Muziektalent Wilbert Magré: Boodschap van Gods genade

Refoweb / Geen reacties

06-11-2009, 09:20

ELBURG – Een beetje orgelliefhebber kent Wim Magré, de enige en echte ‘baas’ van het schitterende en bekende Quellhorst-orgel in de Grote Kerk. Het machtige instrument en de kerk stonden al talloze malen aan de basis van menig koor- en orgel-CD. Op 21 november vormt het godsgebouw in het historische stadje het decor voor een wel heel bijzondere CD-presentatie. De 17-jarige Wilbert Magré presenteert dan een CD die hij samen met zijn vader heeft samengesteld en opgenomen. De 47-jarige Wim op het historische pijporgel en Wilbert achter de Yamaha C7 vleugel.


Refoweb kreeg de mogelijkheid om Wilbert een aantal vragen voor te leggen. De 17-jarige scholier uit Elburg zit in het tweede jaar van het Menso Alting College in Zwolle en doet daar de opleiding mbo administrateur, niveau 4. Zijn grootste hobby is muziek en inmiddels geeft hij pianoconcerten door het hele land. Het drukwerk voor de concerten maakt Wilbert zelf.

Wilbert Magré


Vader Wim is van beroep organist/dirigent. En ook hij is te horen tijdens diverse (orgel)concerten in het hele land. In totaal heeft de musicus acht koren onder zijn hoede, waaronder drie kinderkoren. De afgelopen jaren hebben beiden ook samen al diverse keren opgetreden onder de naam: Magré & Magré. Als gevolg van de vele positieve reacties op hun concerten, besloten ze samen een CD op te nemen.

Beide musici geven bovendien twintig vrijkaarten weg aan bezoekers van Refoweb met de mooiste profielenpagina op onze site.


Vraag: Hoe lang ben je al met muziek bezig? Bij wie heb je je opleiding gehad, hoelang en wat voor instrumenten bespeel je allemaal (alleen piano en orgel)?

Antwoord: Op mijn achtste jaar ben ik naar de muziekschool in Nunspeet gegaan, waar ik de Algemene Muzikale Vorming kreeg. Tijdens deze cursus ben ik vanaf mijn negende jaar pianolessen gaan volgen bij de Heerder pianist Herman Riphagen, waar ik tot op heden nog steeds bij studeer. Ik speel alleen piano en orgel.

Vraag: Waarom heb je voor piano gekozen en heeft je vader hierbij ook geadviseerd? Waarom piano en b.v. geen blaasinstrument of orgel?

Antwoord: Het is beter voor de techniek om eerst met piano te beginnen. Daarmee bouw je een betere manier van spelen op om eventueel ook nog door te gaan met orgel. Orgel en piano spreken mij erg aan omdat mijn vader die ook bespeelt en we deze instrumenten beiden in huis hebben.

Zoon en vader Magré


Vraag: Wat is je uiteindelijke doel met muziek? Wil je hier je beroep van maken, net als je vader? Zo ja, ga je nog vervolgopleiding volgen zoals b.v. Conservatorium? Wil je bekender/beroemder worden dan je vader?

Antwoord: Mijn uiteindelijke doel in de muziek is er om eventueel mijn beroep van te maken en dan is een conservatoriumopleiding wel één van de dingen die je nodig hebt. Ik wil wel bekender/beroemder worden dan mijn vader, maar ik weet niet of dit lukt. Hahaha.

Vraag: Hoeveel uur studeer je per dag en mis je daardoor andere dingen die jongelui van jouw leeftijd wel doen? B.v. stappen met vrienden, verjaardagen, jongerenavonden, jeugdwerk o.i.d.

Antwoord: Gemiddeld studeer ik 3 uur per dag en ik heb het gevoel dat ik daarbuiten niks mis. Ik ben geen stapper en ik ben ook geen liefhebber van verjaardagen. In de muziek ontmoet ik genoeg interessante mensen met dezelfde interesse, wat leuk praten is.

Vraag: Hoe belangrijk is de invloed van jouw vader op je muziek? B.v. hebben jullie hetzelfde karakter, muziekstijl? Op welke wijze ben jij je nog aan het ontwikkelen als het om muziekstijl gaat?

Antwoord: Ik denk heel belangrijk, want ik ga altijd mee naar zijn concerten om bijvoorbeeld te registeren (knoppen trekken) bij een orgelconcert en bij koorconcerten. Ik denk dat ik wel dezelfde muziekstijl heb als mijn vader. De ontwikkeling moet voornamelijk komen door veel spelen van stukken van bekende componisten.

Wim Magré


Vraag: Wie is in de muziek jouw grote voorbeeld? Ben je fan van een bepaalde musicus?

Antwoord: Ik heb heel veel voorbeelden van goede musici zoals: Jan Vayne, Martin Mans, Wibi Soerjadi, Feike Asma, Willem Hendrik Zwart en niet te vergeten mijn vader. Ik ben niet fan van één bepaalde musicus.

Vraag: Een keuzemenu: Jaap Zwart of Martin Mans? Ab Wegenaar of Peter Eilander? En waarom?

Antwoord: Om een keuze te maken uit deze vier genoemde musici is heel moeilijk omdat ze alle vier hun eigen kwaliteiten hebben. Ik kan ze alle vier erg waarderen. Je moet ruimdenkend zijn in de muziek anders ga je elkaar alleen maar ophemelen of afkraken en daar doe ik liever niet aan mee.

Vraag: Heb je nog een boodschap met je muziek, of is het alleen ‘verantwoord’ entertainment?

Antwoord: Bij elk concert speel ik geestelijke muziek en is de bedoeling dat de mensen ook een boodschap meekrijgen die betrekking heeft op Gods genade. Verder is deze muziek ook een soort “verantwoord vermaak”.

Vraag: Met wie behalve je vader zou je nog graag een dubbelconcert willen geven?
   
Antwoord: Met Jan Vayne lijkt mij wel leuk omdat ik hem ook ken en hem een leuke persoonlijkheid vind. Je kunt met hem ook plezier hebben, wat heel belangrijk is als je samenwerkt in de muziek.

Vraag: Het uitbrengen van je eerste CD samen met je vader, is dat een hoogtepunt in je cariere?
   
Antwoord: Tot nu toe is de CD eigenlijk wel het hoogtepunt maar ik hoop dat het hier niet bij blijft. We hopen volgend jaar september een concertreis te maken met een groot samengesteld gemengd koor (Gemengd Koor Groot Veluwe) onder leiding van mijn vader en de organist Martin Mans naar Parijs en Gent. Ik mag deze concertreis mee als pianist wat misschien mijn volgende hoogtepunt wordt.

Vraag: Hoe vaak werk je mee aan concerten? Ben je nerveus voor aanvang van je optreden?

Antwoord: In de loop der jaren worden de concerten steeds meer. Voor volgend jaar (2010) staat er al weer een tiental concerten van ons samen geplant door het land, waaronder Doornspijk, Elburg, Amersfoort, Assen en Nunspeet. Daarnaast begeleid ik regelmatig mijn vaders’ koren bij kerkdiensten en koorconcerten. Om eerlijk te zijn ben ik eigenlijk nooit nerveus voor een optreden, maar misschien komt dat nog.

Vraag: Hoe lang zijn jullie bezig geweest met de opnamen van deze CD en hoe verliep de samenwerking met je vader? Waren er b.v. nog irritaties onderling?
   
Antwoord: We begonnen op te nemen rond tien uur en om drie uur stond alles erop. En alles verliep in ontspannen sfeer. Het is fijn samen te werken met mijn vader omdat we elkaar goed aanvoelen.    Dus van irritaties onderling was geen sprake.

Vraag: Hoe ziet de presentatie van jullie CD er uit: spelen jullie samen nog stukken van de CD?
   
Antwoord: Op D.V. zaterdag 21 november hopen we de presentatie te houden in de Grote Kerk van Elburg om 20.00 uur. Wij zullen deze avond verschillende nummers van de nieuwe CD laten horen. Tevens is de CD in de pauze of na afloop van het concert tegen een speciale prijs verkrijgbaar. Mensen kunnen met 2,50 euro korting voor deze avond reserveren via www.wimmagre.nl Wegens te verwachte grote aanloop voor deze avond wordt aangeraden om van de reserveringen gebruik te maken.

Vraag: Je vader speelt zondags het beroemde orgel in de Grote Kerk van Elburg. Wat is jullie kerkelijke achtergrond?

Antwoord: Onze kerkelijke achtergrond is Hervormd (Gereformeerde Bond) maar mijn vader speelt eigenlijk voor verschillende kerkelijke richtingen.

Vraag: Hoe ben je met Refoweb in contact gekomen?

Antwoord: Ik bezoek regelmatig de website www.refoweb.nl en ik dacht ik ga een mailtje sturen naar de redactie of ze belangstelling hadden voor onze presentatie en dat is gelukt.

Vraag: Heb je al een eigen profiel op de profielenpagina van Refoweb, waardoor bezoekers meer van je te weten kunnen komen en je muzikale stappen kunnen (blijven) volgen?

Antwoord: Ik heb nog geen eigen profielenpagina maar misschien is dit wel een goed idee om te gaan doen.

Vraag: Wat is je grappigste/leukste muziekbelevenis? En heb je ook wel eens flink geblunderd? Zo ja, wanneer was en hoe kwam dat?

Antwoord: Ik vind eigenlijk elk concert een muziekbelevenis, want er gebeuren altijd onverwachtse dingen waar je wel eens lol om hebt. Ik heb (nog) nooit geblunderd. Wel kleine vergissingen gemaakt, wat de meeste mensen niet opvalt denk ik. Maar wat niet is kan nog komen.

Vraag: Is er verder nog iets wat je kwijt wilt?
   
Antwoord: Wij zien u/jou graag op D.V. 21 november in de Grote Kerk van Elburg bij onze CD-presentatie en we wensen jullie veel succes met deze mooie onderhouden website! We vonden het erg leuk om mee te mogen werken aan dit interview.

Magré & Magré

Refoweb op 06-11-2009, 09:20
Geen reacties

Meer nieuws

HARDINXVELD-GIESSENDAM - Stichting Heart Cry heeft een nieuwe website. In verband met de vele bezoekers en grote behoefte aan Bijbelonderwijs, heeft het bestuur besloten om een nieuwe, geavanceerde we...
Geen reacties
05-11-2009
Van dag tot dag lijkt er weinig te veranderen in onze wereld. Natuurlijk, er is altijd nieuws. Schokkend nieuws vaak. Zeker als het gaat om aanslagen en natuurrampen. Maar verder lijken het ditjes en ...
Geen reacties
04-11-2009
Voorthuizen - Vrijdag heeft Reformatorische Omroep de 1800ste nieuwe donateur ingeschreven in het donateurregister, aldus een persbericht van de stichting. Het totale donateurbestand telt nu meer dan ...
Geen reacties
03-11-2009
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering