Het onmogelijke verwachten

Habakuk.nu | 3 reacties | 19-04-2011| 09:37

Onlangs kocht ik op familiebezoek in de Verenigde Staten een nieuwe Engelstalige zakbijbel. Tot mijn verbazing bleek die gedrukt te zijn in China. Tot een jaar of tien geleden smokkelden westerse christenen nog met grote risico’s Bijbels naar dat land. En nu gaan ze in grote getale de andere kant op. De Amerikaanse uitgever Zondervan bedacht deze constructie om de prijs van Bijbels laag te houden. Voor de Chinezen was het gewoon handel.


Een zegenrijke bijkomstigheid van deze handel is wel dat de Bijbel ongetwijfeld een ‘normaler product’ wordt, net als auto’s, kleding en elektronica. Je mag hopen dat ook de Chinese kerk hiervan profiteert.

Onmogelijk?
Met deze omgekeerde stroom Bijbels gebeurt er iets dat we enkele decennia geleden - menselijk gesproken - voor onmogelijk hadden gehouden. Gods wegen zijn inderdaad hoger dan die van mensen. Het is daarom goed om in geloof het ‘onmogelijke’ te verwachten.

Waarom zou er bijvoorbeeld niet een explosieve groei van de kerk in de moslimwereld kunnen plaatsvinden door dezelfde God die Bijbels laat drukken in China? Of wat zou het prachtig zijn als de onbevangen jonge kerken uit Azië en Afrika het door seculiere trends aangetaste christendom van het westen terugbrachten bij oorspronkelijke Bijbelse noties als zonde, heiligheid, orthodoxie en gezonde tucht? Laten we bidden om het geloof dat bergen verzet.

Henk van Rhee

Henk van Rhee is algemeen directeur van stichting Tot Heil des Volks.

Habakuk.nu op 19-04-2011, 09:37
3 reacties
appelflap
20-04-2011 / 10:31
Jij snapt het punt van de scribent niet. De scribent wil niet zeggen dat de Chinese drukkers er iets anders in zien dan gewoon handel, maar ziet het wonderlijke dáárin dat de Bijbel eerder in China verboden was en de Bijbels met gevaar voor eigen leven naar binnen gesmokkeld moesten worden en dat de Bijbels slechts enkele jaren later juist geëxporteerd worden vanuit China. Dat het dan als gewone handel wordt gezien is al wonderlijk genoeg.
daf
20-04-2011 / 11:31
Drusius snapt traditiegetrouw de clou niet echt inderdaad.
Sambalbij
25-04-2011 / 09:33
Ja, dan is een digitale drol op een website achterlaten toch een stuk veiliger, Lummel. En ongetwijfeld net zo kicken voor je.
Je kunt niet (meer) reageren op dit bericht. De reactiemogelijkheid is niet geactiveerd of de uiterste reactietermijn van 1 maand is verstreken.

Meer nieuws

Tweedehands goden

Ik was in Dorp van God, en wat teleurgesteld dat ‘God’ in de dorpsnaam niet op de Schepper van hemel en aarde sloeg. ‘Maar zijn er hier dan nooit mensen geweest om over de Schepper-God te vertellen?’,...
Geen reacties
13-04-2011

Onderzoek seksverslaving bij vrouwen

Sinds twee jaar biedt De Vluchtheuvel hulp aan mannen met een seksverslaving. De Vluchtheuvel heeft signalen opgevangen, dat er ook onder vrouwen vraag is naar specifieke hulp op dit gebied. Er zijn t...
Geen reacties
11-04-2011

"In een gitaarrif zit geen duivel of engel"

In de media is de nodige commotie ontstaan over een rockdienst zondag 10 april in de Maranathakerk in Woerden. In diezelfde kerk wordt namelijk de avond er voor, zaterdag 9 april, een poplezing gehoud...
5 reacties
09-04-2011
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering