Refoland is een woestijn

Dirk-Jan Nijsink | 6 reacties | 18-11-2009| 16:00

Ik had een blog willen schrijven naar aanleiding van een bezochte debatavond van SGP-jongeren Urk over ‘Christendom en de PVV’. Misschien doe ik dat later. In elk geval schrijf ik deze week een artikel over het ‘christelijk conservatisme en de SGP’, dat zal ik ook hier plaatsen. Ik wil nu eens niet over politiek schrijven, “er is een weg die nog uitnemender is”.


Gisteren was het zondag en dat is een mooie dag. Met onuitsprekelijk veel vreugde heb ik in één middag bijna het hele nieuwe boek van Bart Jan Spruyt Als je eenmaal hebt liefgehad gelezen. Prachtig, je ziet de weergaloze beelden van licht en kleuren je proeft de euforie over dit Godswonder – laat onze ogen meer uitgaan naar de beeldende schoonheid van Gods schepping. Genoten heb ik van de voelbare strijd tussen romantiek en stichtelijkheid. Beelden, gedachten uit mijn eigen jeugd doemden op. Is dit een wereld, een tijd, zijn dit mensen die al eindeloos, onbereikbaar achter ons liggen? Enerzijds voel ik de melancholie om wat verloren is, aan de andere kant weiger ik haar. Dit boek brengt een goede boodschap.

Het christelijk conservatisme van dominee Doornenbal is volgens Spruyt te typeren als een combinatie van ‘katholieke breedte en tegelijk diepe bevindelijkheid’. Dat is voor moderne ‘refo’s’ een onmogelijkheid, niet in de laatste plaats veroorzaakt door een verengde visie op geloof, kerk en cultuur. Zicht op de katholieke – algemeen christelijk – breedte hebben we nauwelijks, want we voeren oorlog om de kleinste zaken, tegelijk zijn we ook de ‘diepe bevindelijkheid’ kwijt, ik kom daar zo op terug. Refoland is een woestijn, in plaats van een land vloeiende van melk en honing.

Met weerzin kijk ik soms naar het reformatorische gewoel onder de zon. Het is té perfect. Het klopt té goed. Elk onvertogen woord is uitgebannen, de humor bedenkelijk. Ernst heeft daarom plaatsgemaakt voor een serieusheid, zonder ironie, zonder zelfkritiek. Wij weten hoe het moet en wij hebben onze eigen wereld geschapen en elke afwijking daarop is vreemd en verdient niet anders dan ons hoongelach. Het is nu de tijd om de ‘katholieke breedte’ te zoeken.

Doornenbal keerde zich, net als ds. I. Kievit, tegen een theologische ontwikkeling waarin het geloof ‘een verschrikkelijk ingewikkeld ding’ is geworden. Niet weinigen zijn nu bevreesd uitspraken te doen over hun eigen bevinding, want als deze niet ‘overgenomen’ kunnen worden door geestelijk keurmeesters hebben ze een nog grotere geestelijke nood. En zo worden zelfs de heilige zaken langs een menselijke meetlat geplaatst. Dit gaat door tot in het leven-van-alle-dag. Alle ongeregeldheden en vermeende ongerechtigheden zijn uitgebannen, maar hiermee ook de schoonheid van kunst, muziek en literatuur. Een gave die, de door ons zo geprezen, maar weinig gelezen, ‘oudvaders’ wel hadden, als daar zijn: Revius, Bogerman en Voetius. Zij genoten van de schoonheid van de composities van Jan Pietersz Sweelinck. Wie peilt nu nog de diepte van Ein Deusches Requiem van Johannes Brahms, of de ongekende schoonheid van de Passacaglia in C van Johann Sebastian Bach, waarin hij zijn Schepper en Heere roemt?

De haringen van de ‘refotenten’ – die niet langer lijken op de zwarte tenten van Kedar – zijn als met een moker diep ingeslagen in de keiharde grond van ons aardse bestaan. Politiek verzetten wij ons tegen de sociaal-democratische ‘maakbaarheid van de samenleving’, terwijl we zelf de ‘maakbaarheid van de zuil’ omarmen. Zelfs de kritiek van buitenaf zou, volgens sommige opinieleiders in eigen kring, met een ‘reformatorische COC’ gepareerd kunnen worden. Hoe zot.

In de gebrokenheid van ons bestaan passen die mokerslagen niet. Zelfs Doornenbal kon zijn ‘aardsgezindheid’ soms verfoeien – en dat terwijl hij niet aan het ‘stof’ kleefde als andere mensen, maar zich in dat soort ogenblikken slechts hechtte aan de haast paradijselijke aanblikken van het landschap. Het was de strijd tussen romantiek en stichtelijkheid. Maar, iets – diepe bevindelijkheid – ging daar altijd boven uit: Christus in Wie al de volheid woont. ‘Al de volheid! Dan kan toch dit lege leven vol worden, en daarnaar schreit immers ons hart? Als er maar werkelijk plaats voor is.’ Het was de stille roep vol heimee ‘naar de God des Levens, ach wanneer?’ (Psalm 42) ‘Die heimwee hebben, komen thuis.’

Halleluja (een woord dat ds. J.T. Doornenbal wat vaker ging gebruiken toen hij hoorde dat Beppie van de meester dat zo mooi vond).

N.a.v.: Bart Jan Spruyt, Als je eenmaal hebt liefgehad. Over ds. J.T. Doornenbal, geloof, cultuur en politiek (Zoetermeer 2009).

Dirk-Jan Nijsink is jeugdwerkadviseur bij de SGP-jongeren.

Dirk-Jan Nijsink op 18-11-2009, 16:00
6 reacties
19855
18-11-2009 / 19:31
Kijk dat zijn nog eens mensen met een visie, misschien leert het 'dorre refoland' er nog eens wat van, of misschien nooit!! Ik zou zegge Dirk-Jan schrijf gerust vaker op refoweb!
dijna61
19-11-2009 / 12:20
Je hebt het goed gezegd.
Ik behoor zelf tot een ander deel van de geref. gezindte en ben de laatste tijd wat gaan lezen op het refoweb. En eerlijk gezegd ben ik er echt beroerd van geworden. Er werden nl. ook heel wat dingen beweerd (in sommige reacties) die pertinent niet waar zijn. Het beeld wat ik had van refo's is alleen maar bevestigd en versterkt.
Zij verketteren elkaar voortdurend en houden zich bezig met allerlei uiterlijkheden, maar niet met de vraag wie Jezus Christus voor hén is en wil zijn, zo komt het bij mij over, maar ik ben me bewust dat ik generaliseer.
Ze hebben voor zichzelf een vesting gemaakt van waaruit zij voortdurend bezig zijn anderen te bestoken.
Wee degenen die niet in het kader passen van hun kledingstijl, of bijbelvertaling of liturgie of wat dies meer zij.
Dit vind ik echt héél erg!
Wat zou de Heer onze God hiervan vinden?
1a2b3c
19-11-2009 / 13:10
Erg generaliserend hoor om over het dorre refo-land te spreken.
Ongetwijfeld is er een hoop mis maar zelfs in het dorre refo-land heb je oases.
En is er wel één plek op de wereld waar niets op aan te merken is?
Con
19-11-2009 / 13:20
Goed stuk van meneer Nijsink, maar vergeet allen ook niet de zegingen van de zuil! Waaronder onze scholen. Die zijn heel veel waard. En het zal erg zijn als die straks verdwijnen. Zie een kind maar eens een 'nette christen' te houden tussen vloekende, drinkende, uitgaande, atheïstische scholieren...
janknoepert
19-11-2009 / 15:36
Superstuk. Echt helemaal goed. Ver-ernsiting is geen verdieping. Ik herken me erg in de formulering, als iemand die met één been in de refozuil en eentje in de evozuil (bestaat die?) staat.
Race406
23-11-2009 / 16:41
@Con: Ik zeg het niet vaak, maar ik ben het nu voor het overgrote deel met je eens! De refo-zuil heeft zijn zegeningen, inderdaad. Maar we moeten wel zo eerlijk en realistisch zijn, dat we de tekortkomingen van de zuil ook benoemen.
En niet alleen benoemen, maar OOK ermee aan de slag!
Je kunt niet (meer) reageren op dit bericht. De reactiemogelijkheid is niet geactiveerd of de uiterste reactietermijn van 1 maand is verstreken.

Meer nieuws

2e “schepping of evolutie” folder

"Wat biedt toekomst?" is de titel van de tweede brochure over schepping of evolutie die 24 november gepresenteerd zal worden. In februari 2009 is de eerste brochure huis aan huis bij 6,3 miljoen huish...
Geen reacties
18-11-2009

Gods genade op je hoofd

De mannelijke bezoekers van De Tweede Mijl vertonen qua hoofdbedekking een grote afwisseling. Variërend van een muts tot een enorme rieten hoed en van vijftien centimeter lange gekleurde punten tot gr...
Geen reacties
17-11-2009

Make-a-Preek

Domineeworden.nl, een website die jongeren enthousiast moet maken voor het predikantschap, werd vrijdagmiddag tijdens de vergadering van de generale synode van de PKN gepresenteerd. Prof. Gerrit de Kr...
7 reacties
16-11-2009
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering