Psalmpolitie & Zingen in de kerk
Nieuwsredactie | 2 reacties | 26-06-2020| 14:37
Vanaf 1 juli zijn er veel versoepelingen van de huidige coronamaatregelen aangekondigd maar met het zingen in de kerk is men nog erg voorzichtig. Er is hooguit plaats voor een koortje voorin de kerk, op flinke afstand van de overige kerkgangers. Waar is dit nu precies op gebaseerd en komt er een 'Psalmenpolitie' om overtreding van dit dringende advies te handhaven?
De vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport vergaderde 25 juni met de directeur Jaap van Dissel van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu en kreeg een update over het coronavirus. SGP-kamerlid Kees van der Staaij vroeg aan Jaap van Dissel waar deze terughoudendheid van de kerkzang eigenlijk op is gebaseerd:
Volgens van Dissel zijn er een aantal situaties gerapporteerd waarbij bijeenkomsten met zang (bijvoorbeeld het Bach-koor) tot extra besmettingen hebben geleid. Dan is altijd de vraag: wat is daar nu precies de oorzaak van? Heeft dit te maken met het zingen op zich (gaat het hier om kleine besmettelijke druppeltjes die verder komen dan 1,5 meter) of met de omstandigheden er omheen, zoals het sociale aspect of het samen reizen.
Van Dissel ziet de huidige situatie niet als een eindpunt maar hoopt op snel meer kennis en duidelijkheid, o.a. door de huidige verruiming m.b.t. het zingen in een koor, zodat de maatregelen nog verder versoepeld kunnen worden. We zullen dus nog even geduld moeten hebben.
Ook de Tweede Kamer kwam samen en SGP-fractievoorzitter van der Staaij gaf aan niet te hopen dat een ingetogen samenzang, zoals die nu in sommige kerken plaatsvindt, ook echt wordt verboden. Een soort ‘Psalmpolitie’ die dit dus gaat controleren. Dat zou tegen de grondwettelijke Godsdienstvrijheid ingaan. Minister de Jonge daarover:
Beelden: Tweede Kamer
Avondmaal mag ook niet...? En toch hebben we een opdracht daartoe...
Moeilijk hoor.
Maar zolang het ook geldt voor voetbalgezang en spreekkoren wordt de kerk niet specifiek gediscrimineerd.