Drie voorzieningen voor hersteld hervormde gemeenten
Nieuwsredactie | 4 reacties | 26-09-2009| 11:59
De kleine synode van de PKN heeft gisteren ingestemd met drie voorzieningen voor hersteld hervormde gemeenten. De drie aangenomen voorzieningen betreffen gemeenten in Ridderkerk, Sint Maartensdijk en Maartensdijk. Inclusief deze voorzieningen zijn nu 55 definitieve voorzieningen getroffen ten behoeve van hersteld hervormde gemeenten. Er volgen er nog zes, zo meldt de protestantse kerk op haar website.
De zorgverzekeringen van Care4Life
De zorgverzekeringen van Care4Life stellen de beschermwaardigheid van het leven voorop. Benieuwd hoe?
Ridderkerk
In Ridderkerk zijn 306 leden van de, in 2003 bijna 14.000 leden tellende, hervormde gemeente overgegaan naar de hersteld hervormde gemeente. Er wordt zowel kerkrentmeesterlijk als diaconaal vermogen van de hervormde gemeente overgedragen aan de hersteld hervormden.
Sint Maartensdijk
Van de bijna 1200 leden die in 2003 in Sint Maartensdijk tot de hervormde gemeente behoorden zijn bijna alle leden overgegaan naar de Hersteld Hervormde Kerk. 98 leden blijven lid van de hervormde gemeente, die voor het verder functioneren samengevoegd moet worden met een andere hervormde gemeente. De voorziening houdt in dat het kerkgebouw en het verenigingsgebouw ‘Calvijn’ voor vijftig jaar in erfpacht worden gegeven aan de hersteld hervormde gemeente, waarbij de hervormde gemeente het recht behoudt om tegen vergoeding van kosten kerkdiensten en andere kerkelijke activiteiten te houden in het kerkgebouw. De pastorie, landerijen (22 ha) en een perceel grond worden ‘om niet’ overgedragen aan de hersteld hervormden. Ook wordt kerkrentmeesterlijk en diaconaal vermogen overgedragen aan de hersteld hervormde gemeente.
Maartensdijk
In Maartensdijk zijn 647 van ongeveer 1600 leden (cijfers uit 2003) overgegaan naar de hersteld hervormde gemeente. Het kerkgebouw en ‘het oude catechisatielokaal’ worden voor vijftig jaar in erfpacht gegeven aan de hersteld hervormden; het verenigingsgebouw en de pastorie worden ‘om niet’ overgedragen. Daarbij verkrijgt de hervormde gemeente het recht om één dag per week gebruik te maken van het verenigingsgebouw. De begraafplaats wordt voor de helft overgedragen aan de hersteld hervormde gemeente. Verder wordt diaconaal en kerkrentmeesterlijk vermogen overgedragen aan de herstelden.
Commissie van Bijzondere Zorg
De Commissie van Bijzondere Zorg is ingesteld om gemeenten te ondersteunen waar geen overeenstemming gevonden kan worden over participatie binnen de Protestantse Kerk in Nederland. Wanneer de verschillen niet te overbruggen blijken, heeft de commissie als eerste taak om hen die binnen de Protestantse Kerk willen blijven, zo goed mogelijk in staat te stellen het gemeenteleven voort te zetten. Een andere taak voor de commissie is om voorzieningen te treffen die de hersteld hervormden helpen een eigen kerkelijk leven op te bouwen. De Commissie van Bijzondere Zorg heeft inmiddels voor 55 hersteld hervormde gemeenten een voorziening getroffen. Naar verwachting zal de commissie de komende tijd nog voor zes andere hersteld hervormde gemeenten een voorziening opstellen.
De Commissie van Bijzondere Zorg is verantwoording schuldig aan de kleine synode van de Protestantse Kerk. De kleine synode telt 32 leden die ook lid zijn van de generale synode en komt meerdere keren per jaar bij elkaar. Zij beslist over financiën, personeel en organisatie van de kerk en haar dienstenorganisatie.
De PKN had ook kunnen zeggen dat de HHK er helemaal niet meer in komt. Tis maar net hoe je het wil bekijken!
Belangrijker is dat het evangelie klinkt in de kerk, erfpacht of niet! Is dat zo? ...... no never???????