Friedensstimme start protestactie
Friedensstimme | Geen reacties | 15-02-2010| 16:00
GOUDA – Als het aan het Russische ministerie van justitie ligt, komt er binnenkort een einde aan ‘illegale’ evangelisatieactiviteiten in de Russische Federatie en zal de vrijheid van godsdienst in de praktijk drastisch worden beperkt. Religieuze groepen zullen volgens een amendement op de bestaande godsdienstwetgeving verplicht worden zich als gemeente aan te melden bij de autoriteiten en jongeren onder de 18 zouden niet meer actief benaderd mogen worden aan godsdienstoefeningen of andere religieuze activiteiten deel te nemen, zonder nadrukkelijke toestemming van de ouders.
Evangelisatie is, volgens het wetsontwerp, slechts toegestaan aan door de overheid erkende kerken of groepen. Tot nu toe genoten niet-geregistreerde groepen een redelijke mate van vrijheid. Met een eventuele aanname van de nieuwe bepalingen zal hun positie ernstig worden bedreigd.
Stichting Friedensstimme Nederland, die zich na het uiteenvallen van de Sovjet Unie voornamelijk richtte op het ondersteunen van evangelisatie en Bijbelverspreiding in de voormalige Sovjet-Unie, luidt de noodklok over de nieuwe wet. Tot voor de val van het communisme zag Friedensstimme het als haar voornaamste taak om aandacht te vragen voor de benarde situatie van christenen in Rusland. Volgens haar is de wet regelrecht in strijd met artikel 55 van de Russische grondwet, dat verklaart dat in de Russische Federatie geen wetten moeten worden afgekondigd, die de rechten en vrijheden van mens en burger afschaffen of beperken.
Berichten over de nieuwe wet roepen beelden op uit het Sovjetverleden. Toen stonden vertegenwoordigers van de overheid bij de ingang van kerken om kinderen en jongeren te weren. Deze situatie dreigt volgens diverse baptistengroepen nu weer te ontstaan. Als de wet, die vooralsnog de status heeft van een voorontwerp, wordt aangenomen, zal het werk van Friedensstimme een heel andere dimensie kunnen krijgen. Op dit moment is zendingswerk en de ondersteuning daarvan toegestaan, maar één der paragrafen van het wetsvoorstel beperkt echter ook de deelname of ondersteuning vanuit het buitenland.
In oktober 2009 kwamen de eerste geruchten over de nieuwe wet in de media, maar de details van de voorgestelde wetswijzigingen waren toen nog niet bekend. Recentelijk heeft het leidinggevende orgaan van niet-geregistreerde baptisten zich in een appel in alarmerende bewoordingen over de ontwikkelingen uitgelaten en opgeroepen tot gebed en een waardige protestactie. Friedensstimme Nederland sluit zich bij deze oproep aan en start via haar schrijfgroepen en website een actie op.