Alie Hoek: Verliefdheid gaat altijd over
Nieuwsredactie | Geen reacties | 29-12-2008| 17:13
VEENENDAAL - "Je hoeft geen slecht huwelijk te hebben om verliefd te worden op een ander. Vaak word je verliefd op de eigenschappen die je bij je eigen partner mist. Mensen zien dan wel wat ze missen, maar vaak niet wat ze wel hebben. Verliefdheid gaat echter weer over. Als je in zo’n situatie afstand houdt en je gebruikt je verstand, dan lost het probleem zich vanzelf op. Ik denk dat veel mensen die hun vrouw of man verlaten hebben, op den duur toch weer naar hem of haar terugverlangen, maar dan is de weg terug meestal voorgoed afgesloten."
De zorgverzekeringen van Care4Life
De zorgverzekeringen van Care4Life stellen de beschermwaardigheid van het leven voorop. Benieuwd hoe?
Naar dat laatste aspect zou Alie Hoek (59) wel eens nader onderzoek willen doen om deze stelling bevestigd te krijgen. "Ja, ik zou wel eens met hen willen praten. Zeker als je een goed huwelijk hebt gehad kan het haast niet anders of je krijgt op den duur spijt."
Zo'n zeven jaar lang was (drs.) Alie Hoek-Van Kooten het gezicht van de Vragenrubriek van Refoweb, enkele jaren zelfs samen met haar man, dominee J. Hoek. In totaal beantwoordde ze in die tijd 877 vragen van jongeren en soms ouderen op het terrein van liefde en seksualiteit. Ze schreef over dat onderwerp bovendien enkele boeken en werkte ze daarnaast mee aan enkele andere uitgaven. Op dit moment staat er een co-productie op stapel over het onderwerp “huwelijkscatechese”.
Videoboodschap van Alie Hoek voor de jongeren van Refoweb
Alie van Kooten komt uit een echte domineesfamilie. Welgeteld zo'n achttien predikanten behoren tot de uitgebreide familiekring. Bekend zijn natuurlijk broer Reinier van Kooten, Hersteld Hervormd predikant in Apeldoorn en haar eigen man dr. Jan Hoek, predikant in de PKN en docent op de Christelijke Hogeschool Ede (CHE) en hoogleraar aan de PTHU. Zelf gaf Alie op de CHE elf jaar les in 23 verschillende vakken. Inmiddels is ze als arts (medicatiebeleid) verbonden aan Eleos.
De predikant uit de familie die echter het meest tot de verbeelding spreekt is ongetwijfeld ds. R. Kok van de Gereformeerde Gemeenten (synodaal), die in 1950 door datzelfde kerkverband werd geschorst na een leergeschil. Met veel respect en waardering spreekt zijn kleindochter over haar grootvader die, zelfs na zijn losmaking, nooit één lelijk woord van de Ger. Gem. heeft gesproken. “Van hem leerde ik bijbellezen. Zijn gebed was, dat er tot in het jongste geslacht familieleden tot predikant geroepen mochten worden. Dat gebed is verhoord. Eigenlijk zouden ook wij meer moeten bidden voor ons nageslacht. Dat doen we veel te weinig.”
Niet in de laatste plaats is Alie Hoek ook moeder van drie kinderen en oma c.q. oppasmoeder (iedere vrijdag) van evenzoveel kleinkinderen. De oudste zoon is predikant in Friesland, haar jongste zoon tandarts in Ede. Verder houdt de relatiedeskundige wekelijks lezingen in het land en zorgt ze eenmaal in de twee weken een dag voor haar tachtigjarige moeder.
Na de vakantie moest Alie dan ook noodgedwongen stoppen met Refoweb. "Er kwamen best veel vragen binnen, waar ik naast mijn eigen werk en privé-leven twee avonden per maand mee zoet was. Bovendien komen dezelfde soort kwesties ook steeds terug; logisch als je al zo lang aan Refoweb verbonden bent. Dan wordt het tijd dat een ander het van je overneemt en er weer fris tegenaan kijkt."
En dat gebeurde in augustus. Marijke Rots, die zich tot dat moment vooral richtte op sociaalpsychische problemen, was bereid om Alie Hoek op te volgen als specialist op het terrein van liefde en relaties. Over Marijke is haar illustere voorganger zeer te spreken. "Ik ben echt heel blij met Marijke. Het is een lieve, aardige en invoelende vrouw die het ook aandurft emotie te tonen."
"De Vragenrubriek heb ik altijd met heel veel plezier gedaan en ik ben blij dat ik op deze manier veel misverstanden heb kunnen wegwerken. Ondanks dat sommige onderwerpen steeds terugkwamen, was ik er toch verbaasd over dat ik steeds weer nieuwe vragen kreeg voorgelegd. Die werden overigens de laatste jaren wel steeds concreter en explicieter."
“Ik heb iets met jongeren in de tienerleeftijd. Dat is de periode dat de hormonen door je lijf gieren, maar tegelijkertijd wel het moment dat je dè drie belangrijkste keuzes van je leven moet maken: geloof, beroep en partner. Het bepaalt de rest van je leven.”
Veel kwesties waarmee jongeren worstelen, heeft Alie ook zelf aan den lijve ondervonden. “ Ook ik heb onzekerheid in de liefde meegemaakt. Ik heb Jan ontmoet op de studentenvereniging tijdens mijn studie in Leiden. Hij hield eerst de boot af. Nee, het was geen liefde op het eerste gezicht. Ik kreeg wel meer aandacht van hem dan de andere meisjes. Liefde (men bedoelt dan vaak verliefdheid) op het eerste gezicht komt echter maar weinig voor. Verliefdheid duurt ook maximaal twee jaar. Als je niet verliefd zou worden, zou je toch niet weten wie je moet nemen. En als je elkaar hebt, gaat -als het goed is- verliefdheid over in liefde.”
“Als je verliefd bent sta je niet meer met beide benen op de grond. Liefde is eigenlijk veel mooier. Veel echtscheidingen, ook in onze gezindte, worden veroorzaakt omdat man en vrouw niet meer verliefd zijn op elkaar. Ze denken dat je altijd verliefd blijft. Dat is dus niet zo. Een andere reden is dat het verwachtingspatroon veel te groot is: de ander moet het maar doen. En een derde oorzaak is dat ze verliefd worden op een ander. Je hoeft daarvoor geen slecht huwelijk te hebben. In mijn boek “Vonk of Vuur” beschrijf ik dat ook. Mensen worden verliefd op een eigenschap die ze bij hun eigen man of vrouw missen. Maar verliefdheid gaat altijd over. Je moet daarom je verstand gebruiken en in zo’n geval afstand houden. Het probleem lost zich dan vanzelf op. Als je dat niet doet, dan richt je een ravage aan. Ik denk dat een groot aantal mensen dat gescheiden is op den duur toch weer gaat terugverlangen naar hun vorige man of vrouw, zeker als je een goed huwelijk hebt gehad.”
Liefde en verliefdheid is echter niet alleen mooi, maar het kan ook pijn doen, relativeert Alie. “Als liefde onbeantwoord blijft, kun je je erg gekrenkt voelen. Haat en liefde liggen dan dicht bij elkaar. Er is geen groter compliment dan dat een ander verliefd op je wordt. Dat is een enorme kick voor je ego. Maar je kunt door je onbestemd gedrag anderen dan wel erg kwetsen.”
Eén van de dingen waarmee jongelui elkaar veel pijn kunnen doen is een seksuele relatie voor het huwelijk. “Meisjes laten zich soms overhalen door een jongen om met hem naar bed te gaan. Ook in onze achterban komt dat veel voor. Maar later komt de kater. Onze samenleving is verseksualiseerd. In bladen als Tina wordt het als volstrekt normaal voorgesteld dat je op 15-jarige leeftijd al met elkaar naar bed gaat. Jongeren worden door ouders te weinig begeleid in deze materie. Te weinig ouders geven hun kinderen seksuele voorlichting. En als ze met elkaar naar bed gaan, komt juist dat aspect centraal te staan in een relatie en praten jongeren onvoldoende met elkaar. Jongelui gebruiken vaak ook het argument: als ik onbekeerd ben, dan ben ik toch zondig, dus dan maakt het niet uit wat ik doe.”
Niet alleen vragen, maar ook reacties van jongeren kwamen er binnen bij Alie naar aanleiding van haar antwoorden op Refoweb. Eén van die mailtjes staat haar nog helder voor de geest. “Dat was van een meisje dat eigenlijk van plan was haar verkering uit te maken, maar dat na mijn antwoord toch niet deed. Een paar jaar later stuurde ze mij bericht dat ze inmiddels een gelukkig huwelijk heeft met die jongen.”
Zelf heeft Alie haar antwoorden op Refoweb nooit nagelezen of commentaren daarop gevolgd. “Dat heb ik bewust niet gedaan om mezelf te kunnen blijven.” Refoweb zal ze vanaf de zijlijn blijven volgen. En daar is nu zelfs een extra reden voor. Zoon Henk is tandarts in Ede en heeft zich inmiddels bereid verklaard zijn deskundigheid ook beschikbaar te stellen aan de Vragenrubriek van Refoweb.