Wetenschappers zijn geen pilaarheiligen
Krijn de Jong | Geen reacties | 06-02-2010| 14:00
Gelukkig kun je het als gelovige en ongelovige over verschillende zaken toch eens zijn. Soms zelfs over heel belangrijke zaken. In een onlangs gehouden debat in Amsterdam-Noord, tussen de journalist Theodor Holman en kerkplanter Jurjen ten Brinke, verklaarde Theodor Holman ook te geloven in de slechtheid van de mens. Dat schiet al aardig op. Het geloof in de slechtheid van de mens helpt je in elk geval veel zaken beter te begrijpen. Blaise Pascal heeft dat prachtig samengevat in één van zijn ‘gedachten’: ‘De erfzonde verklaart alles en zonder de erfzonde valt er niets te verklaren.’
NRC-columnist J.L. Heldring brak onlangs ook een lans voor hernieuwde aandacht voor de erfzonde. Hij gelooft dat de erfzonde, waarbij de feilbaarheid van de mens een kerngedachte is, een matigend effect heeft op de politiek. Een soort bescherming tegen het populisme.
Weer even terug naar Theodor Holman. We waren het ook over belangrijke zaken oneens. Hij sprak een rotsvast geloof uit in de wetenschap. Wat voor ons de Heilige Schrift is, is voor hem de Heilige Wetenschap.
Hoog van de toren
Over die wetenschap stond afgelopen zaterdag een aardig stukje in De Volkskrant. Martin Sommer, de chef van de Haagse redactie, geeft daar een analyse van enkele draaien binnen de PvdA. Tweede Kamerlid Diederik Samson gaf in een kamerdebat toe dat het IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change) een forse steek had laten vallen. Hij leek hem beter ‘om in het vervolg niet meer zo hoog van de toren blazen dat de wetenschap aan onze kant staat en dat wie er anders over denkt gek is'.
Hartstochten en humeuren
Samson gaat in zijn commentaar nog wat verder. ‘Als er uit deze affaire iets gebleken is, dan is het dat wetenschappers geen pilaarheiligen zijn, maar mensen met politieke hartstochten, humeuren, een portemonnee misschien en zelfs belangen. Wat mij betreft is de slotsom dat dat telefoonboek van een IPCC- rapport niet langer geldt als gods woord.'
Dat gaat de goeie kant op. De mens feilbaar en de wetenschap niet langer Gods woord. Zo kunnen we weer eens op andere ideeën komen.