Gracias a Dios
Habakuk.nu | 1 reactie | 16-10-2010| 10:17
'God zij gedankt', deze uitroep klonk keer op keer tijdens de bevrijding van de 33 Chileense mijnwerkers. Het waren ook de woorden van president Sebastián Piñeda toen de eerste geredde mijnwerker boven kwam. Volgens de president heeft de reddingsactie zijn land voorgoed veranderd. Het lijkt er op dat er ook levens zijn veranderd. 'Wij waren niet met 33, maar met 34 man beneden, waren de indrukwekkende woorden van de jongste mijnwerker, Jimmy Sánchez. Het getuigenis van een andere mijnwerker, Mario Sepúlveda, maakt duidelijk dat het onder de grond niet veel anders is als boven de grond: 'Ik was met God en met de duivel, ik heb gevochten. Ik greep de hand van God, het was de beste keus'. Drieëndertig verschillende mannen. Je zou ze willen kennen.
De zorgverzekeringen van Care4Life
Waarom overstappen naar de Care4Life zorgverzekering? Lees hier over onze principiële uitsluitingen.
U bent al verzekerd vanaf € 149,10 per maand.
Minibijbels
Eerder (28 augustus) meldde de Volkskrant enigszins cynisch 'Kompels vragen tabak, maar krijgen Bijbels'. Uit het artikel blijkt dat het de medici geen goed idee leek dat er een man of dertig in zo'n kleine ruimte zouden gaan zitten paffen. Nicotinekauwgom was het enige wat aangeboden kon worden. Een pastoor had ook aan bijbels gedacht dus werden 33 minibijbels in de schacht neergelaten.
Gistermorgen raapte ik verwachtingsvol twee kranten van de mat. Zou het gelukt zijn?Ik las dat alle 33 mannen uit de mijn waren verlost. Maar er was wel een groot verschil in berichtgeving. De frontpagina's van de Volkskrant en het Nederlands Dagblad lieten overduidelijk zien dat je met verschillende ogen naar de werkelijkheid kunt kijken. Of beter gezegd, we kijken met verschillende ogen naar de werkelijkheid. Op de voorpagina van het Nederlands Dagblad een foto van een knielende mijnwerker met het onderschrift: 'Mijnwerker Mario Gomez, net gered uit de ingestorte mijn, gaat op zijn knieën en dankt God'. 'God was ook in de mijn, ondergronds geloof hield mijnwerkers op de been'. stond met grote letters boven het artikel. Op de voorpagina van de Volkskrant geen woord over God. 'Hun vastberadenheid, levenskracht en saamhorigheid betoverde de natie en verbaasde de wereld', meldde de krant. Pas op pagina 5 lazen we 'God creëert geen halve wonderen'. Maar ook op die pagina geen nadere duiding van geloofservaringen of uitingen daarvan. Toch goed dat we een gevarieerde pers hebben.
Krijn de Jong
Krijn de Jong is stafmedewerker bijzondere projecten van stichting Tot Heil des Volks