"Gehandicapt zijn is een vloek"
Red een Kind | Geen reacties | 02-12-2009| 09:00
Op 3 december, de Internationale Dag voor de Gehandicapten, start Stichting Red een Kind een grote campagne om aandacht te vragen voor kinderen met een beperking in India. ‘Ik ben er. Ik mag er zijn!’ luidt de slogan. Elk kind telt, ook een kind dat blind of doof is of met het syndroom van Down geboren is. In India is dat absoluut niet vanzelfsprekend.
De zorgverzekeringen van Care4Life
De zorgverzekeringen van Care4Life stellen de beschermwaardigheid van het leven voorop. Benieuwd hoe?
Hoewel de overheid eraan werkt om de vooroordelen weg te werken, heerst nog steeds massaal het idee dat gehandicapt zijn een vloek is. Iemand die geboren wordt met een beperking heeft in zijn vorige leven iets heel erg fout gedaan en moet in dit leven boeten voor zijn zonde. Zo iemand hoef je dus geen aandacht en liefde te geven en onderwijs of een vak leren is al helemaal overbodig.
Marga Beukers van Stichting Red een Kind zag onlangs met eigen ogen hoe zwaar mensen met een beperking het hebben in India: “Vooral kinderen worden genegeerd en ontvangen geen goede zorg. Er is bij ouders veel schaamte en kinderen leven hierdoor vaak in een isolement. Het komt voor dat kinderen de hele dag opgesloten in de woning doorbrengen.”
In India, hoewel vierde op de lijst van landen met de meeste miljardairs, leeft nog altijd het grootste deel van de bevolking op of onder de armoedegrens. Geld voor scholing is er vaak niet, laat staan een speciale school voor een kind dat er toch al niet mag zijn. En dat terwijl goede scholing ook in India voorhanden is en ervoor zorgt dat ook mensen met een beperking deel kunnen nemen aan de maatschappij.
Met de campagne, die bestaat uit radiospotjes, advertenties en artikelen, hoopt Red een Kind voor 97 ‘kanjers’ een sponsor te vinden. Mensen hier in Nederland die de zorg en het onderwijs van een kind met een beperking op zich willen nemen. De Indiase partners van Red een Kind staan klaar om deze kinderen uit hun isolement te halen en zorg en onderwijs te bieden.