Pastorie online - met ds. Klomp

Nieuwsredactie | Geen reacties | 30-09-2024| 20:00

Dominee Klomp was al vroeg bezig met het predikantschap. Op 9-jarige leeftijd schreef hij zijn eerste preek op een stel oude dozen. Het ging over de wegvoering van Jozef en de bijbellezing bestond uit maar liefst 4 hoofdstukken. Deze preek heeft de emeritus-predikant uit Veenendaal nog steeds in zijn bezit. In de onderstaande uitzending van Pastorie online bespreken we met hem 4 van zijn antwoorden die hij gaf in de vragenrubriek van Refoweb.

ADVERTORIAL

Familiedagen 29, 30 en 31 oktober

Familiedagen is hét evenement voor jong en oud, vol activiteiten, workshops en entertainment. Geniet samen van een onvergetelijke dag vol plezier, inspiratie en gezelligheid!

Meer info...

Familiedagen 29, 30 en 31 oktober

Ds. Klomp houdt zich al sinds 1984 bezig met genderproblematiek. "Het is een nood van mensen als ze denken dat ze in een verkeerd lichaam zitten. Als je dat zelf niet mee hebt gemaakt, kun je die diepte nooit peilen. Maar vanuit de barmhartigheid van de Heere kun je wel nabij zijn". Toch is een transitie niet de oplossing, vindt hij. Het feit dat men altijd medicijnen moet blijven slikken om afstoting tegen te gaan, geeft al aan dat je je biologische geslacht niet kunt veranderen.

De eerste vraag 'Leegte vanbinnen door andere geaardheid' komt van iemand van halverwege de 30 jaar die homo is. De continue inwendige strijd ervaart hij als een verschrikkelijke ervaring. Hij mist de geborgenheid en voelt zich leeg. Soms is het zo ernstig dat er zelfmoordgedachten door zijn hoofd spelen. "Aangrijpend", vindt dominee Klomp. Hij adviseert: "Probeer je niet in de eerste plaats op het homo-zijn te fixeren. Je bent in de eerste plaats mens. Het is ook belangrijk dat je niet in isolement geraakt". Vriendschap is daarbij onmisbaar en gaat verder dan seksualiteit. Het voorbeeld van David en Jonathan vinden we in de bijbel. De gemeenschap van heiligen is als het goed is in de kerk te vinden. Je bent samen 1 lichaam. Juist als alleengaande heb je dit zo nodig. "Spreek er met iemand over en deel het", besluit de predikant.

Een andere vraagsteller maakt zich zorgen om een nieuwe aanpassing in artikel 1 van de Grondwet. Hierin is het nu ook verboden om mensen te discrimineren op basis van hun seksuele gerichtheid. Stel dat een rechter ons straks kan dwingen om een homohuwelijk uit te voeren? Wat als je op de preekstoel niet meer mag zeggen wat er in Gods woord staat? En waarom is het in de kerken zo oorverdovend stil rond uitbreiding artikel 1 Grondwet?

Het zal moeilijker worden om christen te zijn in het publieke leven, verwacht ds. Klomp. Het kan zijn dat we straks burgerlijk ongehoorzaam moeten zijn en dat zal lijden met zich meebrengen. Hij bidt daarom ook elke zondag voor de verschillende overheden en roept ons op om dit bijbelse voorbeeld te volgen.

Een ongelukkige vrouw verhaalt over haar moeizame huwelijk. Haar man zegt van haar te houden maar zo ervaart ze dat niet. Een echtscheiding (na 6 jaar huwelijk) wil ze niet maar wat is de oplossing wel? Zoek hulp, adviseert de emeritus-predikant uit Veenendaal. Gods genade geneest, ook als je ongelukkig in je huwelijk bent.

De laatste kwestie gaat over grootouders die lijdzaam toe kijken hoe hun kleinzoon transgender is. Hij voelt zich onbegrepen in zijn kerk. Hoe blijf je met elkaar in gesprek? Er moet een plekje zijn voor hem binnen de gemeente, aldus de CGK-voorganger. Zelfs al ben je het niet eens met zijn eventuele transitie. Er moet oog zijn voor de nood. Juist zulke mensen hebben betrokkenheid nodig: vriendschap, goede aandacht en meeleven. 

 

Bekijk ook een eerdere aflevering met ds. Klomp:

Nieuwsredactie op 30-09-2024, 20:00
Geen reacties

Meer nieuws

Is macroevolutie een opeenstapeling van een heleboel microevolutie?

Veel mensen denken dat er maar één soort verandering is en dat de opeenstapeling van een heleboel kleine veranderingen uiteindelijk leidt tot een grote verandering. In een peer-approved paper tonen Wi...
Geen reacties
23-09-2024

Toerusting Hart van homo’s

Een jongere die ontdekt dat hij (of zij) homoseksueel is, komt voor veel vragen te staan. Zijn directe omgeving kan daarbij een grote rol spelen, ondersteunend of juist belemmerend.  Daarom organiseer...
Geen reacties
26-08-2024

Familiedagen Gorinchem 2024 start kaartverkoop

De voorbereidingen voor de komende editie van Familiedagen in Gorinchem zijn in volle gang. Voor bezoekers begint de voorpret vanaf vandaag, want de kaartverkoop is namelijk gestart. Nieuw dit jaar zi...
Geen reacties
22-07-2024
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering