Blootgewoon

M. van Heijningen | 20 reacties | 10-12-2011| 22:04

Wie regelmatig een avond tv kijkt weet dat er zeer veel bloot te zien is. Blootgewoon is vandaag normaal en ‘dress less’ – minder kleding aan je lijf – het motto in onze maatschappij. Drs. Bert Doornbos van de stichting Schreeuw om Leven riep christenen een paar maanden terug op om in actie te komen tegen een reclamecampagne waarbij op allerlei plaatsen in het openbare leven een schaars geklede dame zichtbaar was. Dit verschijnsel valt steeds vaker waar te nemen in onze maatschappij. Je ziet het als je filmbeelden van pakweg twintig jaar geleden vergelijkt met beelden die ons nu dagelijks bereiken. Er is steeds meer bloot op de buis en om ons heen. Het motto is vandaag: Dress less to impress, kleed je minder om meer indruk te maken.


Spaghettibandjes
Deze tendens beïnvloedt christenen. Ook onder hen is die ontwikkeling waar te nemen. Op de website cip.nl beklaagde eerder dit jaar een evangelische voorganger zich over dames die ‘uit volle borst meezingen met een diep decolleté’. Een medewerker van Athletes in Action, een organisatie die met allerlei positief christelijk jongeren eropuit trekt om via sport en spel te evangeliseren, vertelde me onlangs dat het heel moeilijk is om de kledingregels over te brengen. Meiden mogen bijvoorbeeld tijdens de acties niet met spaghettibandjes lopen. Het gaat dan om jongeren die actief meedoen met het evangelisatiewerk en toch niet direct aanspreekbaar lijken op hun kledingstijl.
Zelf heb ik jarenlang les gegeven op verschillende reformatorische middelbare scholen en daar geproefd hoezeer de maatschappelijke tendens van steeds meer bloot ook onder reformatorische jongeren doorwerkt. Hoe moet je deze ontwikkeling waarderen? Wat zegt de Bijbel over onze kleding? Hoe gaat een christen gekleed?

Verzorgd

Een christen is iemand die Jezus als Zaligmaker én Heere heeft leren kennen. Dat betekent dat Jezus ook Heer is over je kleding en dat de Bijbel ook in dezen het laatste Woord heeft. Voor haar gezag moeten we buigen. In de Bijbel kunnen we diverse aanwijzingen vinden over kleding. Tegelijker is er geen kant en klare dresscode.
In lessen waarop dit onderwerp ter sprake kwam, nam ik de leerlingen altijd eerst mee naar Prediker 9:8: ‘Laat uw kleren te allen tijde wit zijn.’ God vraagt van ons verzorgde kleding, je mag met je kleding iets van dankbaarheid en zorg tonen. Je hoeft niet in zeventiende-eeuwse kleding rond te lopen. Een christen mag er verzorgd, netjes en hedendaags uitzien. Zo mag je iets laten zien van dankbaarheid aan je Schepper, die ook ons lichaam gemaakt heeft.

Zelfbewust

Dit blijkt ook in het Nieuwe Testament, waar bijvoorbeeld in Romeinen 13 staat: verzorg het vlees (lichaam). Verzorging van ons lichaam is geboden. Een christen moet zijn lichaam niet onderwaarderen. Het is fijn als een christenjongere in zekere zin zelfbewust is en trots op zijn of haar lichaam. Dat kan zonder te zondigen, Paulus zeg in genoemde tekst: wees zuinig op je lichaam en verzorg dat.
Dat deden mensen in bijbelse tijden trouwens ook. Je ziet het aan al de soorten geuren die in het boek Hooglied genoemd worden. De bruid uit het Hooglied wordt bovendien geroemd om haar schoonheid. Je mag ook vandaag naar je lichaam kijken en genieten hoe God dat gemaakt heeft. Dat kan als je stilstaat bij de bloedsomloop en andere processen die in je lichaam plaatsvinden, maar net zo goed als je kijkt naar je uiterlijk.
Tegelijk waarschuwt de Bijbel voor overwaardering van ons lichaam. De genoemde tekst gaat verder: verzorg het vlees niet om begeerten op te wekken. Dat is een reëel gevaar in onze maatschappij, zeker onder invloed van de dress less to impress-tendens. Met uitdagende kleding roept een meisje of vrouw bij een man snel seksuele gevoelens op. Andersom is dat minder, maar kan het ook. Als meisjes en vrouwen zich steeds meer kleden als bedoeld in de dress less-slogan, dan heeft dat bedoeld of onbedoeld ook het impress tot gevolg. Paulus waarschuwt ons daarvoor.

Concrete regels
Het lastige is dat dit praktisch niet direct in regels te vangen is. We kunnen geen algemene voorschriften laten gelden, het gaat om de sfeer die een en ander oproept. Daarom is het lastig om over te brengen wanneer kleding leidt tot het impress. Orthodox-christelijke middelbare scholen weten daarvan. Wanneer zeg je iets? En hoe zeg je het? En wie kaart het aan? Vaak wordt een beroep gedaan op vrouwelijke docenten, om te voorkomen dat de mannelijke docent als ‘die viezerik’ over de tong gaat.

Taak voor vaders

Wat zit erachter dat ook christenmeiden zich schaarser gaan kleden? Meestal gaat er bij meisjes een stuk naïviteit en onzekerheid schuil achter een uitdagend uiterlijk. Naïviteit, omdat ze soms niet door hebben hoe snel je bij een man seksuele gevoelens kunt oproepen. Getrouwde christenvrouwen in Amerika, aldus een onderzoek, zeiden dat ze zich in hun puberteit meer ingetogen en bedekt zouden hebben gekleed als ze toen hadden geweten hoe snel een man lustgevoelens kan krijgen.
Hier ligt een taak, denk ik, voor ouders en wellicht vooral voor vaders. Je bent als meisje gezegend als je een vader hebt die je zegt: ‘Meid, je ziet er leuk uit, maar zo kan je echt niet over straat.’ Een vader die uit durft te leggen hoe snel er allerlei gevoelens worden opgeroepen bij mannen zorgt ervoor dat meiden in dezen minder onnozel in de wereld staan.

Onzeker
Als vaders de goede toon te pakken hebben, hoeven de meiden zich ook veel minder onzeker over hun uiterlijk te voelen. Want die gevoelens spelen soms ook een rol. Wanneer je niet dankbaar bent voor je lichaam, maar er onzeker over bent, kan het zomaar gebeuren dat je je gaat gedragen naar iemand anders of je kleedt je om er uit te zien als een ander. Je gaat jezelf vergelijken met een model – van wie de foto's waarschijnlijk bewerkt zijn.
Het kan ook zijn dat je door onzekerheid juist in je schulp kruipt en je je uiterlijk bijna niet meer verzorgt. De Bijbel wijst ons de weg tussen overwaardering en onderwaardering van ons lichaam. Verzorg je lichaam, maar niet om begeerte op te wekken. Wanneer je minachting hebt voor je lichaam kan er soms sprake zijn van een kledingstijl die de indruk wekt dat je na de oorlog niet meer buiten geweest te zijn, even generaliserend gesproken.

Broek en legging
Binnen reformatorisch Nederland bestaan er voorschriften voor vrouwen als het gaat om kleding. Op grond van Deuteronomium 22:5 dragen vrouwen en meisjes geen broek, soms ook geen legging. Zo is volledig duidelijk wat wel en niet mag.
De vraag is of dit altijd en volledig te baseren is op bijbelse voorschriften. De kanttekeningen bij genoemde tekst geven aan dat het woord kleed ook vervangen kan worden door gereedschap. Je vraagt je wel eens af welke discussies gevoerd zouden worden wanneer in deze tekst gekozen was voor het woord gereedschap. Hadden kerkelijke bladen dan gesproken over mannen met pannen en vrouwen met tuingereedschap?
Reformatorische scholen handhaven om deze reden de broek/rokregel. Tegelijk kan het verplichtstellen van een rok en het verbieden van een legging situaties oproepen die ten zeerste ongewenst zijn. Persoonlijk zou ik leiders binnen het reformatorisch onderwijs willen oproepen om hiermee meer rekening te houden en de regel vanuit het oogpunt van eerbaarheid eens te heroverwegen. Is het echt nodig dat je een meisje op een reformatorische basisschool niet fatsoenlijk op een klimrek kan laten klimmen?

Snappen
Tijdens een wandeling van het treinstation naar de school waar ik werkte, hoorde ik juist op een moment dat diverse leerlingen van onze school voorbij fietsten achter me de opmerking maken: ‘Ik snap best dat mensen op zo’n rokjesschool willen werken. Moet je eens kijken wat je daar allemaal te zien krijgt.’
Op dat moment besef je wat een beroep op een enkele bijbeltekst, die ook nog eens anders geïnterpreteerd kan worden, waard is. En dat de regel van eerbaarheid hoger op de agenda moet. Dit soort gevallen pleit ervoor de legging binnen het reformatorisch onderwijs juist verplicht te stellen. Niet dress less, maar dress more.

Ingetogen

Het is goed als christenen zich zelfbewust en verzorgd kleden. Tegelijk is het meer dan nodig om in de huidige maatschappij wakker te zijn en niet mee te gaan in de tendens om alle aandacht te richten op het uiterlijk. Paulus wijst er in 1 Timotheüs 2 op dat we ons mogen versieren, maar dan wel op een ingetogen en eerbare manier, zodat we niet onbedoeld anderen tot zonde verleiden. De taak van de vaders van dochters is in dit opzicht een grote en belangrijke. Laten zij zich ervoor inzetten dat jonge meiden zich zelfbewust en tegelijk kuis kleden.



M. van Heijningen uit Dorkwerd is pastoraal medewerker en werkzaam in het voortgezet onderwijs.

M. van Heijningen op 10-12-2011, 22:04
20 reacties
jaapo
11-12-2011 / 14:24
Dit soort overwegingen komen heel dicht bij het standpunt van de moslims, dat vrouwen zeer bedekt door het leven moeten gaan, omdat ze anders te veel lustgevoelens opwekken bij de mannen. Of je wil of niet, dit zegt twee dingen: a. het bevestigt het standpunt, dat vrouwen niet geheel gelijkgesteld zijn aan de man, want hij bepaalt dus de kleding, iets wat bij persoonlijke vrijheid hoort, m.i. b. Hiermee maken de gelovige mannen onbewust melding van het feit, dat hun geloof niet zo groot is; zij denken, dat ze zichzelf niet in de hand kunnen houden en leggen de verantwoordelijkheid voor hun zwakte bij de ander.
Het naturistisch recreëren op naaktstranden en naturistenterreinen leert ons iets anders: het gaat om de instelling (en dus ook je geloof), waarmee je in het leven staat en naar de ander kijkt. In een gezonde samenleving, waarin minder krampachtigheid tegenover het lichaam bestaat en men onbevangener met elkaar omgaat, zullen vanzelf de juiste afwegingen gemaakt worden en kun je elkaar vriendelijk wijzen op de grensgevallen, zoals ook op naturistenterreinen en in ontspannen gezinssituaties gebeurt. Een beroep doen op de bijbel vind ik een zwaktebod, immers andere tijden, andere zeden. Of willen we dit: regelmatig wordt melding gemaakt van het feit, dat meisjes op de fiets naar de reformatorische school in de winter, 1 kilomer voor de school hun lange broek onder de rok uittrekken en zo op de juiste wijze gekleed de school betreden. Op de terugweg gebeurt het omgekeerde. Willen we dat? Vergelijk het maar met de tv achter het schuifdeurenkastje.
MaKro
11-12-2011 / 15:10
Goede column!!
@Jaapo:
Ik denk dat we in veel gevallen ook een voorbeeld kunnen nemen aan de moslims, moslimvrouwen kleden zich zich over het algemeen veel zedelijker dan christelijke meisjes en vrouwen.
Dat bovenstaande het standpunt bevestigt dat vrouwen niet geheel gelijkgesteld zijn aan de man is onzin. Mannen zijn namelijk even verantwoordelijk en mogen vrouwen door kleren ook niet in verleiding brengen. Het verschil is in dit geval alleen: het laatste is niet het geval! Er zijn weinig (geen) mannen die zich zo kleden dat vrouwen daardoor lustgevoelens ontwikkelen. En vrouwen hebben ook minder gauw lustgevoelens; ze raken minder snel opgewonden van beelden op hun netvlies.
Het tweede wat je aanhaalt is waar; mannen die bezwaar maken tegen de schaars geklede vrouwen en meisjes geven inderdaad hun zwakte toe! Welke man is niet gevoelig voor een schaars geklede vrouw? Laten we daar eerlijk over zijn.
Een beroep op de Bijbel een zwaktebod? Hoe kun je dat nu zeggen! De Bijbel is het onfeilbare Woord van God, daar moeten we ons in ALLES op beroepen en aan toetsen! En het gaat misschien in onze menselijke visie om de instelling waar je iets mee doet, maar de Bijbel (en dus God) zegt iets heel anders: dat we onze schaamte moeten bedekken!

En stel de legging inderdaad maar verplicht! Of nog beter: Deuteronomium opnieuw lezen en tot de conclusie komen dat het hele broek-rok verhaal onzin is. Een man moet zich mannelijk kleden, een vrouw vrouwelijk. Al dan niet met een vrouwenbroek.

Als laatste wil ik nog zeggen hoe irritant ik het vind dat er op deze site van allerlei rare reclames worden vertoond. Nota bene naast deze column staat bij mij een advertentie met de meest blote afbeeldingen. En ik weet dat dat soms kan komen omdat de advertentie zich aanpast aan de sites waar je op hebt gezeten, maar dat is nu niet het geval.
Gerard
11-12-2011 / 19:25
@MaKro
Wat advertenties betreft: ik denk dat refoweb hier mogelijk geen invloed op heeft.
Wat ik kan aanraden is FireFox te gebruiken met de add-on Addblock Plus.
Ik gebruik dat al jaren en zie nooit ergens een advertentie op geen enkele website. Alles wordt er uit gefilterd. Heerlijk rustig.
Omega
11-12-2011 / 22:45
Klopt Gerard.

Je browser onthoudt je surfgedrag en Google stelt zijn advertenties hier op af zodra je een website bezoekt met Google-ads. Dus niet Refoweb is in eerste instantie het probleem, maar je eigen surfgedrag ;-) Ter geruststelling: dat kunnen ook 'ongevaarlijke' sites zijn waar bepaalde vrouwenproducten (o.i.d.) worden aangeboden. Google heeft namelijk een nogal ruim 'aanbod'.

Je kunt dat overigens wel melden bij Refoweb (info@refoweb.nl), dan worden die advertenties in het vervolg geblokkeerd.

Wat betreft de column... Als ik het goed begrijp zijn reformatorische basisscholen met een klimrek dus een aantrekkelijke plaats voor pedofielen. Je kunt de kleding aanpassen, maar ook het klimrek weghalen. Een mensch is immers niet geschapen om te vliegen of ondersteboven te hangen ;-)
Dorah
12-12-2011 / 09:55
Als vrouw kan ik mij helemaal in deze column vinden! Heel goed en evenwichtig geschreven.
Die opmerking van buitenstaanders over hoe aantrekkelijk het moet zijn om op die school te werken, heb ik in een andere situatie ook wel eens gemaakt. Als ik soms zie hoe sommige meiden zich in de kerk durven vertonen met zo'n kort rokje dat je je bijna afvraagt of ze er wel wat onder dragen, word ik ook wel eens cynisch en vraag ik mij af wat meer eerbaar is: een nette damespantalon of zo'n sletterig rokje..
In de zomer voel ik mij als vrouw qua kleding meer verbonden met moslima's dan met veel christenen. Ik zou er toch niet aan moeten denken om lekker te gaan winkelen in een minirokje, teenslippers en een hemdje met spaghettibandjes...
Soms schaam ik mij daar ook wel voor ten opzichte van normaal geklede dames. Wat willen meiden die evangeliseren in hemdjes met spaghettibandjes eigenlijk bereiken? Er vallen al heel wat andersgelovigen af want die zullen je niet serieus nemen als zij door zo iemand worden aangesproken..
Petra777
12-12-2011 / 10:41
Ook ik kan me in deze column vinden. Vrouwen moeten zich bewust zijn wat hun kleedgedrag bij mannen oproept. Dat heeft niets te maken met wel of niet gelijkwaardig zijn. En het is juist goed van mannen dat ze hun zwakheid toegeven, zo kunnen wij, vrouwen er rekening mee houden. Zo heeft mijn godsdienstleraar eens wat meiden gevraagd de volgende keer wat bedekter op school te komen, zijn bureau stond op een verhoging en hij zag meer dan hij wilde... wist niet waar hij kijken moest. En ja, het blijft een mens. Ook sprak ik na afloop van een sing-in de voorzanger en vroeg hem waaarom hij zijn ogen de hele tijd gesloten hield... antwoord: om niet tot zonde verleid te worden door de wel heel schaars geklede dames voor aan.
blijblij
12-12-2011 / 12:09
@omega: ik krijg reclames voor online bijbelstudie... geeft ook te denken:)

ik vind het toch opvallend hoe snel refomannen zich opwinden, letterlijk, over kleding die enige huid toont. Misschien ligt het aan mij, en ben ik niet gezond, maar als ik een reclame van bijvoorbeeld een parfummerk zie, of een dame met spaghettibandjes en kort rokje dan is het niet zo dat er gelijk allerlei seksuele gedachten door mijn hoofd schieten.

En de hypocrisie van extra grote wc-ruimtes zodat meisjes hun broeken uit/aan kunnen trekken heb ik ook nog nooit begrepen.
Autumn
12-12-2011 / 14:46
@blijblij: Ben het wel met je eens.

En ik wil even melden dat als vrouwen een rokje dragen, spaghettibandjes en teenslippers dat niet perse wil zeggen dat ze mannen willen uitdagen of iets dergelijks. Dat is echt onzin. Ik ben zelf een vrouw die in de zomer graag met blote benen, teenslippers en hemdjes loopt en daar voel ik me prima bij. Ik doe dat omdat ik van luchtige kleding houd en me vooral op warme zomerdagen niet wil bedekken met lange rok/broek, dichte schoenen e.d. Ik moet er niet aan denken. Je kunt er heel netjes bijlopen ook met een kortere rok en blote schouders.

Ik ben het er wel mee eens dat er genoeg meiden rondlopen in te korte rokjes en met een shirt waarbij de navel te zien is en de borsten bijna uit het shirtje floepen. Dat vind ik ook wat overdreven, maar je kunt het toch niet verbieden. Iedereen loopt er tegenwoordig toch zo bij zoals hij/zij graag wil. Laten we elkaar niet afserveren op wat iemand aan heeft, dat slaat nergens op.
Omega
12-12-2011 / 17:38
@blijblij

Dan bezoek je in ieder geval verantwoorde sites, ook al heb je de bijbelstudie wellicht niet nodig ;-)
plderoos
12-12-2011 / 20:34
In de bijbel droegen de priesters, man zijnde, een rok, zonder onderbroek, en die was kort genoeg om eronder te kunnen kijken als je het altaar beklom.

van het verbod op de legging en het gebod op de rok begrijp ik helemaal niets. De wil om je, zowel man als vrouw zijnde, eerbaar te kleden, snap ik dan weer wel.

Ik kan heel goed genieten van het prachtige plaatje van een vrouw in hemd en rok. Ik erger mij echter dood aan die broek op half zeven van die vent die perse wil laten zien dat hij een Bjorn Borg onderbroek aanheeft. Dat die laaghangende broek hem hoogstwaarschijnlijk de hele dag een vage staat van opwinding geeft durft niemand zelfs te vragen.

Wat zou erger zijn, dat ik een mannenarmband draag, of dat mijn vrouw een vrouwenbroek draagt? Wat zou erger zijn, Dat mijn vrouw een vrouwenbroek naar de kerk aandoet, of dat zij zo'n hippe cowboyhoed, bedoeld voor mannen, op zet?
Omega
12-12-2011 / 23:57
De inlegkunde van @plderoos doet me altijd denken aan dat wat gebruikelijk is in de uiterst rechterflank van reformatorisch Nederland. Als je wilt weten welke kleding de priesters droegen, plderoos, dan moet je gewoon de Bijbel lezen. En mocht je er geen hebben: hij is ook online te vinden. En wat zegt Gods Woord: "En de priester zal zijn linnen kleed aantrekken, en de linnen onderbroek over zijn vlees aantrekken, en zal de as opnemen, als het vuur het brandoffer op het altaar zal verteerd hebben, en zal die bij het altaar leggen." Ze droegen dus gewoon een onderbroek, Lev. 6. In andere schriftgedeelten wordt gesproken over ambtsklederen. En een uitgebreide beschrijving vind je in Ex. 39. Schrik niet. Knappe vent (of vrouw) die onder die kleding kon kijken ;-)
zeeland
13-12-2011 / 01:10
Misschien heel flauw om te zeggen, maar kun je met je kleding God ontmoeten als hij terugkomt op de aarde?
Zorg als vrouw er aub voor dat je, je zedig en eerbaar kleedt. Kleding is gegeven om je naaktheid te bedekken.
Je kunt je lekker voelen in luchtige kleding, korte rokjes, etc etc. en er niks mee bedoelen, maar al zou je maar iemand kunnen bewaren voor de zonden tegen het 7e gebod, kun je dat beter maar doen.
We zijn als reformatorisch Nederland ver afgedwaald van Gods Woord en zeer wereldgelijkvormig geworden!! Wat zou het mooi zijn als er in Nederland toch eens een reformatie/opwekking zou plaatsvinden!! Ik vrees alleen helaas het ergste!! Als je dan ziet in China etc hoe daar de gemeetens groeien en bloeien en het bij ons steeds meer afbreekt, dan vraag ik mij soms af of de kandelaar idd niet verplaats is/wordt. Ik hoop en bid van niet.
Gelukkig gaan wij daar niet over, maar ik ben zo verschrikkelijk bang voor de kinderen die na ons komen, wat zij gaan meemaken.
Gelukkig staat er een bemoediging in het oude testament,; waar staat dat er nog 7000 mannen de knieën niet hadden gebogen voor Baäl. ...
Ik hoop dat ons gebed zal wezen: och Heere geeft toch een wederkeer tot U!!!
plderoos
13-12-2011 / 07:29
oké, ze hadden ook wel eens een onderbroek aan, maar niet altijd. "Gij zult ook niet met trappen tot Mijn altaar opklimmen, opdat uw schaamte voor hetzelve niet ontdekt worde". Maar hoe het ook zij, een rok droegen ze wel. En da's niet heel erg mannelijk. :-)
Omega
13-12-2011 / 09:08
@plderoos

Vandaar dat God in Ex. 28 de priesters bevolen heeft ook onderbroeken te dragen. Opnieuw een bewijs tegen aanstootgevende kleding.
Race406
13-12-2011 / 10:06
@Zeeland: Ja, en in China dragen de vrouwen gewoon een broek.......
1a2b3c
13-12-2011 / 10:42
@zeeland, ik denk dat er in China niet zo'n tam tam gemaakt wordt over allerlei uiterlijkheden zoals een broek, rok of legging.
Als het evangelie gebracht en aangenomen wordt dan wil je van binnenuit naar Gods wil leven, en dan ga je ook eerbaar gekleed .
Mat.23: 26 ... spoel EERST de binnenkant van de beker om, dan wordt de buitenkant vanzelf ook schoon.
En wereldgelijkvormigheid gaat over je gezindheid: Rom.12:2 En word niet aan deze wereld gelijkvormig, maar word innerlijk veranderd door de vernieuwing van uw gezindheid om te kunnen onderscheiden wat de goede, welbehaaglijke en volmaakte wil van God is.

Wat ik ook nog zeggen wilde: de meisjes/vrouwen worden altijd aangesproken op hun kleding.
Ik ontken zeker hun verantwoordelijkheid in deze niet, maar ik geloof niet dat het altijd gebeurd omdat ze dat zelf zo graag willen.
De dames weten heus het computer gedrag wel van ruim 90% van de mannen.
En ze horen ook de opmerkingen wel, over wie er in hun ogen goed uitziet en wie niet, en waar ze op vallen.
Vind je het dan gek dat ze hun kleding daaraan aanpassen? Het zou niet moeten, dat klopt.
Maar van iemand die nog geen nieuwe natuur heeft (door wedergeboorte) kun je ook niet verwachten dat er van binnenuit de wil is om naar Gods wil te leven.
Dan leef je voor het hier en nu, en heeft je gedrag over en weer veel invloed op elkaar.

Dus laten de mannen hun kijk en praat gedrag eens hervormen, dan zijn er vast meisjes die zich als vanzelf anders gaan kleden.
Nu kunnen ze zich wel zedig kleden maar ze weten dat de meesten op de p.c. gaan kijken wat ze bij hen niet te zien krijgen.
Laten de jongens/mannen hun verantwoordelijkheid nemen, en de meisjes/vrouwen ook.
Maar we moeten niet net doen alsof de fout aan één kant ligt en dat de man alleen maar het 'slachtoffer' is vanwege zijn licht ontvlambare hormonen.
1a2b3c
13-12-2011 / 11:33
O ja, ik geloof ook niet dat in de tijd van de Bijbel de vrouwen helemaal bedekt gekleed gingen.
Abraham vroeg aan zijn vrouw te zeggen dat zij zijn zuster was omdat het een mooie vrouw was Gen.12, Izaäk vroeg dat Rebekka ook.
Daaruit blijkt dat ze zo gekleed gingen dat het te zien was dat ze mooi waren, dus een boerka zullen ze niet aangehad hebben.
plderoos
13-12-2011 / 17:44
@ Omega, en daar ben ik het dan weer mee eens :-)
Autumn
21-12-2011 / 14:33
@zeeland: "Misschien heel flauw om te zeggen, maar kun je met je kleding God ontmoeten als hij terugkomt op de aarde?"

Jazeker kan ik in de kleding die ik draag God ontmoeten als hij terugkomt. Ik geloof namelijk dat het God niet gaat om wat je aan hebt, maar om hoe je hart is. En daarbij komt: God kent je lichaam, Hij heeft het gemaakt. Hij weet ook hoe ik eruit zie zonder kleding en ik denk dat op de dag dat God terugkomt Hij helemaal niet op onze kleding gaat letten. Hij ziet mij nu ook.
Justinus
24-12-2011 / 23:50
Ik moet steeds wat meewarig lachen als het over dit soort zaken gaat. Ik gun ieder zijn of haar overtuiging, laat mij mijn overtuiging! Als vrouwen (om hun moverende redenen) geen broek willen dragen, akkoord, maar zadel anderen niet met die reden op. Ooit ben ik door een buitenkerkelijke, wel gelovig, er opmerkzaam op gemaakt dat er in m.n. Leviticus toch wel 'vreemde' dingen staan. Hij noemde me: "Mag ik mijn moeder in een kleine familiebijeenkomst verbranden omdat ze een kledingstuk draagt gemaakt van twee verschillende soorten draad?" Bizar vond ik het toen, tegenwoordig vind ik het nog zo! Ieder zijn of haar opvatting zonder het vingertje te gebruiken lijkt me het meest voor de hand liggend. Ik kan me God niet voorstellen dat Hij zich daar druk over maakt, echter: dat is mijn idee en om met Mr. Frank Visser te spreken: daar zult u en zal ik het mee moeten doen!
Je kunt niet (meer) reageren op dit bericht. De reactiemogelijkheid is niet geactiveerd of de uiterste reactietermijn van 1 maand is verstreken.

Meer nieuws

Poplezing Jij daar! op videokanaal RO

LEERSUM – De veelbesproken en confronterende poplezing "Hinken op twee gedachten" van Stichting Jij daar! uit Leersum, wordt zaterdagavond 10 december uitgezonden via het nieuwe themakanaal van de Ref...
20 reacties
07-12-2011

Atheisme, het Staphorst van de 21e eeuw

Nederland is een raar stukje wereld. Er wonen namelijk mensen die steeds minder godsdienstig worden. Dat is niet helemaal uniek, er zijn een aantal andere landen die onder dezelfde afwijking lijden. ...
3 reacties
05-12-2011

Is de reformatorische zuil de nieuwe evangelische richting?

In ons werk bij Tot Heil des Volks zien we op dit moment een toenemende interesse vanuit de reformatorische richting. Dat verheugt ons en we ervaren dat als zeer bemoedigend. Tegelijk roept dit als va...
1 reactie
02-12-2011
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering