Sterke aanwijzingen toren van Babel
Nieuwsredactie | 7 reacties | 26-04-2011| 11:50
Weet Magazine toont in zijn nieuwste uitgave opmerkelijke aanwijzingen die ervoor pleiten dat het Bijbelse verhaal rond de Babylonische spraakverwarring duizenden jaren geleden echt heeft plaatsgevonden. In het tweemaandelijkse tijdschrift wordt verslag gedaan van een verzamelend onderzoek naar verhalen over de toren van Babel die in veel oude culturen wereldwijd terugkeren.
De geschiedenis uit het Bijbelboek Genesis gaat over een volk dat een toren wilde bouwen die tot in de hemel reikte, als bekroning van de menselijke macht. God zorgde er echter voor de bouwers elkaar niet meer konden verstaan en uiteengingen in groepen om de aarde te bevolken. Het is te verwachten dat áls een dergelijke gebeurtenis inderdaad heeft plaatsgevonden hier, behalve in de Bijbel, aanwijzingen voor te vinden zijn. En dat blijkt heel duidelijk het geval te zijn!
Stad van verstrooiing
Om maar dicht bij de bron te beginnen: Babylonische inscripties – in het huidige Irak, waar dus ooit de toren zou hebben gestaan – zijn de eerste aanwijzingen voor de spraakverwarring. Deze inscripties verwijzen naar de ruïnes van een toren net buiten Babylon. Hierover wordt gezegd dat een koning hem wilde bouwen, maar dat hij deze door bijzondere fenomenen nooit kon voltooien.
De plaats waar de ruïne van de toren stond, werd door de oude Babyloniërs ‘Borsippa’ genoemd. Die naam verwijst volgens prof. Julius Oppert, de geleerde die de inscripties ontcijferde, naar de verwarring van de talen: „Ik heb de betekenis van de term ‘Borsip’ uitgelegd als ‘toren van talen’. Deze opinie wordt bevestigd door het spijkerschrift zelf; de naam Borsippa wordt vaak geschreven met tekens (ideogrammen) die voor ‘stad van de verstrooiing’ staan.”
Andere volken
Ook in de overleveringen van de Grieken, de Miao uit China, de Mikir uit India, Papoea’s uit Indonesië en de Polynesische volken is de geschiedenis van de toren van Babel terug te vinden. Al deze volken kennen verhalen waarin mensen een toren wilden bouwen die tot aan de hemel reikte. God (of goden) stopte(n) deze bouw door onder meer de taal te verwarren, waardoor de bouw niet langer mogelijk was en de mensen in volken uiteengingen en zich verspreidden over de aarde.
Opmerkelijk is datgene wat de Europeanen ontdekten die voor het eerst voet aan wal zetten op het Amerikaanse vasteland. Ze waren stomverbaasd dat de indianen in Mexico en Chiapas in hun kalenders de bouw van een grote toren tot aan de hemel vermeldden. De indianen spraken over een toren waar de talen verward werden. Ook de Tolteken, de Azteken en ook de Chactow-indianen kennen vergelijkbare overleveringen.
Werkelijk gebeurd
Al deze vermeldingen naar de toren van Babel en de spraakverwarring zijn een sterke indicatie dat Genesis 11, wat aantoonbaar een heel oude bron is(!), niet zomaar een mythe of volksverhaal vertelt. Het feit dat je dit verhaal wereldwijd tegenkomt (op praktisch alle continenten) pleit voor de gedachte dat het op een werkelijke gebeurtenis terugvoert, die door de zich verspreidende stammen is onthouden. Uiteindelijk werd deze geschiedenis deel van de religies, heilige geschriften en mythes van deze volken.
In Weet Magazine 8 wordt deze gedachte verder uitgewerkt en toegelicht.
Het kan natuurlijk dat het zo is, maar dan zijn de verschillen in die verhalen toch behoorlijk interessant. Het artikel zelf meldt al dat God in sommige verhalen ineens is veranderd in meerdere goden. Dat lijkt me nogal wat als je wilt geloven dat er mensen daadwerkelijk betrokken waren bij dit verhaal. Daarnaast zullen een hoop verhalen vertellen over een lokale toren, niet over een toren 20.000 km verderop.
Voorbeeldje uit het artikel: de Choctaw indianen vertellen dat er rond de spraakverwarring een grote storm woedde die de grafheuvel deel instorten. Daar vermeldt de Bijbel toch niets over. Vreemd...
Een veel plausibelere verklaring is dat taal nu eenmaal iets is dat door mensen moest worden verklaard, omdat het iets is waar iedere stam en ieder volk mee te maken had. Hetzelfde geldt voor de zondvloed trouwens, overstromingen en angst om te verdrinken komen ook in zowat alle culturen terug, vandaar dat er veel 'zondvloedverhalen' de ronde deden.
Overeenkomsten tussen verhalen duiden veel eerder op een overeenkomst in de aard van de mens.
Als een geschiedenis circa 5000 jaar geleden is gebeurd, en vervolgens van vader op zoon wordt doorgegeven, dan is het niet meer dan logisch dat de geschiedenis verwatert en er allerhande mythologisering plaatsvindt. Sterker nog: als de geschiedenis van de Toren van Babel door al deze volken exact zou worden verteld zoals het in de bijbel staat, dan zouden we het verwerpen omdat het te toevallig is. Een verhaal kan niet mondeling worden overgeleverd zonder dat er verhaalelementen verloren gaan of bijkomen.
Toch is de basislijn in alle overleveringen gelijk: men bouwde een toren of hoog gebouw, en God of goden verwarde te talen. Dat God veranderde in goden is ook niet meer dan logisch, aangezien talloze volken van monotheisme vervielen in polytheisme (vaak omdat zij voorouders en stamvaders gingen aanbidden - vandaar ook al die godensystemen met onderlinge familiebanden). Vergeet niet dat deze volken geen geschreven overleveringen hebben. Godenconcepten kunnen snel veranderen.
In de studie van mythevorming is dit overigens een proces dat we altijd observeren. Opmerkelijk is bijvoorbeeld dat ook het vloedverhaal onder alle culturen op alle continenten voorkomt, zelfs bij de meest afgelegen stammen. (Er zijn +/- 300 vloedmythen gedocumenteerd onder alle volken). We zien hierin talloze opmerkelijke details terug, zoals de regenboog op het eind, het uitzenden van drie vogels, het herbevolken van de aarde, de ark met dieren, enzovoorts. Toch zijn de verhalen in alle gevallen op bepaalde punten verwaterd, en zijn er vaak idiote dingen bij verzonnen door de eeuwen heen. Ook hier is God vaak vervangen door 'goden', of door een plaatselijke godheid (Jupiter bij het Romeinse vloedverhaal, Zeus bij het Griekse vloedverhaal, Grote Manitou bij meerdere indianenstammen, Vicarocha bij het Inca-vloedverhaal, enzovoorts).
Door alle verhalen naast elkaar te leggen kun je echter reconstrueren hoe de echte gebeurtenis moet zijn geweest. En het leuke is, dat als je alle zondvloedverhalen naast elkaar legt en alle parallellen optekent, je precies de bijbelse beschrijving in Genesis terugziet. Blijkbaar is Genesis dus echt heel authentiek.
Groetjes
Derek
Ben het helemaal eens met de stelling van Mortlach.
Bovendien geeft het artikel geen datering voor de verhalen van de andere volken.
Denken zij dat dit 200, 1000, 5000, 10000 of 1 miljoen jaar geleden is gebeurd?
Dat is een relevante gedachte om te kunnen aantonen of het werkelijk gebeurt zou zijn
Een sterke aanwijzing is: een hoop stenen vinden bij archeologisch onderzoek :)
Goed, dan kun je dus met even veel overtuiging beweren dat te Tolteken of welk ander volk dan ook gelijk hadden en dat in de Bijbel een overgeleverd en aangepaste versie staat. Als het verhaal exact zou zijn doorgegeven, had men dat 'gewoon' Goddelijk ingrijpen/inspiratie genoemd,
Ook het feit dat er maar 300 van dat soort mythes zijn is best schraal. Hoeveel volken en culturen hebben we ondertussen gehad? Ik vraag me trouwens af of je daadwerkelijk zelf al die verhalen naast elkaar hebt gelegd om tot je conclusie te komen dat Genesis 'klopt'.
Nogmaals, het enige wat je aan de veelvoud aan enigszins overeenkomende mythes kunt zeggen is dat volken tegen dezelfde dingen aanliepen die ze moesten verklaren. Taal is er daar eentje van, een ander is het bestaan van alle dingen, een derde waarom het leven vol ziekte en dood is. Dat zijn gewoon universele aanwezigheden in het menselijk leven.
Het enige wat het voor mij aantoont is dat de schrijvers van Weet (en apologeten in het algemeen) bijzonder goed kersen kunnen plukken. "ja, dit feitje komt goed uit, die nemen we wel', 'dit feitje en dat feitje passen niet, dus dat negeren we maar.'
@blijblij: zelfs die stenen zouden niets zeggen, het is algemeen bekend dat de Babyloniërs torens, zogenaamde Ziggurats, bouwden. Een kleitablet waarin een opzichter in paniek opschrijft dat hij ineens zijn collega's niet meer kan verstaan, dat komt meer in de richting, al weten we genoeg van de historische ontwikkeling van taal dat het niet allemaal op 1 plek begonnen in. Indo-chinees en proto-indo-europees hebben niet dezelfde oorsprong.
Bij de torenbouw van Babel draait het erom dat de mens het allemaal zelf wel kan, God hebben ze niet meer nodig en ze willen bij elkaar blijven in plaats van de wereld ontdekken en ontwikkelen. En dus gaan ze een toren bouwen die tot aan de hemel reikt. En dan verwart God hun spraak, ze verstaan elkaar niet meer. Dus de één vraagt om een kruiwagen met stenen en hem wordt door een ander een emmer water gebracht want daar vroeg hij toch om?
Eeuwen later is Jezus hier geweest en na zijn vertrek komt wat wij noemen, de Heilige Geest. Als dat gebeurt ontstaat hetzelfde maar dan andersom. De Heilige Geest kwam bij eenvoudige mensen naar binnen en als die beginnen te praten dan zeggen de omstanders: "wij horen hen in onze eigen taal spreken". Dus als iemand iets over Jezus vertelde verstond iedereen dat, al kwam hij uit verwegistan.
Moraal van deze profetie: Als je God wilt buitensluiten snapt niemand het nog, maar de taal van de Heilige Geest verstaat iedereen.
@mezelf: dat moet natuurlijk Sino-Japans zijn, en niet Indo-chinees. Het was een lange dag op kantoor...