“God houdt niet van alle mensen”

Nieuwsredactie / 19 reacties

10-10-2009, 11:13

DOORN – God houdt niet van alle mensen. Hij houdt wel van zijn schepping. Maar de liefde van God schittert juist tegen de achtergrond van onze zondige afkomst. En dat kan alleen als we beseffen waar God ons vandaan gehaald heeft. De toorn van God ligt op alle mensen die niet in Christus geloven. Dat zei ds. A. Simons uit Vinkeveen donderdagavond 8 oktober tijdens de zeer drukbezochte jongerenavond van de Stichting JijDaar in Doorn.


Een avond die in het teken stond van allerlei bijzondere gebeurtenissen. Allereerst was er de plotselinge aanwezigheid van Renske Bakker, die voor het leven is vertrokken naar Uganda. Ze is onverwacht enkele weken terug in Nederland omdat haar jongere broer een ernstige vorm van kanker heeft. Haar wetenswaardigheden zijn via Refoweb te volgen en op elke jongerenavond wordt voor haar gebeden.

Vervolgens kreeg ds. Simons na zijn lezing (hij noemt dat zelf steeds “een zware bevalling”) een sms-bericht dat zijn dochter was bevallen op het moment dat hijzelf de lezing hield voor zo’n 1400 (!) jonge bezoekers. De predikant werd daarmee voor de 28e keer opa.

Ds. Simons spreekt voor zo'n 1400 jongeren | Foto: Theo Scholten


Aan het begin van de avond vertelde voorzitter Koos de Jong van de stichting het indrukwekkende verhaal van een meisje uit een van de behoudende kerken die tot bekering kwam tijdens een van de popmuzieklezingen die de stichting regelmatig houdt. Ze was behalve met de wereld van de popmuziek, ook in aanraking gekomen met allerlei vormen van occultisme. Daar heeft ze inmiddels radicaal mee gebroken. Haar ouders hadden minder moeite met dit soort zaken dan met de avonden van JijDaar. Die vonden ze “van de duivel.” De Jong vroeg zich af hoe het mogelijk was om dit soort dingen te beweren als je zelf drie keer op een zondag naar de kerk gaat en naar huis rijdt met de radio afgestemd op de popmuziekzender 538. “Wat geef je dan voor voorbeeld als ouder? We krijgen vaker dit soort dingen naar ons hoofd geslingerd. Maar in al die jaren dat we deze avonden houden, is er nog nooit iemand naar ons toegekomen met de Bijbel in de hand en heeft ons vanuit het Woord aangetoond dat we op de verkeerde weg zijn. Wij willen maar één ding en dat is de Heere Jezus groot maken. Het gaat niet om ons, maar alleen om Hem!”, aldus een emotionele voorzitter.

In zijn lezing riep ds. Simons jongeren op om tot Christus te gaan met al hun zonden en vuiligheden. Je hoeft je niet eerst mooi te maken. Je mag komen zoals je bent. Maar het is een goedkoop evangelie als je zegt: God houdt van alle mensen. Zijn toorn ligt op iedereen die niet in Christus gelooft. Maar Hij wil deze mensen wel van Zijn toorn verlossen. Dat kan alleen door de wedergeboorte. Iedereen die door het geloof op Christus ziet, zal behouden worden. God is niet alleen volmaakte liefde, maar ook volmaakt rechtvaardig. Hij schenkt die prachtige gaven van Zijn Zoon aan iedereen hier, maar je moet dat dan wel toeëigenen als een verloren zondaar. Dat is heel wat anders dan zeggen: God houdt van jou.

De liefde van God schittert juist tegen de achtergrond van onze afkomst. Als je dat ervaart, dan zie je steeds meer waar God je vandaan gehaald heeft. Dan wordt het pas een wonder, dat ik in Christus volmaakt ben en Hij geen zonden meer in mij ziet. Waarom hebben mensen soms zo’n moeite met het woord “zonde”? Ben je dan wel vrij van de wet? Paulus herinnert ons zo vaak aan zijn eigen zonden. Hij spreekt met twee woorden. Daardoor schittert de genade van God des te meer. Het gaat om het evenwicht.

Onderstaande bijdrage kregen we binnen van een bezoeker van de jongerenavonden. Ook deze bijdrage willen we graag toevoegen.

De spreker van deze avond was ds. Simons. Hij sprak over het onderwerp “Onuitsprekelijke Liefde”.

De avond werd zoals gewoonlijk weer heel druk bezocht. De mensen zaten zelfs op de trap om naar ds. Simons te luisteren.
 
Koos de Jong opende de avond om ds. Simons een hartelijk welkom te heten. Na het welkom zongen we een aantal liederen. Wat klonk dat weer geweldig met zoveel mensen: zingen van een grote God. Na het zingen opende Koos de avond met gebed. In het gebed werd voorbede gedaan voor de kerken in Nederland. Er heerst veel verdeeldheid onder de verschillende kerken.
 
Er was nog een bijzonder mededing: Renske Bakker uit Uganda was aanwezig in de zaal! Geweldig: ze was meer dan twee jaar weg geweest. Erg bijzonder dus om haar in ons midden te zien zitten!

Nadat we ook elkaar begroet hadden zongen we ons clublied: “Als een hert dat verlangt naar water...”
 
Ds. Simons begon de overdenking met twee dingen: De liefde van God en de liefde tot God. Hij las uit Lucas 7 en Johannes 3. Hij ging in op vragen die heel actueel zijn: Houdt God van mij? Ben ik uitverkoren? De conclusie was eigenlijk: Hij is de weg, de waarheid en het leven en niemand anders.

En toen was er pauze om iedereen te begroeten en Renske te knuffelen! Na de pauze zongen we nog “Jezus vol liefde” en “Zing van mijn Verlosser.” Ook weer prachtige liederen die gaan over de liefde van God.
 
De vragen die gesteld werden aan ds. Simons waren niet makkelijk. Houdt God van alle mensen? Waarom moeten we elkaar liefhebben volgens het gebod als God niet van alle mensen houdt? Waarom sprak de dominee veel over zondige mensen als je in Jezus bent witgewassen en je zonde zijn verdwenen? Er ontstonden mooie discussies en antwoorden.

Helaas was het daarna weer tijd om naar huis te gaan. Een groot team van vrijwilligers ging druk aan de slag en zo was alles snel weer netjes opgeruimd!
Het was een mooie avond over de onuitsprekelijke liefde van God.

Nieuwsredactie op 10-10-2009, 11:13
19 reacties
Gretchen
10-10-2009 / 16:36
huh? voor de 28e keer opa?!
ArieBombarie
10-10-2009 / 17:29
dat las ik ook ja, en bij deze een hartelijke felicitatie aan fam.Simons
geweldig toch!?
Antoinette
10-10-2009 / 18:10
En Johannes 3 vers 16 dan??
Alzolief had God "de wereld".... God heeft de wereld lief dat is een feit dat staat in Zijn woord!
Maar niet iedereen zal gered worden, men moet gaan geloven en zich bekeren staat erachter aan, want eenieder die "gelooft" zal Eeuwig leven hebben we moeten wedergeboren worden.
maar God houd van alle mensen er staat ook geschreven dat God er geen welbehagen in heeft als iemand verloren gaat, Hij wil dat iedereen zich zou bekeren..
Gretchen
10-10-2009 / 19:48
@ Antoinette: Je moet de lezing maar eens luisteren via de website van jijdaar. Ds. Simons heeft het uitgebreid over Joh. 3:16 gehad. En juist op grond van die tekst doet hij de uitspraak dat God niet de hele wereld liefheeft. 'k Vind het ook wel een moeilijk iets hoor... Het klinkt wel hard ofzo...
Omega
10-10-2009 / 20:13
Het antwoord staat ook in de lezing zelf:

"Maar het is een goedkoop evangelie als je zegt: God houdt van alle mensen. Zijn toorn ligt op iedereen die niet in Christus gelooft. Maar Hij wil deze mensen wel van Zijn toorn verlossen. Dat kan alleen door de wedergeboorte. Iedereen die door het geloof op Christus ziet, zal behouden worden. God is niet alleen volmaakte liefde, maar ook volmaakt rechtvaardig. Hij schenkt die prachtige gaven van Zijn Zoon aan iedereen hier, maar je moet dat dan wel toeëigenen als een verloren zondaar. Dat is heel wat anders dan zeggen: God houdt van jou."
ostrogoot
10-10-2009 / 23:41
God houdt van iedereen. Wat Simons verkondigt lijkt op de veronderstelde leer van de uitverkiezing. Alleen de uitverkorenen daar houdt God van en van de rest niet. Hoe moet ik het verhaal van de moordenaar aan het kruis dan lezen? Hij was al veroordeeld en toch behouden???
Het hele verhaal doet mij denken aan Orwell, sommige gelovigen zijn meer gelovig dan de anderen, sommige bekeerden zijn meer bekeerd dan andere bekeerden.
Lees Joh 3:16 zoals het er staat en zonder menselijke beperkingen of opgelegde mitsen en maren, het geloof is gunnend en niet beperkend
1988
11-10-2009 / 00:37
wie zou mij een duidelijke exegese willen geven over
Psalmen 5:6
De onzinnigen zullen voor Uw ogen niet bestaan; Gij haat alle werkers der ongerechtigheid.
debbie
11-10-2009 / 08:46
ik kan je alleen met het volgende helpen:
een uitleg van de teksten:
Abraham heeft gelogen, en is niet gestraft Gen. 12:13 enz. en
Gij haat alle werkers der ongerechtigheid Psalm 5:6b
of
Want Gij zijt geen God, die lust heeft aan goddeloosheid; de boze
zal bij u niet verkeren Psalm 5:5 en
Zo ontfermt Hij zich dan, die Hij wil, en verhardt, die Hij wil Rom 9:18
Omega
11-10-2009 / 12:06
Jammer dat je niet op de jongerenavond bent geweest Ostrogoot, dan had je bovenstaande opmerking niet gemaakt. Ds. Simons heeft het heel helder uitgelegd. Vraag aan jou: Als God van iedereen houdt, waarom gaan er dan zoveel mensen verloren?

Overigens zijn er wel degelijk 'rangen en standen' in het geloof. Je hebt jonge plantjes en sterke bomen. En gouden, zilveren en houten vaten.

Als er iemand een ruim aanbod van genade predikt, dan is het ds. Simons wel.
wileke
11-10-2009 / 13:05
Alzo lief heeft God de WERELD gehad. Het grondwoord voor wereld is kosmos, schepping, zoals ds Simons terecht opmerkt... Alzo lief heeft God de schepping gehad...
Omega
11-10-2009 / 20:37
Precies.
ostrogoot
11-10-2009 / 23:18
omega
Vraag aan jou: Als God van iedereen houdt, waarom gaan er dan zoveel mensen verloren?
In jouw vraag ligt al de eerste twijfel: ALS God... Ik kan je vertellen dat God van iedereen houdt. De hele bijblel staat vol met liefde. Hij was zelfs zo goed voor ons dat hij zijn zoon naar de aarde heeft gestuurd. En het is aan ons om hem af te wijzen. God blijft tot de laatste minuut van ons houden.
En of er mensen verloren gaan is niet aan ons besteed. Er zijn geen rangen en standen in het geloof. Je gelooft wel of niet. Er is geen tussenweg
wileke
12-10-2009 / 09:27
@ostrogoot;
'je gelooft wel of niet. Er is geen tussenweg.'
Idd. daar is geen tussenweg. Maar binnen het geloven is er wel verschil. Zie 1 Kor.3:
12 En indien iemand op dit fondament bouwt: goud, zilver, kostelijke stenen, hout, hooi, stoppelen;
13 Eens iegelijks werk zal openbaar worden; want [3:13] Jes 8:20; 48:10. Jer 23:29. 1 Petr 1:7; 4:12.de dag zal het verklaren, dewijl het door vuur ontdekt wordt; en hoedanig eens iegelijks werk is, zal het vuur beproeven.
14 Zo iemands werk blijft, dat hij daarop gebouwd heeft, die zal loon ontvangen.
15 Zo iemands werk zal verbrand worden, die zal schade lijden; maar zelf zal hij behouden worden, doch alzo als door vuur.

Het kan verder toch niet zo zijn dat God mensen waarvan Hij houdt verloren laat gaan? Dat God onmachtig aan de kant staat toe te kijken? Er staat duidelijk: 22 Indien iemand den Heere Jezus Christus niet liefheeft, die zij een vervloeking; (1 Kor. 16). En; Ik heb lief, die Mij liefhebben; en die Mij vroeg zoeken, zullen Mij vinden. (Spreuken 8:17)
M.i. moet je meer met twee woorden spreken. God is liefde, ja, Goddank! Maar God is ook een verterend vuur. En tegen deze achtergrond schittert Zijn liefde des te meer. En laten we God God zijn. En niet Iemand die het allemaal uit de Hand loopt, omdat er toch mensen verloren gaan. Onze opdracht is: deze God liefkrijgen en vertrouwen en als we dat niet doen, dan moeten we het zelf maar weten.... 'Je hebt niet gewild...'.
banaan12
12-10-2009 / 09:47
@ Wileke: AMEN

Hij hield genoeg van de wereld om Zijn Zoon te zenden. Om de weg tot God weer te openen. Zo hebben we weer een toegang tot God. Prijs de Heer.
Maar die liefde is niet toereikend om zalig te worden. Dit enkel door het geloof in het Lam.

Hem komt toe alle eer!
Omega
12-10-2009 / 14:15
@Ostrogoot

Het wezen van God is liefde. Daar ben ik het volledig mee eens. Maar een natuurlijk (onbekeerd) mens is een kind des toorns (Ef. 2:3). Daarnaast spreekt de Bijbel op diverse plaatsen dat degenen die Christus verwerpen, tot het einde toe vervolgd worden met Gods toorn. Bovendien kan de zonde tegen de Heilige Geest niet vergeven worden (Matt. 12:31). Deze mensen kan God dus ook niet liefhebben.

Tja, en wat de betreft de rangen en standen zijn er door anderen al veel voorbeelden genoemd. De Bijbel maakt op tal van schriftplaatsen onderscheid in de 'grote' en de 'zwakkeren' in het geloof.
ostrogoot
12-10-2009 / 23:33
Wie geeft de mens de kans om zich te bekeren. Dat is de goede God toch. Hij gunt iedereen een kans. Als Hij er voor zorgt dat sommige mensen deze kans niet krijgen van hem dan is het een slechte God.
Als je zelf kinderen hebt, het volgende: als een van je kinderen iets heel verkeerds gedaan heeft dan ben je boos maar je houdt nog steeds van je kind. Zo is God ook.
De rangen en standen in het geloof vind ik verwerpelijk. Is een kinderlijk geloof minder dan het geloof van iemand die al heel wat jaren op het kerkelijk erf rond loopt? Wie zijn wij om te oordelen over anderen in het geloof in God. Als je gelooft dan geloof je en laat je dat zien
Omega
13-10-2009 / 10:12
God houdt inderdaad van al Zijn kinderen. Probleem Ostrogoot is dat niet alle mensen kinderen van God zijn.

Het gaat er bovendien niet om wat jij verwerpelijk vindt. Ik begrijp ook lang niet alles wat God met mijn leven voor heeft of met dat van anderen. Waar het om gaat is wat de Bijbel ons leert. Dat is de waarheid. En daar lees ik van verschillende soorten geloof en gelovigen. Dat alles heeft ook met de vrucht van de Geest te maken. De één draagt nu eenmaal meer vrucht dan de ander.

Jezus Christus Zelf maakte ook onderscheid in zijn discipelenkring. Petrus, Johannes en Jacobus behoorden tot de 'intimi' van Hem. Dat waren zijn vertrouwelingen.

De discipelen vochten er zelfs om, om de 'meeste' (hoogste rangorde) te zijn in het Koninkrijk van God. Jezus wijst hen dan op een kind. Het zijn als een kind, leven in afhankelijkheid van Hem en zonder vragen en mopperen volgen, die zal de meeste (!) zijn in het Koninkrijk der Hemelen.
eduard1
13-10-2009 / 12:00
Ten diepste is de discussie of God van 'alle' mensen houdt, er één die de kern niet raakt.

Jij krijgt de evangelieboodschap te horen, en wat doe JIJ daar mee?
janknoepert
22-10-2009 / 11:33
Ik denk dat hier een misverstand heerst: wie boos op iemand is (toornt), houdt niet van diegene. Dat klopt natuurlijk niet. Juist doordat God woedend kan zijn op mensen die Hem afwijzen, laat Hij Zijn liefde zien. Woede komt voort uit bewogenheid.

Dus houdt Hij van alle mensen: ja. Maar betekent dit dat Hij maar iedereen beloont en voor iedereen lief is: nee.

Meer nieuws

Na een verhuizing van het 3D-plein naar een andere server is de rust wedergekeerd. De mannen van STH Automatisering hebben de boel weer perfect aan de gang gekregen en jullie kunnen elkaar opnieuw vir...
17 reacties
08-10-2009
‘CBS-demograaf Jan Latten voorziet dat eenzaamheid onder ouderen een serieus probleem wordt.’ Een simpel zinnetje in de krant waar – zoals bij veel simpele zinnetjes in de krant – een wereld van leed ...
Geen reacties
07-10-2009
In jongerencafé de East Coast is per direct een vacature voor de functie: jongerenwerker M/V (16 uur)Jongerencafé de East Coast is een kleine christelijke vrijwilligersorganisatie onder het dak van de...
Geen reacties
06-10-2009
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering