Refozuil vertoont scheuren

Gertjan de Jong / 3 reacties

27-01-2010, 11:49

De reformatorische zuil vertoont scheuren. Lange tijd lukte het om wereldse invloeden nog enigszins op afstand te houden, bijvoorbeeld door televisie te verbieden. Maar met de opkomst van internet is het hek van de dam. Ook de huidige aanval van seculieren op bijvoorbeeld het reformatorisch onderwijs maakt het verblijf in de refozuil er niet comfortabeler op. De refozuil is niet langer een veilig bastion waarin je warmpjes bij elkaar kunt kruipen. Er staan indringers aan de poort. En ook binnen de poort wordt geheuld met de vijand. Of is die vijand al veel eerder de refozuil binnengeslopen?

ADVERTORIAL

Familiedagen 29, 30 en 31 oktober

Familiedagen is hét evenement voor jong en oud, vol activiteiten, workshops en entertainment. Geniet samen van een onvergetelijke dag vol plezier, inspiratie en gezelligheid!

Meer info...

Familiedagen 29, 30 en 31 oktober

Ds. R. van de Kamp, hersteld hervormd predikant te Barneveld, denkt van wel. ‘Onze zuil is de wereld met een reformatorisch sausje', betoogde hij onlangs in het SGP-jongerenblad In Contact. ‘Wij doen precies dezelfde dingen in de zuil als de wereld ook doet. We maken ons druk over materiële zaken, over wonen, vakanties en kleding.'

Intens geloofsleven
Laatst stond er in het Reformatorisch Dagblad een indrukwekkend verhaal over de predikant Andrew Bonar (1810-1892). Een man met een intens geloofsleven, zo blijkt wel uit het artikel. Zijn dochter zei over Bonar: ‘Terwijl anderen later struikelden over duistere leerstukken of in de diepten van hun hart hun eigen zondigheid bespeurden, of naar kenmerken van wedergeboorte zochten, werd hij ertoe gedrongen om een leven van blijdschap en steeds nauwere gemeenschap te leiden met Hem Wiens stem het eerst in zijn oor gefluisterd had: "Zoon wees welgemoed, uw zonden zijn u vergeven."

Inspiratie
Misschien is dat wel het hardste nodig in de refozuil: mensen die een leven leiden van blijdschap, in nauwe gemeenschap met Christus. Mannen en vrouwen die jongeren kunnen inspireren, die hen iets van het levende water laten proeven. Anders blijft er inderdaad weinig over dan je storten op wonen, vakanties en kleding. Net als iedereen. Natuurlijk, je kunt er een reformatorisch sausje over gieten. Maar tegen hoeveel regen is zo'n sausje bestand?

 

Gertjan de Jong is redactioneel medewerker bij stichting Tot Heil des Volks.

Gertjan de Jong op 27-01-2010, 11:49
3 reacties
MvB
28-01-2010 / 12:05
Goed om over na te denken!
gichelle
28-01-2010 / 18:09
Ik vind al dat reformatorisch gedoe helemaal niet Bijbels.
Jezus zendt Zijn schapen onder de wolven.
Je moet een lichtend licht zijn in deze wereld en niet proberen alle lichtjes bij elkaar te houden en je af te schermen van de grote boze wereld.
We hebben onze scholen, kranten, winkels, beursen, vakantiereizen en noem maar op. En wat zie je met al die dingen, we doen wel mee maar we komen alleen zo'n tien jaar later.
Daar gaat ook niet echt iets van uit en dan heeft de wereld nog gelijk ook als ze dat zeggen.
Bovendien wordt je op die manier helemaal niet weerbaar gemaakt als je zo beschermd wordt opgevoed.
pannenkoek
29-01-2010 / 14:47
ben het helemaal met gichelle eens.

Meer nieuws

Zaterdagavond was er een debatavond over de refozuil in Hoevelaken. Christenen krijgen steeds minder ruimte voor hun principes. Lange tijd was de refozuil een veilige plaats. Maar de zuil brokkelt af,...
Geen reacties
25-01-2010
Een jonge christin, gediplomeerd als verloskundige en verpleegkundige, solliciteert bij – nota bene – een Diaconessenhuis in het midden des lands. Zij wordt afgewezen, omdat zij niet bereid is mee te ...
Geen reacties
25-01-2010
Op D.V. vrijdag 29 januari 2010 wordt in de Bovenkerk te Kampen een psalmzangavond gehouden t.b.v. de hulpverlening aan slachtoffers van de ramp in Haïti. De hulpverlening in het getroffen gebied is i...
Geen reacties
23-01-2010
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering