Pastorie online - met Els van Dijk
Nieuwsredactie | Geen reacties | 09-01-2025| 15:02
In het gesprek met Els van Dijk, voormalig directeur van de Evangelische Hogeschool in Amersfoort, staat haar diepe betrokkenheid bij jongeren en haar brede ervaring in het onderwijs centraal. Els vertelt hoe haar passie voor jongeren voortkwam uit haar eigen familie waarin ze genoot van 2 nakomertjes en later in haar werk als mentor en orthopedagoog. Ze beschrijft hoe ze gefascineerd raakte door de levensfase van jongeren: “Ze hebben ontdekt dat het leven al dingen met hen heeft gedaan, maar ze zitten ook na te denken: hoe verder dan?” Deze periode, vol existentiële vragen en persoonlijke groei, vindt ze inspirerend: “Als ze je leren vertrouwen, gaan ze in alle openheid met je praten. Dat is zo dynamisch, maar ook hartverwarmend.”
Els van Dijk is al sinds jaar en dag panellid van Refoweb, waar ze in meer dan 20 jaar 213 vragen van jongeren en volwassenen heeft beantwoord. Ze ziet als rode draad de probleemgevallen rond relaties en geloof. De moderne tijd is voor jongeren complex en de digitalisering heeft eenzaamheid versterkt: “Internet lijkt fantastisch met al die contactmogelijkheden, maar het is op afstand. Je wordt niet echt gekend.” In die zin is ze in principe ook tegen het fenomeen van deze website waar je anoniem vragen kunt stellen: "Eigenlijk zouden ze die moeten stellen aan een persoon naast hen". Ze uitte haar zorgen over hoe mensen met identiteits- en geloofsvragen zich vaak terugtrekken in de anonimiteit van het internet, in plaats van steun te zoeken bij vertrouwde personen. Gemeenschappelijkheid en verbondenheid zijn weggevallen.
Bekijk de hele uitzending:
Els spreekt open over haar kwetsbaarheid die tegelijk haar kracht is. Als je een 'groot hart' hebt, kan dat pijnlijk geraakt worden maar daarom vindt ze het extra erg als mensen vastlopen, of als jonge mensen de weg kwijt raken. En dan wordt ze geïnspireerd door de Heere Jezus, die “met innerlijke ontferming bewogen” was bij het zien van nood, en door Paulus, die leert dat kracht in zwakheid wordt volbracht. Van Dijks geloof in de Bijbelse waarheid vormt de kern van haar werk en missie: “Vanuit dat alternatief wil ik graag met overtuiging mijn hart laten spreken.”
Een belangrijk thema in het gesprek is opvoeding en gezinsleven. Els benadrukt hoe belangrijk het is dat ouders beschikbaar zijn voor hun kinderen en hun hart laten zien: “Wees beschikbaar. Zie je eigen kinderen. Laat zien waarom je zelf bij de Heere God wilt horen.” Ze vindt gezamenlijke maaltijden en gesprekken cruciaal voor het versterken van de band binnen het gezin. Daarbij pleit ze voor een opvoedstijl waarin ouders niet alleen regels opleggen, maar samen met hun kinderen nadenken over de invulling ervan: “Regels werken alleen als je samen bespreekt waarom we ze hebben en hoe we ze toepassen.”
Els stipt ook de uitdagingen van het omgaan met beeldschermen aan. Ze vertelt hoe digitale detoxen, zowel in gezinnen als op scholen, jongeren hielpen om alternatieve activiteiten te ontdekken en de verbinding met elkaar te herstellen. Ze was trots dat haar school de eerste was die volledig beeldschermvrij werd, wat een positieve impact had op de sociale dynamiek: “Die kinderen gaan weer met elkaar spelletjes doen, tafeltennissen. Dat is de dynamiek.”
De vragen en antwoorden die besproken worden:
- 'Niet somber maar dankbaar'
- 'Vader gelooft niet meer'
- 'Luie mensen worden niet geboren'
- 'Schermtijd handhaven'
Bekijk ook eerdere afleveringen met Els van Dijk: