Vroeg-narcistische dynamiek (2)

Eleos | Geen reacties | 03-07-2008| 00:00

Vraag

Aan Els de Bruin van Eleos. Heeft een vroeg-narcistische dynamiek dan ook te maken met een narcistische persoonlijkheidsstoornis, een soort mildere vorm ervan misschien? Kunt u mij ook uitleggen wat een psychotische organisatie van de persoonlijkheid is? Mij is niets duidelijk uitgelegd namelijk.


Antwoord

Allereerst wil ik benadrukken dat het van belang is dat degene over wie dit gaat de formuleringen bespreekt met degene die dit zo heeft opgeschreven. Ik kan alleen uitleggen wat er in algemene zin met deze woorden wordt bedoeld, terwijl de onderzoeker deze termen heeft gebruikt met de onderzochte in zijn/haar hoofd.

Een persoonlijkheidsstoornis verwijst naar patronen in iemands gedrag en emotionele beleving zoals die zichtbaar worden over langere tijd in iemands leven. Die patronen worden dus zichtbaar. Als je voldoende kenmerken in iemands gedrag kan aanwijzen, stel je een persoonlijkheidsstoornis vast. Daarom is persoonlijkheidsstoornis een beschrijvende diagnose: beschrijft in een enkel woord een gedragspatroon dat problemen veroorzaakt, maar levert geen verklaring daarvoor.
 
De term vroeg-narcistische dynamiek beschrijft een innerlijk krachtenspel binnen de persoon van de onderzochte, dat zich in principe aan de waarneming van het blote oog onttrekt. Je kunt er aanwijzingen voor vinden middels psychologisch onderzoek op allerlei manieren. Daarbij blijft het een theoretisch begrip: het is niet op een harde manier vast te stellen, maar je kunt aanwijzingen vinden die de veronderstelling dat er sprake is van een dergelijke dynamiek waarschijnlijker maken. Bij mensen met een narcistische persoonlijkheidsstoornis, is het waarschijnlijk dat daar een vroeg-narcistische dynamiek onder zit, maar het hoeft niet. En een vroeg-narcistische dynamiek leidt al helemaal niet automatisch tot een narcistische persoonlijkheidsstoornis.

In een psychotische organisatie van de persoonlijkheid is de afgrenzing van het zelf ten opzichte van de ander niet goed tot stand gekomen, en daarmee ook de afgrenzing tussen binnen- en buitenwereld, tussen fantasie en realiteit. Dit kan veel angsten en gevoelens van bedreiging met zich mee brengen. Om deze angsten weg te houden, verkeert iemand met een psychotische organisatie het liefst in een symbiotische relatie - een geïdealiseerde relatie met een ander waarin de grenzen tussen zelf en de ander in de beleving ontbreken en waaruit agressie of andere negativiteit wordt weggehouden.

Met vriendelijke groet,
Els de Bruin

Lees meer artikelen over:

psychologie
Dit artikel is beantwoord door

Eleos

  • Kerkelijke gezindte:
    Divers
  • Woon/standplaats:
    Nieuwegein
  • Status:
    Actief
112 artikelen
Eleos

Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties
Je kunt niet (meer) reageren op dit bericht. De reactiemogelijkheid is niet geactiveerd of de uiterste reactietermijn van 1 maand is verstreken.

Terug in de tijd

God is tov

Onlangs hoorde ik een predikant zeggen in een preek: “Niemand is tof, alleen God is tof.” Is dit verantwoord taalgebruik voor een predikant? Persoonlijk vind ik dit beneden peil. Zo spreken we toch ni...
3 reacties
03-07-2020

Censuur na overspel en hertrouwen

Mijn oom (Ger. Gem.) is enkele jaren geleden gescheiden nadat zijn vrouw hem op overspel heeft betrapt. Een tijdje geleden is mijn oom hertrouwd. De kerkenraad heeft al die tijd menigmaal contact met ...
Geen reacties
03-07-2018

Zegen aan het begin van de dienst

Zondag werd er in de dienst gepreekt uit Openbaring 1. Daar staat de zegen in zoals die aan het begin van de dienst wordt uitgesproken. Het viel me alleen op dat niet de hele zegen zoals Johannes die ...
Geen reacties
03-07-2019
design website door design website by Mooimerk website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis hosting website door hosting website by STH Automatisering