Misbruiker ronselde op Refoweb
Nieuwsredactie | 12 reacties | 06-07-2020| 12:38
Afgelopen zaterdag 4 juli verscheen er een uitgebreide reconstructie in het Nederlands Dagblad over een misbruikschandaal binnen christelijk kring. Refoweb.nl was helaas de plek waar de betreffende persoon (we noemen hem V. in navolging van het ND) zijn slachtoffers ronselde… Het lijkt ons goed om de ons bekende feiten van dit dieptepunt in de geschiedenis van Refoweb op een rij te zetten evenals de acties die we hebben ondernomen in de achterliggende periode.
Het is halverwege 2012 als we een anonieme mail ontvangen van een slachtoffer die meldt dat ze zojuist met twee zedenrechercheurs heeft gesproken. Ze is op zoek naar de reacties op een vraag die ze eind 2008 via Refoweb heeft gesteld. Daar zou het contact zijn begonnen met haar misbruiker. Omdat Refoweb in 2009 een nieuw reactiesysteem kreeg, zijn de posts van voor die tijd verdwenen. We wissen direct het mailadres van V. in zijn ‘bijdragen’ op de site. De accounts van V. gaan op zwart.
V. speelt het sluw en biedt in zijn stukjes tekst vaak gratis het boekje ‘Rondom de enge poort’ van Spurgeon aan. Geïnteresseerden mogen dan contact met hem opnemen: “Ik heb nog meer dan voldoende exemplaren liggen van het prachtige boekje 'Rondom de enge poort' van C.H. Spurgeon. Mail je adresgegevens naar … en ik stuur het je geheel gratis op. Een veel gezegend boekje dat speciaal voor zoekers en twijfelaars is geschreven.”
We weten dat twee vrouwen dit ook daadwerkelijk hebben gedaan. Ze melden zich bij Refoweb. Een van hen schrijft dat het om meerdere vrouwen moet gaan maar dat ze dit niet zeker weet.
Saillant detail is dat V. namens de leefgemeenschap waar hij beheerder is een advertentie op Refoweb plaatst. Twee maanden lang verschijnt de banner op de website in januari en februari van 2011.
V. presenteert zich op Refoweb onder drie pseudoniemen. Hij registreert zijn eerste nickname (zijn echte voornaam) op 19 augustus 2008. Honderden berichten tot 3 juli 2010 volgen. Op die dag maakt hij zijn tweede naam ‘Petrus’ aan en gaat onder die naam verder; 129 reacties schrijft hij in de periode tot 7 januari 2011. Halverwege 2011 wordt ook de naam ‘Discipel’ ingeschreven, waarmee hij 40 reacties schrijft. Eind 2011 droogt de stroom berichten op.
Nog regelmatig komt het voor dat leden van Refoweb hun persoonlijke gegevens achterlaten op de site. Vaak goed bedoeld. Om herhaling van misbruik te voorkomen, verwijderen we echter deze info en vragen om contact op te nemen met Refoweb. Wij brengen dan vraag en aanbod bij elkaar. Maar wel met de disclaimer dat voorzichtigheid altijd geboden is. We weten niet wie er achter een mailadres schuilgaat en wat de intenties zijn. Het is dan ook verstandig om eerst de kat uit de boom te kijken, geen persoonlijke data te delen en een tijdelijk, anoniem mailadres aan te maken voor het contact.
Marijke Rots, een van de panelleden die een online antwoord gaf op vragen van latere slachtoffers, is onder de indruk van het hele gebeuren. Ze is bekend met slachtofferhulp en biedt aan om hen persoonlijk te schrijven. (neem daarvoor contact op via info@refoweb.nl, red.)
Voor de slachtoffers moet het uiterst pijnlijk zijn dat ze weer herinnerd worden aan dit drama. Een van hen schreef in 2014: “Mijn leven is voorbij, maar ik wil dat het stopt. Willen jullie voor me bidden?” Laten we hen inderdaad in onze gebeden gedenken.
Lees ook: Mede-oprichter Refoweb: „Ik heb geen woorden voor dit vreselijke verhaal.”
Luister ook: een interview van GNR met Ineke van Dongen, preventiemedeweker bij het Meldpunt Seksueel Misbruik in Kerkelijke Relaties.
Vreselijk voor de slachtoffers.
Maar ook vreselijk voor de vrouw en kinderen van deze man.
Laten we bidden voor de slachtoffers, voor de echtgenote en voor de kinderen van deze man. Maar laten we ook bidden voor deze man zelf!
" De rechtbank overweegt nog ten overvloede het volgende: in deze zaak is sprake van een seksuele relatie tussen verdachte en een 27 jaar jongere kwetsbare jongvolwassen vrouw. Het contact tussen verdachte en [slachtoffer] is ontstaan uit het contact dat zij kregen via het zogenaamde refoweb. [slachtoffer] was een jonge vrouw die hulp zocht in onder andere haar vragen met betrekking tot het geloof. Verdachte heeft zich opgeworpen als bron voor het beantwoorden van onder andere die geloofsvragen en heeft daarbij slechts ter bevrediging van zijn eigen seksuele lusten misbruik gemaakt van de kwetsbaarheid en onervarenheid van [slachtoffer]."
Veel sterkte toegebeden voor de slachtoffers.
Helaas is het zo dat in refo kringen in het verleden en nog steeds wel veel te vaak de doofpot gehanteerd werdt/wordt. Daarmee niet zeggende dat het elders niet gebeurd.
Pijnlijke kwesties waarover het soms lastig discusieeren is omdat het gevoelig ligt op vele vlakken. Bovendien is het niet eenvoudig goed onderzoek te doen..
In dergelijke zaken zie ik eigenlijk alleen maar sladchtoffers.
Zouden jullie hier niet andere afbeeldingen voor kunnen kiezen? Bv. Een hart wat is beschadigd of een vrouw met kleding van de achterkant. En bij vragen over seksualiteit twee ringen of harten? Ik zou dat erg op prijs stellen!
Helder verwoord, dit artikel. Voor jullie als Refoweb ook niet leuk.
Zo bijzonder hoe zoveel panelleden zich vrijwillig inzetten om ons te helpen.
Dit soort smet op de naam van je website, is dan echt niet leuk. Helaas is niet alles te voorkomen.
Bedankt voor de openheid van zaken en de mogelijkheid om vragen te stellen of een gesprek aan te gaan.
Wat betreft die foto, ik zie alleen wat blote schouders, de rest beeld men zich in. Ik vind het beeld van een vrouw die het uitschreeuwt (uit woede of frustratie?) prima passen.
Het feit dat slachtoffers zich gedwongen voelen te vertrekken, is gewoon een trap na.