Bang voor zwarte gaten

Habakuk.nu / 2 reacties

05-01-2010, 11:47

We leven in een vrij land en dat zullen we weten ook! Dus moeten alle winkels op alle dagen van de week open. Ook op zondag. Dat koopverslaving een groeiend probleem is in de samenleving moeten we maar even vergeten. In een haperende economie zijn een paar koopverslaafden lang niet gek. Wil je je winkel niet opendoen op zondag? Dan krijg je een boete opgelegd. Want je zult weten wat vrijheid is. Kan het niet goedschiks, dan maar kwaadschiks.

ADVERTORIAL

Familiedagen 29, 30 en 31 oktober

Familiedagen is hét evenement voor jong en oud, vol activiteiten, workshops en entertainment. Geniet samen van een onvergetelijke dag vol plezier, inspiratie en gezelligheid!

Meer info...

Familiedagen 29, 30 en 31 oktober

Het klinkt een beetje absurd en sciencefiction-achtig, maar toch hebben we het hier over de actualiteit. Winkeliers in het Rotterdamse winkelcentrum Alexandrium die hun deuren op zondagen gesloten houden, kunnen een boete verwachten van 500 euro per zondag. Daarmee dreigde onlangs Gerben Gravendeel van vastgoedverhuurder Corio, eigenaar van de winkels in Alexandrium.
'
Omdat de gemeente Rotterdam Alexandrium heeft aangewezen als 'toeristisch gebied', mogen de winkels op alle zondagen in het jaar open in plaats van op de twaalf koopzondagen die normaal gesproken zijn toegestaan. Gisteren meldde het Reformatorisch Dagblad dat verschillende winkeliers in Alexandrium een rechtszaak aanspannen tegen het gemeentebestuur om de permanente openstelling van winkels op zondag terug te draaien.

Zwarte gaten
'
De houding van Gerben Gravendeel is nogal dubbelzinnig. Hij zegt ‘respect' te hebben voor winkeliers die vanuit religieuze of sociale motieven hun winkel op zondag gesloten willen houden. Toch wil hij de regels strikt handhaven. ‘Wij zien graag dat alle winkeliers hier op zondag open zijn. Anders ontstaan er zwarte gaten en daarmee wordt Alexandrium er niet aantrekkelijker op.'

Mooi dat deze Gerben zoveel respect heeft voor winkeliers en hun sociale en religieuze drijfveren. Alleen jammer dat zijn respect het blijkbaar aflegt tegen zijn angst voor ‘zwarte gaten'. Daar zijn we natuurlijk allemaal bang voor, zwarte gaten. Bang om werkelijk een rustdag te houden. Bang voor de stilte. Bang om te leven zonder de aangename verdoving die een winkelcentrum geeft. Misschien wel bang om een veel groter gat onder ogen te komen. Een zwart gat in onze ziel.

Gertjan de Jong

Gertjan de Jong is redactioneel medewerker bij stichting Tot Heil des Volks.

Habakuk.nu op 05-01-2010, 11:47
2 reacties
Cloudsadmirer
05-01-2010 / 14:10
Wat erg voor die winkeliers...
In een vrij land nog wel............ het moet niet gekker worden, maar dat word het vast nog wel!
Reurink
05-01-2010 / 23:11
Ik snap niet wat de heer Gravendeel vrijheid noemt Noemt hij het vrijheid als je een boete krijgt als je op zondag je winkel opent Dat is helemaal geen vrijheid, maar dwang!

Meer nieuws

Een orthodoxe rabbijn in Efrat, Israël, heeft voor opschudding gezorgd nadat hij in een videoboodschap had verklaard gefascineerd te zijn door Jezus en Hem te zien als een ‘model rabbi’. Rabbijn Shlom...
Geen reacties
04-01-2010
Zo waakt dan; want gij weet den dag niet, noch de ure, in dewelke de Zoon des mensen komen zal. (Mattheus 25:13). Refoweb wenst alle bezoekers een gezegend en gezond nieuwjaar toe!
3 reacties
01-01-2010
EMST - Homo-organisatie COC sleept de School met de Bijbel in Emst toch niet voor de Commissie Gelijke Behandeling omdat de school een homoseksuele leraar op non-actief stelde, zo meldt Omroep Gelderl...
1 reactie
31-12-2009
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering