Kerst in september

Nieuwsredactie | 1 reactie | 13-12-2011| 08:10

Dat Jezus niet per se eind december geboren hoeft te zijn, is al langer bekend. De data zijn destijds gekozen omdat christenen wilden aansluiten op de West-Europese viering van het Germaanse midwinterfeest. Maar kun je nog herleiden wanneer Christus’ geboorte dan wel plaatsvond? In het nieuwste nummer van Weet Magazine, wordt hiervoor een verdedigbaar kader gegeven. Conclusie: het zou best eens september kunnen zijn geweest.

ADVERTORIAL

De zorgverzekeringen van Care4Life

Waarom overstappen naar de Care4Life zorgverzekering? Lees hier over onze principiële uitsluitingen.

U bent al verzekerd vanaf € 149,10 per maand.

De zorgverzekeringen van Care4Life

Voor het herleiden van Christus’ geboortedatum heeft de redactie van Weet Magazine drie bronnen gebruikt: de Bijbel, historische buiten-Bijbelse bronnen en de sterrenkunde.
 
Kudde in het veld

Op basis van de Bijbel kun je stellen dat Jezus’ geboorte sowieso niet in de winter of in de zomer kan hebben plaatsgevonden. In deze seizoenen waren de schapen in Israël ’s nachts namelijk veilig in de schaapskooi te vinden. In de Bijbel kun je lezen dat de herders ’s nachts in het veld waren met hun schapen. Dit betekent dat de geboorte zich in het voor- of najaar heeft voltrokken.
Maar waarom waren de herders in die periodes ’s nachts buiten? Dan werden de lammetjes geboren en was er voldoende gras beschikbaar. Ook bleven herders in de lente en de herfst met hun kudde in het veld, omdat zwangere dieren en pasgeboren lammetjes in het gedrang kwamen als ze naar de kooi zouden moeten. Eventueel lammerende schapen werden door de herders goed in de gaten gehouden, omdat roofdieren zomaar op de loer konden liggen als de kudde in het veld was.
 
Dagorde van Abia
Er is ook een verwijzing in het Lukas-evangelie waaruit op te maken is wanneer de Heere Jezus geboren kan zijn. Er staat dat de priester Zacharia van de dagorde van Abia was. Hieruit kun je opmaken dat zijn priesterdienst eindigde in de maand juli. Tijdens die maand zag hij de engel Gabriël en niet veel later zou Elisabeth zwanger worden van Johannes de Doper. Toen Elisabeth zes maanden zwanger was, verscheen de engel aan Maria (in december). In die tijd zal Maria ook zwanger geworden zijn van de Messias. Negen maanden later zit je dan rond het begin van de maand september. En dat is ook de tijd dat de lammetjes in het najaar geboren werden. Op basis hiervan is het dus verdedigbaar om te stellen dat Christus’ geboorte in het najaar plaatsvond, vermoedelijk in september.
 
Meer indicaties

Hieruit komt een redelijk samenhangend beeld naar voren dat de Heere Jezus ergens in het najaar, waarschijnlijk in september, is geboren. Ook andere bronnen bekrachtigen dit. Aan de hand van de sterrenkunde kun je zelfs tot op de dag een indicatie geven. Meer hierover – ook over het geboortejaar van Christus – is uitgewerkt in het decembernummer van Weet Magazine.

Nieuwsredactie op 13-12-2011, 08:10
1 reactie
sis
15-12-2011 / 09:58
"midden in de winternacht" tsja...
Je kunt niet (meer) reageren op dit bericht. De reactiemogelijkheid is niet geactiveerd of de uiterste reactietermijn van 1 maand is verstreken.

Meer nieuws

Blootgewoon

Wie regelmatig een avond tv kijkt weet dat er zeer veel bloot te zien is. Blootgewoon is vandaag normaal en ‘dress less’ – minder kleding aan je lijf – het motto in onze maatschappij. Drs. Bert Doornb...
20 reacties
10-12-2011

Poplezing Jij daar! op videokanaal RO

LEERSUM – De veelbesproken en confronterende poplezing "Hinken op twee gedachten" van Stichting Jij daar! uit Leersum, wordt zaterdagavond 10 december uitgezonden via het nieuwe themakanaal van de Ref...
20 reacties
07-12-2011

Atheisme, het Staphorst van de 21e eeuw

Nederland is een raar stukje wereld. Er wonen namelijk mensen die steeds minder godsdienstig worden. Dat is niet helemaal uniek, er zijn een aantal andere landen die onder dezelfde afwijking lijden. ...
3 reacties
05-12-2011
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering