Vloeken lucht op, maar is onnodig
Nieuwsredactie | 2 reacties | 15-07-2009| 11:07
VEENENDAAL - Vloeken kan inderdaad opluchten, maar het is onnodig, onbeschaafd en levert disrespect op. Dat schrijft de Bond tegen het vloeken woensdag op zijn website in reactie op een onderzoek van de Britse psycholoog Richard Stephens. Hij stelt naar aanleiding van het onderzoek dat vloeken pijn kan verlichten. Onderzoekers van de Britse Keele University namen de proef op de som.
De zorgverzekeringen van Care4Life
De zorgverzekeringen van Care4Life stellen de beschermwaardigheid van het leven voorop. Benieuwd hoe?
Ze lieten een groep studenten hun hand zo lang mogelijk onderdompelen in een bak ijskoud water. De leerlingen mochten hier zo hard bij razen en tieren als ze wilden. Vervolgens herhaalden de onderzoekers dit proces, maar nu mochten de studenten alleen ‘neutrale’ woorden gebruiken, wat resulteerde in een aanmerkelijk lagere pijngrens. Vloekende studenten slaagden er in hun hand gemiddeld veertig seconden langer ondergedompeld te houden dan wanneer de leerlingen hun vocabulaire moesten kuisen.
Onderzoeksleider dr. Richard Stephens is verbaasd over de resultaten. "Dit is precies het tegenovergestelde van wat ik had verwacht." Volgens Stephen gaan de meeste psychologen er namelijk vanuit dat vloeken en schreeuwen een vorm van aanstellen is. "Uit ons onderzoek komt echter naar voren dat flink schelden de agressiviteit verhoogd. En mensen die kwaad zijn kunnen meer hebben dan mensen in een neutrale gemoedstoestand."
Het kan inderdaad zo zijn dat er mensen zijn die ervaren dat vloeken hen daadwerkelijk oplucht, reageert de Bond tegen het vloeken. "Maar Vloeken is onnodig, onbeschaafd en levert je disrespect. De mens heeft echter gelukkig de gave van zelfbeheersing ontvangen, die siert én voldoening geeft. Wie vloekt gedraagt zich onbeschaafd. Uit onderzoek blijkt dat zeven op de tien Nederlanders zich storen aan vloeken. Mensen hebben over het algemeen minder respect voor je zodra je vloekt."
"Het gebruik van de naam van God en Jezus als krachtterm raakt christenen bovendien in hun geloofsovertuiging, waarvan de kern is: liefde tot God en het geloof in Zijn Zoon als Zaligmaker. Schelden met kanker of het toewensen van die ziekte, kan mensen die er direct bij betrokken zijn, diep raken. Sta positief in het leven en train je in zelfbeheersing. Dat waarderen de mensen om je heen en het geeft jezelf voldoening!"