Open Doors start protestactie voor Chinese huiskerkleider

Nieuwsredactie / Geen reacties

29-01-2010, 13:02

Ermelo – Open Doors heeft een protestactie gelanceerd voor de Chinese christen Alimjan Yimiti. De organisatie die wereldwijd vervolgde christenen steunt, roept op om in een protestbrief aan de Chinese ambassade te pleiten voor de vrijlating van Yimiti. De Chinese huiskerkleider werd in december veroordeeld tot vijftien jaar gevangenisstraf.

ADVERTORIAL

Familiedagen 29, 30 en 31 oktober

Familiedagen is hét evenement voor jong en oud, vol activiteiten, workshops en entertainment. Geniet samen van een onvergetelijke dag vol plezier, inspiratie en gezelligheid!

Meer info...

Familiedagen 29, 30 en 31 oktober

“We doen ons uiterste best om nieuwe manieren te vinden om Alimjan te helpen. Laat alstublieft van u horen voordat de zaak opnieuw wordt behandeld. Anders zou het wel eens te laat kunnen zijn.” Deze dringende oproep van Yimiti’s vrienden bereikte Open Doors. “Ze maken zich ernstige zorgen om hem”, zegt woordvoerder Klaas Muurling van Open Doors. “En terecht. De straf is zo uitzonderlijk hoog, dat een protestactie niet kon uitblijven. Vijftien jaar cel is de zwaarste straf die is opgelegd aan een huiskerkleider in bijna tien jaar. Yimiti is in beroep gegaan tegen de uitspraak en we hopen dat er zoveel mogelijk brieven worden gestuurd voordat de zaak weer voorkomt. Wanneer dat is, is nog niet bekend.”

Yimiti is veroordeeld vanwege het ‘openbaar maken van staatsgeheimen aan buitenlandse organisaties’. Hij werd daarvoor begin 2008 opgepakt en zat bijna twee jaar vast zonder enige vorm van proces. Zijn vrouw en twee zoons mocht hij tijdens deze periode van ‘voorarrest’ niet zien. “Yimiti is 36, hij heeft kinderen van 3 en 8 jaar oud. Het zou verschrikkelijk zijn als hij die niet ziet opgroeien”, zegt Muurling. 

Yimiti is een christen met een moslimachtergrond. Hij behoort tot de Oeigoeren, een Turkse volksstam die in het noordwesten van China leeft. Verreweg de meeste Oeigoeren zijn moslim, maar er zijn ook christenen onder hen. Volgens vrienden van Yimiti heeft zijn arrestatie nooit iets te maken gehad met het lekken van staatsgeheimen, maar was het christelijk geloof van Yimiti de reden.

“Open Doors is vanaf het begin betrokken geweest bij de zaak van Yimiti. We hebben zijn vrouw en kinderen gesteund met een schrijfactie en ook regelmatig gebed gevraagd voor hun situatie”, zegt Muurling. “We roepen mensen nu op hun stem te laten horen voor Yimiti door een protestbrief te sturen naar de Chinese ambassade.”

Nieuwsredactie op 29-01-2010, 13:02
Geen reacties

Meer nieuws

De reformatorische zuil vertoont scheuren. Lange tijd lukte het om wereldse invloeden nog enigszins op afstand te houden, bijvoorbeeld door televisie te verbieden. Maar met de opkomst van internet is ...
3 reacties
27-01-2010
Zaterdagavond was er een debatavond over de refozuil in Hoevelaken. Christenen krijgen steeds minder ruimte voor hun principes. Lange tijd was de refozuil een veilige plaats. Maar de zuil brokkelt af,...
Geen reacties
25-01-2010
Een jonge christin, gediplomeerd als verloskundige en verpleegkundige, solliciteert bij – nota bene – een Diaconessenhuis in het midden des lands. Zij wordt afgewezen, omdat zij niet bereid is mee te ...
Geen reacties
25-01-2010
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering