Naar de Olympische Spelen kijken

Ds. A. van Vuuren | Geen reacties | 29-07-2008| 00:00

Vraag

Is het verkeerd om als christen naar de Olympische Spelen te kijken op tv? Binnenkort zijn namelijk de Olympische Spelen in Peking en ik heb er altijd met veel plezier naar gekeken. Ook nu kijk ik er weer naar uit. Ik weet wel dat de openings- en sluitingsceremonie niet goed zijn en daarom kijk ik daar niet naar, omdat dan vaak ook de rituelen uit het verleden een rol spelen (die goden van de Grieken). Maar verder is het gewoon sport dat je ziet. Wat vindt u hier van?


Antwoord

Een actuele vraag, zo vlak voor het grootste sportevenement ter wereld. Een vraag echter die ik niet met een ongereserveerd “ja” of “nee” kan beantwoorden. Heel belangrijk is namelijk hoe je er naar kijkt en in welke mate al die sporten je bezig houden. We moeten ook hierin zoeken naar de Bijbelse norm.

Zoals je zelf al aan geeft wortelen de Olympische Spelen vanouds in de dienst aan de afgoden. Ze waren gewijd aan Zeus. Vanaf 776 voor Christus werden ze gehouden in het Griekse Olympia. Huidige openingsceremoniën hebben daar vaak nog verwantschap mee. Die klassieke Olympische Spelen werden in 394 na Christus door de christelijke keizer Theodosius verboden vanwege hun heidense klimaat. De huidige Olympische Spelen werden opgezet voor een beter doel en vanuit een beter motief. Baron Pierre de Coubertin, grondlegger van deze spelen, had daarbij twee dingen voor ogen: De harmonische lichamelijke en geestelijke opvoeding van de jeugd en de versterking van de vriendschapsbanden tussen de volken. Maar de vraag is of die doelstelling ook daadwerkelijk wordt bereikt getuige allerlei dopingaffaires, die telkens weer de kop op steken. Bovendien leidt het vaak tot aanwakkering van de nationale gevoelens i.p.v. tot verbroedering.

Ik denk dat we jouw vraag het best kunnen beantwoorden door de Olympische Spelen te zetten in het kader van het totale sportgebeuren. Nu vinden we in de Bijbel geen directe afkeuring of goedkeuring van de sport op zich. Tenzij we bij 1 Timotheüs 4:8 een bepaalde uitleg volgen, die stelt dat Paulus wijst op het feit dat de lichamelijke oefening een zeker nut heeft. Een andere, mogelijk betere uitleg is, dat Paulus het daar gezien het verband niet heeft over atletische, maar over ascetische lichaamsoefeningen. Bij deze tweede uitleg is het dan juist een waarschuwing om aan de lichamelijke inspanning (en dus ook de sport) een niet te grote waarde toe te kennen.

Verder is het zo, dat de apostel Paulus vaak voorbeelden uit de sportwereld van zijn dagen aanhaalt om de gelovigen geestelijk aan te sporen. Maar daarmee is nog niet gezegd dat Paulus dus ook alles goedkeurde wat er op sportgebied in zijn dagen gebeurde.

Anderzijds, de Bijbel verbiedt een gezonde sportbeoefening niet. Luther heeft er dan ook zelfs voor gepleit: “De zorgen van het hart en zwaarmoedige gedachten kunnen er door verdreven worden. Het lichaam wordt er lenig van en de mensen worden daardoor van ontucht en dobbelen verre gehouden.” Ook de Puriteinen wezen er op dat de mens in sport en spel leert om zijn driften te beheersen en sociale vaardigheden aan te leren. De vraag is of met name de  topsport wel die uitwerking heeft. Wat gezonde ontspanning zou moeten zijn wordt vaak tot ongezonde inspanning waarin te veel van het lichaam wordt geëist. (in strijd dus met het zesde gebod)

Is het gezonde en verantwoorde ontspanning? “Dat ligt voor de kijker in zake de O.S. anders dan voor de sporters zelf “, zul je zeggen. Die mogelijkheid sluit ik niet uit, mits 1 Timotheüs 4: 4 en 5 je norm zijn. Je omgang met de sport dient geheiligd te zijn door het Woord en door het gebed. Vroeger beantwoorde men zo’n vraag als van jou vaak met de wedervraag: Kun je er de Heere voor danken? Dat gaat terug op dit Bijbelwoord. En je kunt er de Heere alleen maar voor danken als je er op een Bijbelse manier mee omgaat. Dat wil zeggen dat je niet mee doet aan de zondagsontheiliging door op zondag te kijken. Dat je er ook niet zo bezet en bezeten van bent dat het belangrijker voor je wordt dan de Heere en zijn dienst. Als je de Heere lief hebt wil je hem niet bedroeven, maar kun je Hem ook danken voor de ontspanning in sport en spel. Als je het zo bekijkt, dan denk ik niet dat je er verkeerd aan doet af en toe eens een sportonderdeel te bekijken en wens ik je veel kijkplezier.

En neem de les er van ter harte: “Weet gij niet, dat die in de loopbaan lopen, allen wel lopen, maar dat één de prijs ontvangt? Loopt alzo, dat gij die moogt verkrijgen”  (1 Korinthe 9:24).

Ds. A. van Vuuren

Lees meer artikelen over:

sport(en)tv
Dit artikel is beantwoord door

Ds. A. van Vuuren

  • Geboortedatum:
    02-11-1948
  • Kerkelijke gezindte:
    PKN (Hervormd)
  • Woon/standplaats:
    Capelle a/d IJssel
  • Status:
    Actief
135 artikelen
Ds. A. van Vuuren

Bijzonderheden:

Emeritus-predikant


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties
Je kunt niet (meer) reageren op dit bericht. De reactiemogelijkheid is niet geactiveerd of de uiterste reactietermijn van 1 maand is verstreken.

Terug in de tijd

Samenstelling liturgiebord

Ik heb een misschien wel heel rare vraag; elke dienst vraag ik mij af hoeveel cijfers er in een bak voor de Psalmborden zitten, soms hebben we wel 9 keer de 1 op één bord! Elke dienst tel ik ze en pro...
4 reacties
29-07-2015

Gelovigen én hun kinderen behoren bij God

Aan ds. G.A. van den Brink. Naar aanleiding van uw debat over de kinderdoop (van alweer vijf jaar geleden, waarin u overtuigend argumenteert en waarvan veel valt te leren) heb ik de volgende vraag. ...
Geen reacties
29-07-2019

Ex-man betast jonge meisjes

Sinds vier jaar ben ik gescheiden. Mijn ex-man kon zijn handen niet van jonge meisjes houden. Mijn dochter van 11 jaar gaat regelmatig naar hem toe. Dat kan ik niet verbieden, vind ik. Hij is haar vad...
15 reacties
29-07-2010
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering