Scriptie over vrouwen in godsdienst pastoraal werk wint
CHE | Geen reacties | 29-10-2009| 14:02
Op de Christelijke Hogeschool Ede (CHE) werd donderdag 29 oktober voor de vierde maal de CHE-CV•Koers Prijs uitgereikt. Winnaars dit jaar waren de studenten Godsdienst Pastoraal Werk Jouwerke Pullen en Nynke Bijma, die met hun scriptie over ‘Participatie of Frustratie’ niet alleen een actueel maatschappelijk probleem aanstipten, maar ook een inspirerend alternatief aanleverden, aldus de jury.
De jury, bestaande uit Ronald Westerbeek (hoofdredacteur CV•Koers), Pieter Vos (lector Morele Vorming GH) en Kathleen Ferrier (Tweede Kamerlid CDA), vond de scriptie “getuigen van moed om de rol van vrouwen die professioneel in de kerk aan het werk zijn, zonder schroom onder de loep te nemen. Deze moed moest beloond worden.” Naast de beeldjes kregen de winnaars een geldbedrag van vijfhonderd euro.
Jouwerke en Nynke deden met hun scriptie onderzoek naar de rol van de vrouw in het godsdienst pastoraal werk. Dit omdat zij vrouwen zijn die zelf het werkveld in gaan, en wilden weten waarom ze zo veel negatieve geluiden hoorden van vrouwen over hun mogelijkheden in het godsdienst pastoraal werk. “We zagen dat er wel veel geschreven was over wat een vrouw in het gpw-werk mag, maar er veel te weinig aandacht was besteed aan de praktische kant. Wij hebben het vanuit de ervaring aangepakt en daarin ook gekeken naar wat de academie voor Theologie van de CHE kan doen om in dit werkveld betere mogelijkheden voor vrouwen te creëren”, aldus Jouwerke. De tien beste scripties ontvingen een abonnement op CV•Koers.
Christen-professional op de werkvloer
De CHE-CV•Koers Prijs is in 2006 in het leven geroepen om het beste afstudeerproject van de CHE te belonen. Met deze prijs wordt een scriptie niet alleen van blijvende waarde maar is hij ook toonaangevend voor de omgeving en toekomstige werkgevers van de studenten.
Om de (ex-)studenten meer te bieden dan alleen een prijsuitreiking werd dit jaar voor de tweede maal Salt-Stone georganiseerd. Met deze dag wil de CHE haar laatstejaarsstudenten en eerstejaars alumni inspireren om als startende christen-professional meer te betekenen op de werkvloer. Door middel van workshops en sprekers werden bezoekers aan het denken gezet over christen-zijn na je studie. Thema’s waren onder andere christelijk leiderschap, tijdsmanagement, dromen en doorstuderen. Tijdens de netwerkmarkt maakten de bezoekers kennis met toekomstige werkgevers en verschillende netwerkorganisaties.
Ideaalbeeld
Ton van Bergeijk, projectleider Salt-Stone 2009: ‘De CHE-CV•Koers Prijs wordt nu jaarlijks uitgereikt, maar we wilden meer bieden. Zo kwamen we op Salt-Stone uit. Een dag waarop de studenten en alumni bewust maken van het feit dat zij zoutend zout en een rots in de samenleving kunnen zijn. We vinden het belangrijk dat zij praktische handreikingen krijgen. De CHE biedt graag een dag waarop studenten en alumni samen nadenken over de keuzes die je als christen maakt. Zodat we niet alleen zoutend zout zijn, maar als christen bewust een plek innemen in deze maatschappij.’