Psalmpolitie & Zingen in de kerk

Nieuwsredactie | 2 reacties | 26-06-2020| 14:37

Vanaf 1 juli zijn er veel versoepelingen van de huidige coronamaatregelen aangekondigd maar met het zingen in de kerk is men nog erg voorzichtig. Er is hooguit plaats voor een koortje voorin de kerk, op flinke afstand van de overige kerkgangers. Waar is dit nu precies op gebaseerd en komt er een 'Psalmenpolitie' om overtreding van dit dringende advies te handhaven?


De vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport vergaderde 25 juni met de directeur Jaap van Dissel van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu en kreeg een update over het coronavirus. SGP-kamerlid Kees van der Staaij vroeg aan Jaap van Dissel waar deze terughoudendheid van de kerkzang eigenlijk op is gebaseerd:

Volgens van Dissel zijn er een aantal situaties gerapporteerd waarbij bijeenkomsten met zang (bijvoorbeeld het Bach-koor) tot extra besmettingen hebben geleid. Dan is altijd de vraag: wat is daar nu precies de oorzaak van? Heeft dit te maken met het zingen op zich (gaat het hier om kleine besmettelijke druppeltjes die verder komen dan 1,5 meter) of met de omstandigheden er omheen, zoals het sociale aspect of het samen reizen.

Van Dissel ziet de huidige situatie niet als een eindpunt maar hoopt op snel meer kennis en duidelijkheid, o.a. door de huidige verruiming m.b.t. het zingen in een koor, zodat de maatregelen nog verder versoepeld kunnen worden. We zullen dus nog even geduld moeten hebben.

Ook de Tweede Kamer kwam samen en SGP-fractievoorzitter van der Staaij gaf aan niet te hopen dat een ingetogen samenzang, zoals die nu in sommige kerken plaatsvindt, ook echt wordt verboden. Een soort ‘Psalmpolitie’ die dit dus gaat controleren. Dat zou tegen de grondwettelijke Godsdienstvrijheid ingaan. Minister de Jonge daarover:

Beelden: Tweede Kamer

Lees meer artikelen over:

coronaviruspolitiek
Nieuwsredactie op 26-06-2020, 14:37
2 reacties
Samanthi
26-06-2020 / 19:49
We mogen buiten zingen gewéldig meteen evangeliseren.
Ali636
30-06-2020 / 11:04
In het boek de drie musketiers wordt dit ook besproken. De katholieken vechten tegen de protestanten (alleen?) omdat de protestanten psalmen in het Frans zingen. En dat mag niet. Merkwaardig dat we nu weer net zo ver zijn. Zingen mag niet. Wat zegt de Bijbel?
Avondmaal mag ook niet...? En toch hebben we een opdracht daartoe...
Moeilijk hoor.
Maar zolang het ook geldt voor voetbalgezang en spreekkoren wordt de kerk niet specifiek gediscrimineerd.
Je kunt niet (meer) reageren op dit bericht. De reactiemogelijkheid is niet geactiveerd of de uiterste reactietermijn van 1 maand is verstreken.

Meer nieuws

De lofzang van Fleur

Dat komt binnen... Een heldere kinderstem zingt: "Ach wanneer, zal ik naderen voor Uw ogen. In Uw huis Uw naam verhogen." Het is het slot van de weergaloze psalm 42, waarin David zijn zielsverlangen n...
3 reacties
06-06-2020

De Nieuwe Psalmberijming is klaar

De Nieuwe Psalmberijming (DNP) is voltooid. Alle 150 berijmingen zijn na een intensieve laatste revisieronde afgerond, meldt de stichting Dicht bij de Bijbel. Sinds 2014 heeft een groep dichters hard ...
Geen reacties
04-06-2020

Raad de dominee

We kunnen er geen genoeg van krijgen: raadseltjes speciaal voor OSM (ons soort mensen ;-) Op Whatsapp circuleren er achternamen van dominees (en kandidaten) die in emoji's zijn weergegeven. Aan jou de...
4 reacties
15-04-2020
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering