Pastorie online - Hans van Gent
Refoweb | Geen reacties | 27-03-2024| 20:02
Hans van Gent, ouderling van de Rotterdamse Gereformeerde Gemeente (Bethelkerk), is aangeschoven voor de 9e uitzending van Pastorie online (seizoen 7). Het panellid is tevens leraar godsdienst op de Driestar Hogeschool (Pabo) en studeert theologie aan de TUA.
Hans vertelt over een ingrijpende gebeurtenis in zijn leven toen zijn pasgeboren kindje Lukas stierf en zijn vrouw in levensgevaar was. Een donkere en moeilijke periode maar tegelijk was de Heere heel erg dichtbij. Daarna veranderde heel zijn levensperspectief en wilde hij dienstbaar zijn in Gods koninkrijk. Kort erop volgden een studie theologie en een baan als godsdienstonderwijzer voor aankomende meesters en juffen op de Pabo.
Heeft Van Gent een roeping om predikant te worden? Hans kaatst de bal terug: iedereen moet zichzelf afvragen, heb ik geen roeping om op welke plaats dan ook te dienen in Gods koninkrijk?
In de eerste indringende vraag gaat het over de (on)mogelijkheid van zalig worden. Een worstelende jongere heeft meerdere noodkreten. Wat speelt er achter deze vraag, probeert Hans van Gent bij zo'n anonieme kwestie allereerst te achterhalen. Het zou kunnen zijn dat dit een probleem is zoals de rijke jongeling had. Een ding ontbreekt u... Je moet bij Christus zijn. Je hebt niets in jezelf maar je moet vluchten tot Jezus. Leg je als een verloren zondaar bij het kruis van Jezus neer.
Een jonge vrouw uit de Gereformeerde Gemeenten roept de kwestie op of je wel waarom-vragen mag stellen. Ze wil zo graag vertrouwen op de voorzienigheid van God maar soms gaan dingen haar verstand te boven. Kinderen van God lijken soms in de moeilijkste situatie dit soort vragen niet te hebben. In de bijbel komen waarom-vragen regelmatig voor, zegt Hans. Maar hij snapt de terughoudendheid ook: alsof je de Heere ter verantwoording roept. Hans onderscheidt 2 soorten vragen: een vraag naar de Heere toe ("Heere, ik begrijp u niet maar ik weet dat ik bij U moet zijn") of een vraag die van de Hem afdrijft ("Heere, waarom moet dit zo?!"). Het is ook goed om open over worstelingen te spreken als kind van God, overweegt het panellid. Dat legt de lat voor anderen niet onbewust hoog alsof je eerst dit of dat moet meemaken voordat je mag geloven.
De derde vraag 'Niet geluisterd naar mishandelde vrouw' vertelt het verhaal van een vriendin van een vraagstelster die een zwaar huwelijksleven heeft gehad en waarbij de kerk geen beste rol speelde. Soms denkt ze dat het beter is om helemaal niet meer te geloven. Hoe kan God dit toelaten? Hans moet bij dit relaas denken aan de vrienden die de verlamde bij Jezus brachten. Een luisterend oor is heel erg belangrijk, aldus Van Gent. De Heere Jezus was zelf ook met innerlijke ontferming bewogen. Zowel voor ziel als lichaam.
In 'Bijzondere ervaring na angstaanval' schrijft een vrouw over een gebeurtenis waarbij ze enorme rust kreeg na een paniekgebed. Maar al binnen een dag begon de twijfel: was dit wel echt van God? Kwam het niet door de adrenaline? Of was dit toch het resultaat van een verlangen dat God in haar leven ging werken? En hoe nu verder? Ze noemt vervolgens een aantal zaken op die haar schijnbaar van God afhouden en waarover ze onzeker is...
"Begin niet aan de verkeerde kant door je leven te veranderen en bezig te zijn met dit mag wel en dat mag niet", reageert Hans. Het is niet zo dat als je het lijstje afloopt wat geoorloofd is en dat doet dat het vrede is in je hart. "Ga naar de Herder toe, als je bij Zijn kudde hoort krijgen bijzaken een andere prioriteit. De werken zijn een gevolg van een veranderd leven".