In mijn vakantie ongesteld

drs. N. Wolswinkel | Geen reacties | 18-06-2008| 00:00

Vraag

In de zomervakantie hoop ik twee weken op vakantie te gaan. Nu zal ik waarschijnlijk midden in mijn vakantie ongesteld worden. Dit vind ik absoluut niet fijn. Zeker niet aan het strand. Ook gebruik ik nooit tampons, omdat het niet lukt om deze in te brengen. Kan ik hiervoor om deze reden de pil gaan slikken? En werkt dit dan gelijk bij iedereen? En voel je je dan in die periode ook nog naar? Zelf vind ik het nogal een stap om hiervoor naar de huisarts te gaan. Of is dit een normale vraag en zijn er meer meisjes/vrouwen die hiervoor naar de huisarts gaan? Zonder recept is de pil immers niet verkrijgbaar.


Antwoord

Er bestaan twee manieren om de menstruatie te reguleren of uit te stellen. De eerste is met een hormoonpreparaat (progestageen). Veel gebruikt wordt Primolut. Je moet minstens drie dagen voor de te verwachten menstruatie beginnen, en drie tabletten per dag slikken. Wanneer je ermee stopt wordt je 1-2 dagen later ongesteld. Je kunt, bij een redelijk regelmatige cyclus, dus uitrekenen hoeveel tabletten je nodig hebt. Soms kan er sprake zijn van iets tussentijds bloedverlies, een beetje hoofdpijn en misselijkheid. In de praktijk valt dit erg mee. Hoe langer je uitstelt, bv. meer dan tien dagen, hoe groter de kans op doorbraakproblemen.

De tweede manier is de gewone pil. Je begint met een strip op de eerste dag van de menstruatie, slikt drie weken de pil, en in de vierde week, de stopweek word je ongesteld. De meeste pillen kun je ook een poosje doorslikken, bv. vier weken, doordat je direct doorgaat met de volgende strip. De eerste paar pilstrippen kunnen dezelfde bijwerkingen geven als het eerder genoemde medicijn.

De Primolutachtigen werken niet als anticonceptie, de gewone pil wel. Wanneer anticonceptie niet gewenst is en je meer een weekje wilt uitstellen, is de eerste manier het meest voor de hand liggend, maar beide kunnen. Voor beide medicijnen heb je een recept nodig. Veel artsen schrijven dat wel voor via een telefonisch spreekuur, is mijn indruk.

Drs. N. Wolswinkel

Lees meer artikelen over:

de pilmedisch
Dit artikel is beantwoord door

drs. N. Wolswinkel

  • Geboortedatum:
    02-02-1957
  • Kerkelijke gezindte:
    PKN (Hervormd)
  • Woon/standplaats:
    Veenendaal
  • Status:
    Inactief
331 artikelen
drs. N. Wolswinkel

Bijzonderheden:

Huisarts


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties
Je kunt niet (meer) reageren op dit bericht. De reactiemogelijkheid is niet geactiveerd of de uiterste reactietermijn van 1 maand is verstreken.

Terug in de tijd

Waarom worden mensen met hun gezicht naar het oosten begraven? En moet je dat respecteren als een nabij familielid dat wil? En als dat bijbels is, waar kan ik dat vinden? (...)

Waarom worden mensen met hun gezicht naar het oosten begraven? En moet je dat respecteren als een nabij familielid dat wil? En als dat bijbels is, waar kan ik dat vinden? En wordt er zo ook in reforma...
Geen reacties
18-06-2007

Vermoeden van hooggevoeligheid

Ik vermoed (of weet zeker?) dat ik hooggevoelig ben. Alles herken ik ervan, behalve dat ik geen zorgzaam persoon ben. Al van jongs af aan kan ik me dingen herinneren die nu op z’n plek vallen. Ik kan ...
1 reactie
18-06-2021

Broeders en zusters

Bij ons in de gemeente spreekt onze predikant de gemeente nooit aan als broeders en zusters. Is dat wel goed? Paulus doet het zelfs tot ongelovigen! In 1 Korinthe 15 spreekt Paulus tot mensen die de o...
1 reactie
18-06-2010
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering