ChristenUnie en SGP "smijten met modder"
Nieuwsredactie | 1 reactie | 26-06-2009| 08:19
DEN HAAG - Nu de Europese samenwerking tussen ChristenUnie en SGP definitief is beëindigd, is ook het grote moddergooien naar elkaar begonnen. Beide partijen spelen elkaar de zwartepiet toe.
De zorgverzekeringen van Care4Life
Waarom overstappen naar de Care4Life zorgverzekering? Lees hier over onze principiële uitsluitingen.
U bent al verzekerd vanaf € 149,10 per maand.
Op de websites van beide fracties staat een feitenrelaas. ChristenUnie doet dat door middel van vraag en antwoord. De SGP komt met een chronologisch overzicht.
Verder maakt de SGP duidelijk dat AGP-parlementariër Belder inmiddels stappen heeft gezet om lid te worden van een andere fractie dan de Conservatieven.
Die stappen zijn nodig geworden omdat de Britse Conservatieven het expliciete verzoek van de SGP om volwaardig lid te kunnen zijn van de European Conservatives en Reformists (ECR) hebben genegeerd. Ook is er tot op de dag van vandaag geen enkele concrete invulling gegeven aan het door henzelf gesuggereerde ‘allied membership’.
Voor de SGP zijn voor de toetreding tot een nieuwe groepering een paar dingen van belang. Eén: Bas Belder blijft, net als in de vorige fractie, ‘vrij man’. Twee: Bas Belder moet zich sterk kunnen maken voor een aantal voor de SGP belangrijke punten die ook in de vorige periode door Belder zijn behartigd: Israël, christenvervolgingen en de Bulgaarse kindertehuizen. Drie: de SGP kan volwaardig meedraaien in de fractie.
Belder: “Graag wil ik me blijven bezighouden met de onderwerpen waar ik me in de vorige periode óók al op heb geprofileerd. Er is mij toegezegd dat ik lid kan blijven van de commissie Buitenlandse Zaken, alsmede van de Israël-delegatie. Zo kan ik mij blijven inzetten voor vervolgde christenen wereldwijd, voor de Bulgaarse kinderhuizen en voor de erkenning en veiligheid van de Joodse staat. In de gesprekken die tot nu toe zijn gevoerd lijkt het de goede kant op te gaan.”
De bedoeling is dat er medio volgende week meer duidelijk zal worden.
Het is logisch dat beide partijen elk een eigen lezing hebben van het gebeurde. Maar voor zover ik kan zien, worden geen dingen geroepen die aantoonbaar onjuist zijn.
Met modder gooien doe je als je elkaar van alles verwijt op een lage manier. Kijk bijvoorbeeld op refdag.nl bij "Gepollst". Daar staat in de reacties te lezen: "de CU wilde toch allang van de SGP af", "Rouvoet heeft hoogverraad gepleegd". Dat soort taal. Maar die zie ik (gelukkig) net terug in de verklaringen van beide partijen.
Een goede analyse gaf trouwens oud-EP-lid Leen van der Waal vandaag in het ND.