De Meest Populaire Psalmen in Nederland en de Rest van de Wereld
Partnerbericht | Geen reacties | 17-05-2021| 13:31
Begin 2021 vroeg het Nederlands Dagblad aan haar lezers wat ze het meest misten als gevolg van de coronacrisis. Vooral het verbod op gezamenlijk zingen bleek hen zwaar te vallen. Door samen te zingen in een kerk bundelen gelovigen hun emoties in een sacrale omgeving. Dit versterkt niet alleen het saamhorigheidsgevoel, maar ook de fysieke beleving van het geloof. Op de vraag wát lezers dan het liefst zingen, ontving de krant liefst 500 reacties. Het was Psalm 42 die de harten van gelovigen sneller deed kloppen. En Psalm 121 bood hen de meeste troost.
Luisteren en Zingen
De kerk is ongetwijfeld de beste plaats om in samenzang psalmen te zingen. De gemeenschap zet de woorden kracht en volume bij. En de inhoud en melodieën laten de emotie vrijkomen. Vanwege de coronamaatregelen is het helaas een tijdlang verboden geweest om samen te zingen. En dat samen zingen is precies wat de meeste kerkgangers het meest hebben gemist. Voor onder meer de muzikale begeleiding zou je dan uit kunnen wijken naar video’s en geluidsopnames online. Heb je thuis een piano staan, dan kun je bladmuziek downloaden en uitprinten. Het is ook mogelijk om je online te laten begeleiden door een kerkorgel.
Bij het zoeken naar, streamen en downloaden van video’s en andere bestanden moet je wel de nodige voorzichtigheid in acht nemen. Het is waarschijnlijk niet je bedoeling om daarbij vervelende computervirussen te installeren of cybercriminelen aan te trekken. Voor een veilige en versleutelde verbinding schakel je eerst een VPN in. VPN betekent ‘virtueel privénetwerk’ en zorgt voor een extra beschermingslaag voor je internetverkeer. Alle gegevens die je verzendt en ontvangt worden gecodeerd en buitenstaanders kunnen je online activiteiten niet meer volgen. Lees bijvoorbeeld de NordVPN ervaringen om erachter te komen wat voor voordelen een VPN nog meer biedt.
Nederland
In een land waar vlaktes en weilanden het uitzicht bepalen, is de keuze voor Psalm 121 enigszins merkwaardig. Het pelgrimslied vangt aan met de woorden: ‘Ik sla mijn ogen op naar de bergen’ of ‘’k Sla d’ ogen naar ’t gebergte heen’. Tenzij men hier de Vaalserberg in gedachten heeft, vraagt het om enige fantasie en inlevingsvermogen om over bergen te spreken. Gelukkig kijken Nederlanders hier makkelijk doorheen en gaat het hen vooral om de inhoud en de betekenis van de gehele tekst. Een eeuwige en altijd aanwezige God die Zijn kinderen behoedt, beschermt en bijstaat. God is daar als je geboren wordt en wanneer je doodgaat, want Hij is de Schepper.
Op een goede tweede plaats staat Psalm 139. Dit is een interessante tekst omdat er gesproken wordt over ‘haat’: ‘Zou ik niet haten wie U haten, Heer?’. Toch herinnert het slotgebed ons eraan dat de weg van de haat wel eens de verkeerde weg zou kunnen zijn. Jezus zei immers: ‘Heb je vijanden lief en bid voor wie jullie vervolgen’.
Psalm 42 vangt aan met de woorden ‘Zoals een hert schreeuwt naar de waterstromen’ oftewel ‘’t Hijgend hert, der jacht ontkomen’. Deze psalm is vooral favoriet om gezongen te worden. Het is een psalm over innerlijke strijd en doorzettingsvermogen, waarbij de ziel steeds weer zijn heil vindt bij God.
Wereldwijd
De meest gezongen psalmen wereldwijd zijn – in volgorde van populariteit - Psalm 23, 91, 139, 27 en 121. Opvallend is dat Psalmen 121 en 139 ook op mondiaal niveau een grote favoriet zijn. Psalm 139 staat daarbij op de derde plaats en Psalm 121 op de vijfde. Psalm 23, die op nummer één staat, begint met de krachtige en beeldende woorden: ‘De Heer is mijn Herder’. Psalm 91 is ook een veelgezongen psalm en wordt na Psalm 23 het meest genoemd als favoriet. Het handelt over de kleine en kwetsbare mens die altijd zijn toevlucht kan zoeken bij God. Op de vierde plaats staat Psalm 27, een lied over God, onze Vader. Hij neemt Zijn kinderen liefdevol op in Zijn huis.