Pastorie online - Jan en Nellie van Dooijeweert

Refoweb / Geen reacties

09-02-2024, 20:00

In de eerste aflevering van seizoen zeven van Pastorie online zijn Jan en Nellie van Dooijeweert te gast. Ze zijn al vanaf 2005 actief als panellid van de vragenrubriek en leverden maar liefst 371 antwoorden af. Daarnaast verlenen ze ‘noodpastoraat’ aan bezoekers van Refoweb die een voorkeur hebben voor een (telefoon)gesprek in plaats van een antwoord via de website. 

De reden voor hun uitnodiging ligt in het feit dat ze onlangs hun 50-jarig jubileum vierden. In binnen- en buitenland waren ze al die jaren actief in de zending en evangelisatie. En nog steeds zijn ze druk met preken en bijbelstudie-avonden, zo vertelt het evangelisten-echtpaar.


Het begon allemaal op een wonderlijke manier met een oproep voor een evangelist in de Saambinder, het huisblad van de Gereformeerde Gemeenten. Het oog van beide viel op de vacature maar dat wisten ze niet van elkaar. Jan werd als het ware geroepen door de Heere Die hem vroeg of het 'Ja of nee' was. Ja, stamelde Jan en zo geschiedde.

Ze kwamen vervolgens in het evangelisatiewerk te Tilburg terecht. Later bleek dat hiervoor door een man en vrouw uit die stad een jaar lang vurig was gebeden. In de Rooms-Katholieke plaats bouwden Jan en Nellie een garage om tot bijbelwinkel en legden contact op straat. Zo druppelden de eerste bezoekers binnen in hun huiskamer. Een uitnodiging op een A4-tje voor het raam was de aanzet voor een eerste bijeenkomst. Uiteindelijk kwamen er zo’n 120 mensen naar de diensten. 

Via hun volgende werkgever In de rechte straat kwamen de van Dooijeweerts in aanraking met Zuid-Amerika. Een telefoontje vanuit Peru om 2000 predikanten les te geven, was de aanzet voor een lang verblijf in het Latijns-Amerikaanse land. Daar hebben ze zoveel bijzondere dingen meegemaakt van Gods goedheid en trouw dat Nellie besloot om dit op te schrijven in het boekje 'Als vonkjes overslaan'. "Mensen moeten weten dat de Heere goed is", verklaart Nellie haar schrijfkeuze. "Mensen hebben vaak een verkeerd beeld van een strenge God. In ons leven hebben we juist ervaren dat de Heere ‘milde handen’ heeft".

In Peru was niks. Ze moesten zelf het wiel uitvinden. Jan schreef zelf het lesmateriaal. De verhalen en belevenissen zijn legio. Zo werd Jan aangevallen door een stier. Hij vatte de hoorns van het beest en werd weggeslingerd. "Het was geen wonder dat de duivel erop afkwam want je hebt zo goed over Jezus gesproken", aldus een Peruaanse cursist. "De duivel stuurde een stier en de Heere gaf een engel".

Wat Jan en Nellie het meest is bijgebleven, is de liefde die de mensen in Peru voor hen hadden. Maar ook de onwetendheid en soberheid van de mensen. En de leergierigheid niet te vergeten. Alles wat de cursisten onderwezen kregen, schreven ze op in een schriftje en brachten ze thuis in de praktijk.

 

Meer bekijken van Jan en Nellie? Dat kan met deze video's:

 

 

 

Refoweb op 09-02-2024, 20:00
Geen reacties

Meer nieuws

Bij onze vragenrubriek zijn verschillende vragen binnengekomen n.a.v. het antwoord van ds. G. A. van den Brink over het proefschrift van ds. G. W. S. Mulder m.b.t. Saldenus. Omdat er nogal wat wonderl...
Geen reacties
30-01-2024
In augustus zijn Ernst en Johanna Boogert met hun 5 kinderen voor CAMA Zending uitgezonden naar Jeruzalem (Steun hen!). De brute massamoord van Hamas op 7 oktober 2023 zet ook hun leven op z’n kop. Er...
2 reacties
16-01-2024
Het 6e seizoen van Pastorie online, de radioversie van de vragenrubriek, is inmiddels volledig uitgezonden. In het programma dat we in samenwerking met de Reformatorische Omroep maken, waren weer enke...
Geen reacties
05-01-2024
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering