Visverbod in Meer van Galilea
Manna-Vandaag | Geen reacties | 05-05-2010| 11:27
Er mag de komende twee jaar niet gevist worden in het Meer van Galilea, zo schrijft Hetty Roos voor Manna-Vandaag.nl. Dat is door het Israëlische ministerie van Landbouw bepaald. Het gaat niet goed met de visstand in het meer. Die is naar een ‘gevaarlijk laag niveau’ gedaald. Het Meer van Galilea is volgens de Bijbel de plaats waar Jezus tegen zijn discipelen zei dat Hij ze vissers van mensen zou maken. Jakobus, Johannes, Petrus en Andréas werkten als vissers aan de oevers van het meer. Het besluit van de regering maakt een einde aan een eeuwenlange traditie van visvangst. Zowel de lokale vissers als de christelijke pelgrims die ieder jaar op deze plaats samenstromen, zijn verbijsterd. Een woordvoerder van het ministerie vertelt dat het nodig is te stoppen met de visvangst om de kleine vissen een kans te geven te groeien, waardoor de visvoorraad toeneemt en het meer zich kan herstellen.
Bij het Meer van Galilea, wat in feite het grootste zoetwatermeer van Israël is, hebben verscheidene wonderen plaatsgevonden. Jezus liep daar op het water. Ook veranderde Hij hier twee vissen en vijf broden in voedsel voor vijfduizend mensen. Volgens het Evangelie van Lukas gooide Petrus na een nacht waarin hij niets gevangen had, op het woord van Jezus zijn netten uit en ving hij zoveel vis dat de netten dreigden te scheuren. De bekendste visvangst in deze wateren staat bekend als de Petrusvis, zo genoemd naar het Bijbelgedeelte, waarin Petrus een vis aan de haak slaat met een muntstuk in zijn bek.
Het gebied staat al heel lang bekend om zijn grote voorraden. In de 19e eeuw vermeldde een Engelse predikant, Henry Baker Tristram, al in zijn aantekeningen dat de dichtheid van de school vissen in het Meer van Galilea nauwelijks voor te stellen is voor hen, die er geen getuige van geweest zijn. De afgelopen jaren tonen echter een dramatische achteruitgang van het visbestand.
Vóór 2005 werd 295 ton van de Petrusvis gevangen, in 2009 was dit nog slechts 8 ton. De regering verwijt de vissers dat zij netten met kleinere gaten gebruiken dan wettelijk is toegestaan. Daardoor vangen zij enorm veel jonge vissen, die nog geen kans gehad hebben om te groeien. Andere factoren die de visstand bedreigen zijn de toename van vogels bij het meer en jarenlange droogte, waardoor waterstanden zakken. Menachem Lev, een visser daarentegen, legt de schuld bij de autoriteiten. Zij hadden ervoor moeten zorgen dat er meer jonge vis naar het meer gebracht werd. Het visverbod wordt binnenkort van kracht.