Een land van melk en honing
Nieuwsredactie | 1 reactie | 17-06-2010| 08:48
Israël wordt in de Bijbel herhaaldelijk een ‘land van melk en honing’ genoemd. Maar tot voor kort hadden archeologen nooit enig bewijs gevonden voor bijenhouden in Oud-Testamentische tijden. Dat bewijs is er nu wel. En hoe. In 1860 importeerden Amerikaanse bijenhouders Italiaanse bijen omdat verondersteld werd dat die betere honing zouden leveren. Dat werd destijds als een bijzonderheid gezien. Het importeren van complete bijenvolken uit een ander land was tot dan niet voorgekomen. Het kreeg dan ook de nodige aandacht. Dit schrijft Manna-Vandaag.nl.
Nu echter zeggen archeologen bewijs te hebben gevonden dat de Amerikanen bepaald niet de eersten waren. In Oud-Testamentische tijden, mogelijk al zo’n 1400 jaar voor de geboorte van Christus, importeerde Israël bijenvolken uit Turkije. Daarmee werd de honingindustrie in het land van een nieuwe impuls voorzien.
Dat verbaast de archeologen om twee redenen. Ze hadden niet gedacht dat bijenvolken over zulke grote afstanden verhandeld werden. En bovendien waren ze ervan uitgegaan dat met de ‘honing’ in Bijbels Israël vooral de nectar van dadels werd bedoeld.
Probleem is dat bijenvolken vrijwel altijd in korven van riet werden gehouden. In de loop der jaren verging dat riet en uiteindelijk bleef er letterlijk niets over. Zodat archeologen dus ook niets konden vinden. Maar drie jaar geleden werden bij Tel Rehov in Israël de resten van een bijenschans gevonden, een schuur die was ingericht voor het plaatsen van bijenkorven. Dat zette ze al op het spoor. Nu echter is daar een bijzondere ontdekking bij gekomen. Er zijn ter plekke bijenkorven gevonden.
Tel Rehov is in een grijs verleden platgebrand. Daardoor is veel archeologisch materiaal verwoest. Maar enkele bijenkorven overleefden de brand en hadden er zelfs hun overleven voor lange jaren aan te danken. De korven bleken niet alleen van riet te zijn, maar van buiten te zijn bestreken met klei. Door de brand werd de klei gebakken en overleefde de eeuwen. Aan de binnenkant van de korven zijn nog de resten te vinden van het riet, stukjes honingraad en zelfs resten van bijen. Na onderzoek daarvan kon worden vastgesteld dat ze oorspronkelijk uit Turkije moeten zijn gekomen.