Infralapsarisme en supralapsarisme: de volgorde binnen Gods besluiten

Ds. J. C. Schuurman | Geen reacties | 18-10-2007| 00:00

Vraag

Ik heb gelezen over de bovenval en onderval drijvers. Supra en infra. Hoe moet ik hier tegenaan kijken? Bij het lezen kwamen gelijk drie gedachten boven

1. Dit is toch onbelangrijk ter zaligheid? 

2. Volgorde van besluiten? Dat klinkt menselijk. Volgens mij is bij God geen volgorde, alles is van eeuwigheid. Ook kan ik er niets over terugvinden in de schriften

3. Mag men hierover praten/denken? Dit is voor mensen verborgen, niet voor ons bestemd en niet te begrijpen. Is dit te kort door de bocht? Eigenwijs als ik ben denk ik van niet. Wat vindt u?


Antwoord

Beste jongere,

Je snijdt met je vraag een ingewikkelde kwestie aan. In de geschiedenis van de theologie is hier veel over te doen geweest. Het gaat inderdaad over de volgorde binnen Gods besluiten. Heeft God eerst besloten tot de schepping en daarna in verband met de zondeval tot de redding van Zijn Kerk (het zogeheten infralapsarisme), of heeft Hij eerst Zijn Kerk uitverkoren en daarna besloten tot de schepping en de zondeval (het zogeheten supralapsarisme)?

In de laatste denkwijze is de predestinatie alles beheersend. In het infralapsarisme ziet God in Zijn verkiezend handelen geschapen en gevallen mensen voor zich. Het lijkt allemaal erg speculatief (en dat is het ook), maar het verschil in benadering kan wel doorwerken in de prediking.

Ik ben het met je eens dat we ons met deze vragen aan de grens van ons kennen bevinden. Hoe zouden wij als kleine mensjes Gods raad precies in kaart kunnen brengen? Ik kwam een citaat tegen uit de Gereformeerde Dogmatiek van de bekende Bavinck: “Noch het supra nog het infra is in staat om de volle waarheid van de Schrift in zich op te nemen en ons theologisch denken te bevredigen.”
Tijdens de Dordtse synode pleitte Gomarus ervoor om het vraagstuk onbeslist te laten (dat geeft natuurlijk al aan hoe voorzichtig we moeten zijn).

Overigens wordt in de meeste gereformeerde belijdenisgeschriften de infralapsarische positie ingenomen. Bijbels gezien is Ef. 1:4 in dit verband van belang. God heeft Zijn gemeente in Christus (!) uitverkoren. Dit element komt binnen het supralapsarisme niet tot zijn recht. Als God in Christus de Zaligmaker verkiest, dan gaat het wel om verloren zondaren.

Hopelijk heb je wat aan deze opmerkingen die voor een groot deel sporen met je eigen overwegingen. Het belangrijkste is of wij zelf de Heere Jezus liefhebben en delen in Zijn verzoeningswerk.

Een hartelijke groet,
Ds. J. C. Schuurman, Boven-Hardinxveld

Lees meer artikelen over:

lapsarisme
Dit artikel is beantwoord door

Ds. J. C. Schuurman

  • Geboortedatum:
    17-06-1955
  • Kerkelijke gezindte:
    PKN (Hervormd)
  • Woon/standplaats:
    Boven-Hardinxveld
  • Status:
    Inactief
16 artikelen

Bijzonderheden:

In 2020 met emeritaat.


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties
Je kunt niet (meer) reageren op dit bericht. De reactiemogelijkheid is niet geactiveerd of de uiterste reactietermijn van 1 maand is verstreken.

Terug in de tijd

Pasen maakt alles vol betekenis

Beste ds. C. Harinck. In uw boek “Het fundament van het christendom” beschrijft u regelmatig dat “ze” met zoveel kracht de opgestane Christus verkondigden. De opstanding van Christus leek veel belangr...
Geen reacties
18-10-2024

Lotgenotencontact

Ik ben een vrouw van begin 40, getrouwd met een man (hij heeft autisme). Ik zie mezelf als biseksueel, heb me altijd al aangetrokken gevoeld tot vrouwen, maar kan dit ook zeker ervaren richting mannen...
4 reacties
18-10-2022

Negatieve gedachten over seksualiteit

Ik ga bijna trouwen. Ik merk dat ik negatieve gedachten en gevoelens over seksualiteit heb. Zelf ben ik wel positiever over seksualiteit gaan denken. Maar van huis uit heb ik geen positieve gedachten ...
9 reacties
18-10-2010
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering