Beperkte zegengroet

Ds. W. C. Meeuse | Geen reacties | 03-01-2008| 00:00

Vraag

In de reformatorische kerken begint de dienst met votum en groet. Die groet is genomen uit Openbaring 1:4 en 5: "Genade zij u en vrede van Hem, Die is, en Die was, en Die komen zal; en van de zeven geesten, die voor Zijn troon zijn; En van Jezus Christus, Die de getrouwe Getuige is, de Eerstgeborene uit  de doden, en de Overste der koningen der aarde."

Maar in Openbaring 1 gaat het nog verder. Daar staat ook nog: "Hem, Die ons heeft  liefgehad, en ons van onze zonden gewassen heeft in Zijn bloed.  En Die ons gemaakt heeft tot koningen en priesters Gode en Zijn Vader;  Hem, zeg ik, zij de heerlijkheid en de kracht in alle eeuwigheid. Amen." Waarom wordt dit laatste deel niet gebruikt in de groet aan de gemeente? U zult misschien zeggen: dat geldt niet voor iedereen in de gemeente. En helaas is dat zo. Maar dat was in Johannes' tijd toch ook het geval? Zie de brieven uit Op. 2 en 3.

ADVERTORIAL

De zorgverzekeringen van Care4Life

De zorgverzekeringen van Care4Life stellen de beschermwaardigheid van het leven voorop. Benieuwd hoe?

Lees hier meer over onze principiële uitsluitingen.

De zorgverzekeringen van Care4Life

Antwoord

Per ongeluk heb ik de vraag laten liggen. Nu ik er op geattendeerd werd ben ik juist bezig een nieuwjaarspreek voor te bereiden over Openb. 1:4b en 5a: de zegengroet, zoals je die in je vraag noemt. In de Bijbel gaat de tekst inderdaad verder. Na de groet volgt een lofverheffing, een toegevoegde doxologie in de verzen 5b en 6. Dit is niet van elkaar los te maken. M.i. is het ook niet verkeerd deze woorden toe te voegen aan de zegengroet. Af en toe doe ik het ook. Dat dit niet voor iedereen geldt, is nog geen reden het achterwege te laten. De zegengroet geldt de gemeente als geheel, als lichaam van Christus. En dan is een lofverheffing best op zijn plaats. Maar meestal beperkt men zich tot het uitspreken van de (zegen)groet. Zoek er dus niets achter, maar hoor deze groet met eerbied en spel de woorden mee.

Ds. W. C. Meeuse

Lees meer artikelen over:

liturgiezegen
Dit artikel is beantwoord door

Ds. W. C. Meeuse

  • Geboortedatum:
    12-04-1944
  • Kerkelijke gezindte:
    PKN (Hervormd)
  • Woon/standplaats:
    Sliedrecht
  • Status:
    Actief
139 artikelen
Ds. W. C. Meeuse

Bijzonderheden:

Emeritus (2011)


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties
Je kunt niet (meer) reageren op dit bericht. De reactiemogelijkheid is niet geactiveerd of de uiterste reactietermijn van 1 maand is verstreken.

Terug in de tijd

Gezeur van ongesteld zijn

Deze vraag is voor mijnheer Van Heijningen. Ik wil allereerst eventjes zeggen dat ik u echt fijn les vind geven! Ik heb u nu niet meer, maar ik heb echt veel geleerd in uw lessen! Ik loop al een poosj...
Geen reacties
03-01-2007

Geestelijke lessen of vergeestelijken van het boek Ruth

Mag je de Bijbel vergeestelijken? Wanneer was Ruth behouden, toen zij de keuze deed bij de grens van Kanaän of toen Boaz haar huwde?
9 reacties
03-01-2018

Gevaren van de evangelische beweging

Graag wil ik de gevaren van de evangelische beweging weten en hoe we ons daar tegen kunnen weren.
Geen reacties
03-01-2020
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering