Telegraaf trapt in SGP-grap

Nieuwsredactie / 2 reacties

11-02-2010, 10:00

De Telegraaf is in een grap van de SGP getrapt. 'SGP gaat vrouw weren via trucs' kopte de Telegraaf in de bekende chocoladeletters op de voorpagina. De Christelijke partij zou voor het eerst vrouwen boven aan de kieslijst voor de Tweede Kamerverkiezingen zetten. In ruil daarvoor moesten die vrouwen hun zetel afstaan aan een man als ze daadwerkelijk gekozen zouden worden.

ADVERTORIAL

Familiedagen 29, 30 en 31 oktober

Familiedagen is hét evenement voor jong en oud, vol activiteiten, workshops en entertainment. Geniet samen van een onvergetelijke dag vol plezier, inspiratie en gezelligheid!

Meer info...

Familiedagen 29, 30 en 31 oktober

Maar volgens SGP-persvoorlichter Menno de Bruijne heeft de Telegraaf een grap tot nieuws verheven. "De grap was: de SGP-vrouwen staan achter hun mannen, dus komen de dames Van der Vlies en Van der Staaij en Dijkgraaf op de kandidatenlijst te staan achter hun mannen." Het zou een grap zijn die al langer in de wandelgangen van de Tweede Kamer rondzingt. "Het klopt dus niet", meldt de partij.

"De Telegraaf meldt óók dat de SGP verwacht dat de Hoge Raad eind deze maand een oordeel zal vellen dat negatief uitpakt voor de partij. De SGP doet niet aan voorspellingen. We hebben goede reden aan te nemen dat de rechter eenzelfde afweging zal maken als de Raad van State. Die deed al eerder in hoogste instantie een voor de SGP gunstige uitspraak."

De krant heeft het betreffende artikel inmiddels verwijderd. Het bericht is nog wel te lezen in de cache van Google.

Nieuwsredactie op 11-02-2010, 10:00
2 reacties
Christian
11-02-2010 / 19:36
Tsja, 't is een beetje de vraag of het nu wel handig is om hier grapjes over te maken...
De SGP wordt door de buitenwereld toch min of meer gezien als een club zonderlingen, voor wie niets te gek is.
mickeyrabbit
11-02-2010 / 20:06
Inmiddels ook verdwenen van cache:

Gekozene staat haar zetel af aan een man

SGP GAAT VROUW WEREN VIA TRUCS

door Theo Besteman

DEN HAAG - De SGP wil voor het eerst vele vrouwen boven aan haar kieslijst voor de Tweede Kamerverkiezingen zetten. Maar worden zij gekozen, dan zien zij allemaal van hun Kamerzetel af en nemen lager geplaatste mannen hun plaats in.

Op deze en andere strategieën studeert de orthodox-gereformeerde SGP om een aanstaand discriminatieverbod door de rechter te omzeilen. De fractiewoordvoerder bevestigt dat meerdere vrouwen over deze oplossing zijn gepolst.

De SGP sluit nu vrouwen met een beroep op de Bijbel uit van alle politieke functies, zoals het Kamerlidmaatschap. Komende weken oordeelt de Hoge Raad als hoogste rechter vrijwel zeker dat de partij, net als andere partijen, gedwongen moet worden Kamer- of gemeenteraadszetels ook voor vrouwen open te stellen. "Met die uitspraak houden we zeer ernstig rekening", aldus de zegsman.

De partij werkt daarom aan alternatieven. Die moeten voorkomen dat de orthodox-gereformeerde partij wordt gedwongen 'ondergronds' te gaan, zoals het in eigen kring heet. Vrouwen werden in de partij lang helemaal geweerd. Nadat meerdere rechters de SGP-praktijk als discriminerend hadden afgewezen, mogen vrouwen sinds 2007 wel 'volwaardig' partijlid worden, met stemrecht. Maar Kamer- of gemeenteraadszetels reserveert de partij nog altijd exclusief voor mannen.

De advocaat-generaal, als adviseur van de Hoge Raad, concludeerde november vorig jaar dat de SGP in strijd met de wet handelt. De Hoge Raad velt het eindoordeel komende weken. Discrimineert de partij, dan moet de staat tegen de SGP optreden.

Meer nieuws

De homobelangenorganisatie COC krijgt € 50.000 van de gemeente Amsterdam om met geloofsgemeenschappen in Zuidoost over ‘homohealings’ en tolerantie te spreken. Want dat schijnt toch een probleem te zi...
2 reacties
08-02-2010
Gelukkig kun je het als gelovige en ongelovige over verschillende zaken toch eens zijn. Soms zelfs over heel belangrijke zaken. In een onlangs gehouden debat in Amsterdam-Noord, tussen de journalist T...
Geen reacties
06-02-2010
Alblasserdam - Op D.V. zaterdag 6 februari zingt het Urker Mannenkoor 'Hallelujah' voor Stichting Woord&Daad in de Grote Kerk, aan de Cortgene, te Alblasserdam. Het koor treedt op in traditionele Urke...
Geen reacties
05-02-2010
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering