Pastorie online - ds. Korving
Nieuwsredactie | Geen reacties | 23-02-2024| 20:00
In de derde aflevering van seizoen zeven van Pastorie online zitten we met dominee Korving in de studio. We spreken met de emeritus-predikant over de Herziene Statenvertaling waaraan hij meewerkte en leggen enkele vragen voor van mensen die worstelen met ellende- en zondekennis en de diepte en de hoeveelheid daarvan.
Ds. Korving deed ooit de uitspraak: "Ik heb Gods woord lief, zelfs boven de Statenvertaling". Hij bespeurt een soort cultuurtje, een sentiment van verering van de Statenvertaling. Gods woord wordt door sommigen vereenzelfigd met de Statenvertaling. Maar deze bijbeluitgave is niet de norm. Het taalgebruik is gedateerd en er is een update nodig. Zoals dat ook de afgelopen eeuwen is gebeurd. Sinds 1637 is de taal al regelmatig herzien. De CGK-predikant pleit dan ook voor het gebruik van de Herziene Statenvertaling, waaraan hij zijn medewerking heeft verleend.
In het artikel 'Wroeten in mezelf' vraagt een jongen van 25 jaar zich of of zijn geloof wel echt is. Heeft hij wel voldoende 'hartelijke' zondekennis? Deze worsteling over de hoeveelheid en de diepte van kennis van je zonden speelt bij veel mensen, reageert ds. Korving. Maar die kwaliteit en kwantiteit is nooit groot genoeg. Daarmee vind je geen vrede met God. Je kunt hier eindeloos in blijven speuren. Daarbij komt dat als God ons echt aan al onze zonde zou ontdekken, we dit niet zouden overleven, zo erg is het. En ook je geloof schiet altijd tekort. We moeten dus terug naar de kern en dat is Gods liefde. We moeten meer over Gods liefde nadenken en dan beseffen we hoe lang we de Heere al hebben laten roepen.
Een andere vraagsteller heeft soms het gevoel dat hij/zij als het ware een 'Klap in gezicht van God' geeft omdat op de goedheid van Hem zo vaak en zo snel onze slechtheid volgt. Vragen om vergeving voelt dan zo schijnheilig. Maar bij de Heere mag je altijd terugkomen, bemoedigt de Urker voorganger. Wij mensen zouden wel een keer op elkaar zijn uitgekeken in zo'n geval maar dat is bij God niet zo.
Ook in de derde vraag speelt zondekennis een rol. Hier lijkt er zelfs sprake van enige trots op de eigen nederigheid. Je goed voelen over je slechtheid, zit in de mens, overweegt dominee Korving. Op deze manier is het een eindeloos gewroet in je binnenste. Dit activisme is niet de bijbelse weg en niet gezond. Droefheid over zonde is geen doel in zichzelf. God heeft een Zaligmaker gestuurd voor mensen die hélemaal niet deugen, ook niet een klein beetje. Het kan geen kwaad om jezelf de vraag te stellen of je jezelf bedriegt. Maar waar brengt het je? De ergste zonde is het ongeloof, we moeten de Heere voor waarachtig houden. De ergste zonde is Hem te verdenken in Zijn zondaarsliefde. We tasten hiermee Zijn integriteit aan.
Beluister ook een eerdere uitzending met ds. Korving: