Snel succes of gehoorzaamheid?

Habakuk.nu / Geen reacties

23-10-2009, 10:24

Wat is succes in Gods ogen? Soms doet men het voorkomen alsof succes voor een plaatselijke gemeente heel makkelijk te zien zou zijn. Maar schijn bedriegt. De Bijbel leert dat succes in Gods ogen vaak via een lange en moeizame weg komt, door de pijn heen. De Bijbel geeft ons veel voorbeelden van ‘uitgestelde’ zegen: denk maar aan Abraham, Jozef, Job, Jeremia en Jezus. Hebreeën 11 zegt ons dat sommigen in dit leven de vervulling van beloften hebben meegemaakt, en anderen hebben in dit leven niet het beloofde verkregen. Waren die anderen dan niet ‘succesvol’ in Gods ogen?


Degenen die met gemeenteopbouw bezig zijn worden telkens weer voor de keuze gesteld: ga je voor snelle, instant resultaten, met gebruikmaking van moderne technieken en middelen, of kies je voor de Bijbelse weg waarbij je niet gaat voor de aantallen, maar voor wat leidt tot gezond gemeenteleven?

Populariteit

Aan het begin van Johannes 4 lezen we het volgende: ‘Toen Jezus hoorde dat aan de farizeeën verteld werd dat hij meer leerlingen maakte en er ook meer doopte dan Johannes (...), verliet Hij Judea en ging weer naar Galilea.' (v. 1-3). Hieruit blijkt dat Jezus niet gericht was op populariteit of op mensenaantallen.Juist toen er steeds meer mensen op Hem afkwamen, verliet Hij het gebied waar dat plaatsvond en ging Hij weer naar het rustige noorden. Dan staat er: ‘Daarvoor moest Hij door Samaria heen'. Dat was geografisch niet het geval, maar Hij 'moest' door Samaria heen omdat Hij altijd gehoorzaam was aan de leiding van de Vader.

Niet pragmatisch

Evenzo lezen we in Handelingen dat Filippus een ware opwekking meemaakt in Samaria, en dan toch Samaria verlaat, omdat een engel van de Heer tegen hem zegt dat Hij naar de weg die van Jeruzalem naar Gaza loopt moet gaan, ‘die eenzaam is' (Hand. 8:26). En dan staat er: ‘Filippus deed wat hem gezegd werd'. Hij dacht niet pragmatisch: ‘Hier in Samaria gaat het goed, dus ik blijf hier, ik zou wel gek zijn om weg te gaan'. Maar Hij was gehoorzaam aan de leiding van de Heilige Geest. En die leidde Hem naar de eerste heiden die tot geloof in Christus zou komen.

Gezondheid heeft dus alles te maken met het luisteren naar God en Zijn Woord, met het gehoorzaam zijn aan de leiding van God de Vader. Kies je voor dingen die werken (omdat er mensen op afkomen) of kies je radicaal voor het luisteren naar God, alles toetsen aan Zijn Woord, en gemeenteopbouw overeenkomstig de Schrift?

Oscar Lohuis

Oscar Lohuis is predikant en publicist. Zie ook www.goednieuws.info.

Habakuk.nu op 23-10-2009, 10:24
Geen reacties

Meer nieuws

Het jaarlijkse tv-programma de Nationale Bijbeltest van de NCRV en de EO gaat verder onder de naam De Grote Bijbelquiz. Ook de opzet van de test, waarvan de zesde editie komende dinsdag (20.50 uur) wo...
Geen reacties
21-10-2009
GENK  - De Genkse priester Don Angelo pakte gisteren de duivel aan die volgens hem voetbalclub Racing Genk kwelt. De man is al 32 jaar pastoor van de Italiaanse gemeenschap in de wijk Hoevezavel en fa...
Geen reacties
21-10-2009
Het miljoenste exemplaar van De Nieuwe Bijbelvertaling is deze maand verkocht. Dat blijkt uit de verzamelde verkoopcijfers van Uitgeversgroep Jongbloed. Vijf jaar geleden werd het eerste exemplaar van...
Geen reacties
17-10-2009
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering