Afgestudeerde godsdienstleraar ligt beter in arbeidsmarkt
Christelijke Hogeschool Ede | Geen reacties | 06-09-2010| 09:31
Afgestudeerden van de opleiding Leraar Godsdienst en Levensbeschouwing (GL) vinden sneller een baan dan afgestudeerde Godsdienst Pastoraal Werkers (GPW). Bovendien hebben zij vaker een vaste aanstelling en werken vaker fulltime dan GPW'ers. Dat blijkt uit onderzoek dat het lectoraat Gemeenteopbouw van de Christelijke Hogeschool Ede (CHE) deed onderzoek onder oud-studenten van de vijf hbo-theologie opleidingen in Nederland. Zowel de opleiding tot godsdienstleraar als de opleiding tot pastoraal werker is meegenomen.
De zorgverzekeringen van Care4Life
De zorgverzekeringen van Care4Life stellen de beschermwaardigheid van het leven voorop. Benieuwd hoe?
Opvallend is echter dat de opleiding Godsdienst Pastoraal Werk populairder is onder studenten. Aan het onderzoek deden 250 alumni mee die een jaar geleden afstudeerden aan één van de vijf hogescholen van Nederland die een theologieopleiding bieden op hbo-niveau. Van deze afgestudeerde hbo’ers deed 82% de opleiding Godsdienst Pastoraal Werk, tegen 10% leraar Godsdienst Levensbeschouwing. 8% van deze alumni deed de opleidingen tegelijk.
Blijvend spiritueel
Tussen beide groepen zijn er tegelijkertijd veel overeenkomsten. Het salarisniveau ligt op één lijn. Men waardeert de eerste baan hoog; 70-90% is positief over deze eerste ervaring. Verder is 70-80% positief over het vasthouden van de eigen spiritualiteit.
Driekwart werkt binnen vakgebied
Uit een vergelijking met een onderzoek uit 2007 en 2008 dat gedaan is onder GPW-alumni, bleek dat het percentage afgestudeerden dat binnen het vakgebied aan de slag gaat, groeit. 73% gaat momenteel met de opgedane kennis aan de slag, tegenover 67% in voorgaande jaren. GPW’ers met een diploma blijken steeds vaker een breed takenpakket te hebben. Naast pastorale taken (51%) is ook het voorgaan in diensten (43%) en toerustingwerk (27%) veelvoorkomend.