Pieter Oskam op 3 maart 18 jaar én raadslid

Nieuwsredactie / 17 reacties

17-02-2010, 13:12

‘Veiligheid is een product van een goede samenleving. Als er iets schort aan het gedrag van individuen of groepen, staat de veiligheid op de tocht,’ stelt de nog net 17-jarige Pieter Oskam uit Zeist. ‘Dan ligt er een taak voor het gemeentebestuur, maar primair voor ouders en gezinnen. In die volgorde, want het gemeentebestuur kan natuurlijk niet alle problemen van de samenleving oplossen. Dat noemen wij bij het CDA ‘gespreide verantwoordelijkheid.’ Pieter behoort kerkelijk bij de Gereformeerde Gemeente van Zeist en was eerder als Young Ambassador actief voor Woord en Daad en voor Kom Over en Help (KOEH).

ADVERTORIAL

Familiedagen 29, 30 en 31 oktober

Familiedagen is hét evenement voor jong en oud, vol activiteiten, workshops en entertainment. Geniet samen van een onvergetelijke dag vol plezier, inspiratie en gezelligheid!

Meer info...

Familiedagen 29, 30 en 31 oktober

De raadskandidaat is een actieve jonge Zeistenaar, die zich graag en met overtuiging inzet voor de samenleving. Op woensdag 3 maart 2010, de dag van de verkiezingen, hoopt hij 18 jaar te worden en als lid of fractie-assistent tot de Zeister gemeenteraad toe te treden. Jong? ‘Het gaat om je uitgangspunten en je visie op de samenleving. Als je daarover goed hebt nagedacht en je hebt de wil om daar iets mee te doen, dan kun je een goede bijdrage leveren. Het is belangrijk dat de gemeenteraad een afspiegeling van de bevolking is. In Zeist is 30% van de bevolking jong en ik vind het een grote eer hen te mogen vertegenwoordigen.’


Jong en ervaren

Op de verkiezingsdag 18 jaar worden en dan direct gekozen worden, is uniek. ‘Op jongere leeftijd kun je geen lid van de Gemeenteraad zijn. Dus bof ik dat ik juist op de verkiezingsdag jarig ben. Anders zou een voogd op mijn zetel moeten passen.’ Student Pieter is goed voorbereid op de werkzaamheden die hem in de gemeenteraad wachten. ‘Een hele serie cursussen en trainingen voor aspirant-raadsleden heb ik gevolgd. Vanaf mijn 15e ben ik actief binnen het CDJA, ondermeer als secretaris van de Werkgroep Buitenland. Verder ben ik twee jaar Young Ambassador geweest, nadat ik ontwikkelingsprojecten in India en in Servië bezocht. Verder loop ik al een paar jaar mee in het Afdelingsbestuur van het CDA in Zeist.’

Meer en beter luisteren naar de burgers

Pieter Oskam staat op lijst 3 en is daarop nummer 8. Hij wil zich actief inzetten voor een betere relatie tussen de inwoners en het gemeentebestuur. ‘Als raadslid wil ik mijn oren en ogen goed de kost geven en luisteren naar de vragen en klachten van de inwoners. Een raadslid hoort vooral het geluid van de burgers naar het gemeentehuis te brengen en niet andersom. Het gaat erom dat het gemeentebestuur openstaat voor oprechte wensen en verlangens van burgers. Als ik eraan mag meewerken dat het maatschappelijk leven in Zeist groeit en bloeit, dan is mijn inzet beloond. Het gaat er om dat er een rustige en stabiele verstandhouding is tussen burgers en bestuur. Dat geeft perspectief voor de toekomst, zeker als het bestuur zich gebaseerd weet op een duidelijk uitgangspunt.’
 

Nieuwsredactie op 17-02-2010, 13:12
17 reacties
flowergirl
18-02-2010 / 10:38
Pieter, wat leuk om jouw hoofd nu overal tegen te komen.
Ik wens je heel veen succes met de verkiezingen!
Groetjes van een Servie-maatje
Diethelm
18-02-2010 / 13:16
Beste Pieter,
Ik lees een positief verhaal over een politiek en maatschappelijk betrokken jongeman. Een ding begrijp ik niet: je bent actief voor het CDA, maar lid van de Ger Gem. Dan hoor je toch actief te zijn voor de SGP? In die zin vind ik het toch een gemiste kans.
gichelle
18-02-2010 / 21:10
Dus als je een Ger Gemmer bent is het alleen SGP?
De CU is ook verboden dan???
Unionist
19-02-2010 / 09:54
Waarom zouden Ger Gemmers alleen maar actief moeten zijn binnen de SGP?
Ik wou dat het hele CDA vol zat met Ger Gemmers!

Zelf sta ik als Ger Gemmer op de lijst van de CU in Apeldoorn. Komt vaker voor in den lande. Maar CDA'ers had ik nog niet van gehoord. Als je binnen die (grote) partij Christus kunt en wilt volgen, is dat toch mooi?
19855
19-02-2010 / 10:02
Ik heb bewondering voor zulke personen, echt! Hoewel ik wel denk dat we juist zulke personen binnen de SGP hard kunnen gebruiken, we hebben elkaar juist hard nodig!

Maar als GG'er, vraag ik me wel af hoelang zulker personen binnen de GG blijven...
Unionist
19-02-2010 / 11:40
Het is m.i. juist goed als mensen in verschillende partijen christen zijn. Als de SGP nu één zetel heeft en er zit bij het CDA ook een reformatorisch christen, dan sta je pas samen sterk. Toch?
vandijk
19-02-2010 / 13:48
Hoe kun je Gods Woord onderschrijven en toch niet helemaal tegen euthanasie zijn. CDA pleit voor recht van het leven, en ziet euthanasie als uiterste middel.
Knap als je als GG-er binnen het CDA kunt functioneren, of ben je eigemlijk geen GG-er? Het laatste lijkt me waarschijnlijker. Je bent waarschijnlijk dooplid? Hoog tijd om een kerkelijke (juiste) keuze te maken, denk ik.
Cloudsadmirer
20-02-2010 / 10:39
vandijjk, wat weet jij het allemaal goed te vertellen zeg...

Je zou bijna mogen danken dat jij niet bent als Pieter Oskam.
henkie
20-02-2010 / 11:18
Gelukkig bemoeit de Ger.Gem. zich niet met politieke keuzes zoals vandijk graag zou willen. Hoe kom je er bij dat Pieter achter euthanasie staat eigenlijk? Ik ken niemand die volledig hetzelfde vindt als het programma van zijn partij. Je zult mij bijvoorbeeld het vrouwenstandpunt van de SGP niet zien verdedigen ;-)
gichelle
20-02-2010 / 11:46
Helemaal fout om je als christen te isoleren tot één partij.
En vandijk jij zou het liefst willen dat alle niet SGP stemmers de Ger Gem uitgaan begrijp ik. Gewoon eng, Jezus zendt Zijn dicipelen de wereld in, ze moeten zich dus mengen onder hen die Hem niet kennen en waarom zou dat in de politiek anders zijn denk jij?
Als het zout smakeloos wordt....
meisje20
20-02-2010 / 12:04
dus dan moet elke gergem-er maar stemmen op de SGP?
vandijk
22-02-2010 / 12:08
Blijkt wel dat schriftelijke 'kritiek' altijd hard overkomt, zo bedoel ik het niet. Zal misschien de toon een beetje aan moeten passen. Sorry hiervoor.
Belangrijke christelijke speerpunten zijn m.i. euthanasie en abortus. Is het dan gek dat je niet voor een partij bent die het toelaat. Wat is er de afgelopen jaren veranderd ondanks onze christelijke regering?
Ik ben niet afgunstig jegens P.O., en heb ook de wijsheid niet in pacht, en keur nooit personen af.
De gergem bemoeit zich niet met keuzes maar onderschrijven wel 100% Gods Woord, toch? Euthanasie lijkt me onbijbels, dus het ligt voor de hand dat veel gergemmers niet op CDA stemmen.
Vrouwen in het ambt is geen speerpunt, dus minder bepalend voor de partijkeuze denk ik.
@Rinske: een juiste keuze maken, al is dat niet gergem is mi niet per definitie een onjuiste keuze. Je trekt wel erg scherpe conclusies, kom ik ook zo hard over?
Roos18
22-02-2010 / 12:20
Vind wel dat als je echt christen bent je op de SGP moet stemmen. Steun hebben ze hard nodig.
Unionist
23-02-2010 / 12:16
@henkie
Was dat eerste maar waar. Lees dit eens http://tinyurl.com/yfco9vp
JtHoor
25-02-2010 / 16:02
Opvallend hoeveel mensen hier nog strak binnen een verzuilde maatschappij denken. Sinds wanneer is de SGP de enige partij waar een GerGemmer op kan/mag stemmen? Ethiek is slechts een enorm klein onderdeel van de politiek, lang niet voldoende om alleen op dat gebied een keuze te maken voor een politieke partij.

Zelf ben ik ook redelijk actief lid van het CD(J)A en zit ik óók in de GerGem. Als iemand zich dan afvraagt of het dan niet eens tijd wordt voor een (juiste) kerkkeuze vraag is me eerder af of men binnen de GerGem gewoon geen CD(J)A'ers wil hebben.

Juist in deze tijd van politieke verpulvering is het van belang om als christenen één vuist te maken. Mijns inziens is dat bij het CDA prima mogelijk. Natuurlijk hoef je het dan niet overal mee eens te zijn. Dat ben ik ook niet, en als u de enige ware politieke partij gevonden hebt waarmee u het 100% eens bent wil ik u van harte feliciteren (of heeft u dan gewoon nog nooit verder gekeken dan wat ethische puntjes...) En als u denkt dat iedereen het binnen het CDA volledig eens is met abortus en euthanasie? Zeker niet! Met name de katholieke achterban is fel tegen deze zaken. Één ding moet u echter wel begrijpen: een regeringspartij regeert niet over haar eigen achterban, maar over het hele volk. Dan zul je, ook als christen, concessie moeten doen.

Een laatste opmerking: leeft u nog met de illusie dat een half christelijk kabinet de puinhopen van 8 jaar paars kan opruimen? Sorry, vergeet het...

En voor ik het vergeet: Pieter, succes!
HMB
26-02-2010 / 15:45
@JhtHoor.
Helemaal mee eens dat Ethiek maar een klein onderdeel is van de politiek echter is het wel een onderdeel waar ons bijbels geluid gevraagt wordt.
En dan vraag ik me toch werkelijk af hoe je met de onfeilbaarheid van Gods Woord als uitgangspunt op een partij kan stemmen als de CDA.
Waar de parij (beperkte)ruimte geeft voor euthanasie etc.
En dit standpunt komt ook tot uiting in het stemgedrag in de tweede kamer in in het beleid van de regering.
Ja, ook ik weet dat je consessies moet doen om te kunnen regeren, maar dat kan en mag niet op deze punten.
Weet dat we eenmaal rekenschap af moeten leggen voor Gods rechterstoel van de keuzes die we ook hierin gemaakt hebben en hoe zou dat kunnen als we bewust achter het (beperkt) toelaten van euthanasie etc. hebben gestaan.

En dan gaat het helemaal niet om verzuiling, maar wel om een op de bijbel gefundeerd geluid

En ja...we hebben elkaar als christenen zo hard nodig in deze tijd.

Laten we met elkaar maar veel op de knieën gaan, omdat Hij alle dingen regeert.

Hartelijke groet,
HMB
JtHoor
01-03-2010 / 20:50
@ HMB

We moeten zeker eenmaal rekenschap afleggen. Gelukkig niet voor elkaar. En als we het eindelijk voor elkaar hebben dat euthanasie verboden is maar er verder geen ziel mee gewonnen is, hoeven we ons voor Gods Rechterstoel echt niet op ons schoudertje te kloppen.
Ook op ethische punten moeten we concessies doen (is mijn mening), hoe pijnlijk die soms ook zijn. Bij zaken als euthanasie en abortus is dat in het belang van veiligheid en controleerbaarheid. Dit geldt precies hetzelfde voor bijvoorbeeld prostitutie (waar we ons als christenen tegenwoordig overigens helemaal niet zo druk meer over lijken te maken dat zoiets ook kan in Nederland). Kunt u die concessie persoonlijk niet verantwoorden, stem dan inderdaad geen CDA. Daar bent u volledig vrij in!
Als laatste wil ik opmerken dat lid zijn van en actief zijn voor een partij niet direct inhoud dat je bewust achter alle beleidspunten staat. Je blijft een individu met een eigen mening en een eigen verantwoordelijkheid.

Groet,

JtH

Meer nieuws

Politiek is een spel van aandacht. Politici doen veel om media-aandacht te krijgen. Dat levert hen namelijk publiciteit en dus mogelijk stemmen op. En met nog een aantal weken tot de gemeenteraadsverk...
Geen reacties
16-02-2010
De Nederlandse vereniging voor een vrijwillig levenseinde (NVVE) zet zogenaamde ‘prominenten’ in om hulp bij zelfdoding uit het strafrecht te krijgen. Bekende Nederlanders op leeftijd als Mies Bouwman...
Geen reacties
16-02-2010
GOUDA – Als het aan het Russische ministerie van justitie ligt, komt er binnenkort een einde aan ‘illegale’ evangelisatieactiviteiten in de Russische Federatie en zal de vrijheid van godsdienst in de ...
Geen reacties
15-02-2010
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering