Recordaantal vloeken en grove taal in kinderboeken
Bond tegen vloeken | Geen reacties | 19-11-2020| 09:01
Uit recent onderzoek van de Bond tegen vloeken blijkt dat twee op de drie kinderboeken vloeken of grove taal bevat. Dit is een forse stijging: in 2020 bevatte 63% van de kinderboeken een of meerdere vloeken, ten opzichte van 40% in 2019. Ook bevatten de boeken veel meer religieus getinte vloeken dan in voorgaande jaren. Kees van Dijk, directeur Bond tegen Vloeken: “Respectvol taalgebruik zou de normaalste zaak van de wereld moeten zijn, óók in kinderboeken. Wij vinden het onnodig en zelfs ongewenst om kinderen op jonge leeftijd in lees- of voorleesboeken te confronteren met vloeken en schelden.”
De zorgverzekeringen van Care4Life
De zorgverzekeringen van Care4Life stellen de beschermwaardigheid van het leven voorop. Benieuwd hoe?
Hoogste percentage ooit
De dalende lijn wat betreft grove taal in kinderboeken die sinds 2014 werd ingezet is in 2018 omgebogen naar een stijgende lijn, met als hoogste percentage ooit: 63% in 2020. Dat is echter niet de enige verontrustende conclusie. Ook de hoeveelheid religieuze vloeken is zorgwekkend. 41% van de onderzochte boeken bevat vloeken die aan godsdienst gerelateerd zijn. Nog nooit trof de Bond tegen vloeken zo vaak de gvd-vloek aan in kinderboeken. Ter vergelijking: in 2019 kwam de gvd-vloek (voluit geschreven) 1x voor in de onderzochte kinderboeken en in 2018 helemaal niet. In 2020 komt deze vloek minstens 35 keer voluit voor, verspreid over vier boeken. Met name in de boeken Bizar (Sjoerd Kuyper), Dor (Neal Shusterman en Jarrod Shusterman) en IJzerkop (Jean-Claude Rijckeghem) komen zeer veel grove vloeken voor.
‘Bekroonde boeken’
Het onderzoek beperkt zich tot bekroonde boeken. Dit zijn de boeken die door een deskundige jury van Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) met een Zilveren Griffel of een Vlag en Wimpel zijn bekroond. Daarnaast is ook gekeken naar boeken die van de Kinderjury een prijs hebben ontvangen. Het boek Uit elkaar (poëzie) van Bette Westera, dat de Gouden Griffel won, bevat geen grove taal.
Niet in een kinderboek
De Bond tegen vloeken wil met dit onderzoek aandacht vragen voor goed en respectvol taalgebruik. Vloeken, scheldwoorden en andere grove taal passen volgens de Bond niet in een kinderboek. De Bond stimuleert kinderen en jongeren om na te denken over respectvol taalgebruik. Daarom bezoekt de Bond tegen vloeken scholen (PO, VO, en MBO). Onder de naam KlasseTaal worden jaarlijks ongeveer 850 gastlessen gegeven op 135 scholen.