Voorzieningen voor hersteld hervormde gemeenten
Nieuwsredactie | Geen reacties | 27-06-2009| 18:29
UTRECHT - De kleine synode van de PKN heeft ingestemd met vier voorzieningen voor hersteld hervormde gemeenten. De vier aangenomen voorzieningen betreffen gemeenten in Wouterswoude, Houten, Zuilichem en Middelharnis. Met inbegrip van deze vier voorzieningen zijn er nu 52 definitieve voorzieningen getroffen ten behoeve van hersteld hervormde gemeenten. Er volgen er nog negen.
De zorgverzekeringen van Care4Life
De zorgverzekeringen van Care4Life stellen de beschermwaardigheid van het leven voorop. Benieuwd hoe?
In Wouterswoude zijn 136 van de 499 leden overgegaan naar de hersteld hervormde gemeente. Omdat de middelen van de hervormde gemeente zeer beperkt zijn wordt geen kerkrentmeesterlijk vermogen overgedragen; aan de diaconie van de hersteld hervormde gemeente wordt wel vermogen overgedragen.
In Houten zijn 231 leden van de hervormde wijkgemeente rond de Pleinkerk overgegaan naar de hersteld hervormde gemeente. Omdat er tot dusverre geen levensvatbare hervormde wijkgemeente tot stand kon worden gebracht, wordt de hervormde wijkgemeente samengevoegd met de hervormde wijkgemeente van bijzondere aard ‘Sion’ en dient Sion de pastorale zorg uit te oefenen over de leden van de hervormde Pleinkerkgemeente. De voorziening houdt verder in dat het kerkgebouw ‘Pleinkerk’ voor 50 jaar in erfpacht uitgegeven wordt aan de hersteld hervormde gemeente, waarbij de hervormde gemeente het recht behoudt om tegen vergoeding van kosten kerkdiensten en andere kerkelijke activiteiten te houden in dit kerkgebouw. Ook wordt kerkrentmeesterlijk en diaconaal vermogen overgedragen aan de hersteld hervormde gemeente.
In Zuilichem zijn 244 van de 872 leden overgegaan naar de hersteld hervormde gemeente. De voorziening houdt in dat de hersteld hervormde gemeente zolang zij niet kan beschikken over een eigen kerkgebouw gebruik kan maken van het gebouw de Poort voor haar kerkdiensten en andere kerkelijke activiteiten. Verder wordt diaconaal vermogen overgedragen aan de diaconie van de hersteld hervormde gemeente.
Na 1 mei 2004 hebben zich 350 van de ruim 2600 leden van de hervormde gemeente doen uitschrijven uit het register van de hervormde gemeente en zich aangesloten bij de hersteld hervormde gemeente. Aan de hersteld hervormde gemeente wordt door de hervormde gemeente kerkrentmeesterlijk en diaconaal vermogen overgedragen.
De Commissie van Bijzondere Zorg is ingesteld om gemeenten te ondersteunen waar geen overeenstemming gevonden kan worden over participatie binnen de Protestantse Kerk in Nederland. Wanneer de verschillen niet te overbruggen blijken, heeft de commissie als eerste taak om hen die binnen de Protestantse Kerk willen blijven, zo goed mogelijk in staat te stellen het gemeenteleven voort te zetten. Een andere taak voor de commissie is om voorzieningen te treffen die de hersteld hervormden helpen een eigen kerkelijk leven op te bouwen. De Commissie van Bijzondere Zorg heeft inmiddels voor 52 hersteld hervormde gemeenten een voorziening getroffen. Naar verwachting zal de commissie de komende tijd nog voor 9 andere hersteld hervormde gemeenten een voorziening opstellen.