Ondergrondse christenen in Nederland
Habakuk.nu | 2 reacties | 17-09-2011| 11:56
Vandaag de dag hebben we het wel eens over de 'ondergrondse kerk’. Dat gaat dan over christenen die vanwege hun veiligheid niet publiekelijk voor hun geloof uit kunnen komen. Wanneer we daarover lezen vinden we dat vaak verschrikkelijk. Maar wist u dat christenen in Nederland ook ondergronds dreigen te gaan?
De zorgverzekeringen van Care4Life
De zorgverzekeringen van Care4Life stellen de beschermwaardigheid van het leven voorop. Benieuwd hoe?
Op de redactie van de christelijke nieuwswebsite CIP, waarvoor ik werk, krijgen we steeds vaker mailtjes met het verzoek artikelen te verwijderen. Die mailtjes komen van evangelisten op universiteiten, jeugdwerkers of kerkplanters. De reden? Uit de artikelen blijkt dat deze mensen een missie hebben: mensen oproepen hun vertrouwen te stellen in Jezus Christus. Die informatie schijnt volgens hen schadelijk te zijn voor hun zendingswerk. Nederlanders moet je namelijk niet het idee geven dat je hen wil behouden van een eeuwigheid zonder God - ook al ben je daar (onder andere) wel op uit.
Verliezen
Nederlanders nu hun vrijmoedigheid vanwege de doorgaande secularisatie? Mensen mogen er blijkbaar pas achter komen dat je graag ziet dat ze Jezus gaan volgen wanneer je vriendschap hebt gesloten. Niet wanneer ze je naam googelen.
Ongemakkelijk
Er zijn denk ik twee reden waarom christenen in Nederland ondergrondse christenen dreigen te worden. Ten eerste willen we andere mensen niet afschrikken. We hebben immers toch Goed Nieuws? Helaas is het met het Evangelie zo dat het eerst slecht nieuws is voor het goed nieuws kan zijn; we brengen redding aan slechte mensen. Het tweede probleem is dat we aardig gevonden willen worden. Als christen voelt het nou eenmaal ongemakkelijk wanneer iemand je aantikt op straat en zegt: ‘dus jij vind dat ik Jezus nodig heb?’
Bizarre boodschap
We zouden als christenen overal duidelijk voor onze boodschap uit moeten komen. Dat betekent dat mensen ons niet altijd aardig vinden en dat we mensen afschrikken. Of zoals Paulus schrijft: ‘Want het dwaze van God is wijzer dan de mensen en het zwakke van God is sterker dan de mensen.’ Laten we ons wel imponeren door de wereld, dan lopen we het risico het Evangelie van haar dwaasheid en daarmee haar kracht te beroven. Dan verzwijgen we, online of offline, onze ‘bizarre’ boodschap: ‘Laat u redden van dit verkeerde geslacht!’
Rik Bokelman is eindredacteur van de christelijke nieuwswebsite www.cip.nl.
het gaat er niet om dat we 'verkondigen'maar discipelen maken! op een zeepkist stoer doen roept weerstand op. 'momenteel is de naam ''christen' ook beladen en gelijk aan fundenmentalistisch dus gevaarlijk en krampachtig. Deze vooroordelen kunnen door gesprek en relatie ontkracht worden. maar dan moet dat gesprek wel plaats kunnen vinden.
't is maar wat voor naam je wilt hebben. aanzien als ... onder het christenvolk en gemeden door de wereld of anoniem onder het brede publiek, maar aantrekkelijk (door geestelijke vrucht) in de naaste omgeving.
Eigenlijk mag je niet eens een andere mening hebben, want dan wijk je af van wat
anderen 'normaal' vinden...en wordt je bestempeld als 'ouderwets'...!
Maar de Heere zegt:
In de wereld zult gij verdrukking hebben, maar hebt goede moed: want IK heb de wereld overwonnen!
Laten we daarom vast blijven staan in het Woord van God!