CHE start SPH-opleiding op Bonaire

Nieuwsredactie / Geen reacties

16-06-2009, 10:08

EDE - De Academie voor Sociale Studies van de Christelijke Hogeschool Ede (CHE) gaat een samenwerkingsovereenkomst aan met Krusada, een christelijk opvangcentrum voor verslaafden op Bonaire.


Krusada vroeg de CHE om hen te helpen bij het verder professionaliseren van de eigen hulpverleners en die professionalisering is gevonden in de duale opleiding Sociaal Pedagogische Hulpverlening (SPH) van de academie. Omdat Krusada dezelfde behoefte ook signaleerde bij collega-instellingen, zijn er nu ook intensieve contacten met de organisaties Sebiki en Forma op Bonaire. September 2009 start de CHE op Bonaire met een duaal traject voor SPH, waaraan studenten van Krusada en andere organisaties mee zullen doen.

Op Bonaire is grote behoefte aan HBO-opgeleide medewerkers in de zorg en welzijn. Gerdien de Jager, directeur van Krusada: "Door de veranderingen die plaats vinden doordat Bonaire een bijzondere gemeente wordt van Nederland, neemt de vraag naar hoger opgeleid personeel binnen de hulpverlening toe. Het is belangrijk dat we op Bonaire vooruit kijken en op deze behoefte in spelen. deze duale opleiding SPH maakt het mogelijk om lokale werkers zelf op te leiden, zonder dat zij van het eiland af hoeven."

SPH- docenten Van der Kooi en Vreugdenhil hebben in februari 2009 al vier werkbegeleiders opgeleid en vijf studenten van de organisaties Krusada en Sebiki gescreend via een zogenoemd EVC (eerder Verworven Competenties) traject.

De verwachting is dat per 1 september 2009 vijf studenten op Bonaire zullen starten met de  duale SPH opleiding. In de loop van 2009-2010 zullen er nog vijf tot acht studenten bij komen. De CHE sluit hiermee aan bij de intentie van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties om het niveau van zorg, welzijn en onderwijs op Bonaire duurzaam te verbeteren. 

"De studenten en medewerkers op Bonaire zijn ontzettend leergierig en enthousiast om meer te leren over hun vakgebied," aldus docent van de Kooi. "Ik bewonder de creativiteit waarmee zij zulke goede dingen doen met, naar Nederlandse begrippen, zo weinig middelen. De uitdaging voor de duale studenten ligt in het ontdekken en bewijzen van de reeds aanwezige competenties."

Krusada en de CHE spreken de intentie uit dat er ook op andere vlakken samengewerkt kan worden. Ze denken hierbij bijvoorbeeld aan stageplekken en korte cursussen.

Nieuwsredactie op 16-06-2009, 10:08
Geen reacties

Meer nieuws

JERUZALEM – Orthodoxe joden hebben een speciale zoekmachine ontwikkeld die voor joden niet-ethische en immorele informatie links laat liggen. De zoekmachine heet Koogle, een woordspeling tussen de naa...
Geen reacties
15-06-2009
OOSTERBEEK - Refowebbaas Henk Aalbers (Henkie op het forum van Refoweb) is woensdag in het huwelijk getreden met Annette van Dobbe uit Zwammerdam. Het kerkelijk huwelijk werd bevestigd door ds. J. va...
Geen reacties
13-06-2009
KOOTWIJKERBROEK - Met enkele vriendinnen uit Kootwijkerbroek en omgeving hoopt Marijke de Pater uit Kootwijkerbroek een half jaar vrijwilligerswerk te gaan doen in een kindertehuis in India, namelijk ...
Geen reacties
13-06-2009
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering