Bidden voor de boeren
Nieuwsredactie | 17 reacties | 18-12-2019| 11:32
Woensdag 18 december is een dag van nieuwe protesten door agrariërs (en bouwers) tegen het huidige klimaatbeleid van de Nederlandse overheid. Sommigen zijn echter van mening dat er een krachtiger wapen voorhanden is: het gebed. Via de website biddenvooronzeboeren.nl worden vandaag de hele dag door gebedspunten geplaatst en worden alle christenen opgeroepen om de handen te vouwen en zo "als één geestelijk leger naast en achter onze boeren te gaan staan". De gebedsoproepen zijn te ontvangen via website, mail en Whatsapp. Aan het begin van de middag telden de organisatie zo'n 500 bidders.
De initiatiefnemers Peter de Hoop (boer) en Albert van der Heide (voorganger) laten weten dat ze alle begrip voor de protestacties hebben maar willen graag het net aan de andere kant uitwerpen:
"We zien dat bij veel van de boeren het water aan hun lippen staat. Financieel, maar ook sociaal zitten ze in een hoek waar harde klappen vallen. Alleen al de bovengemiddelde zelfmoordcijfers bewijzen dat onze boeren niet in staat worden gesteld om hun prachtige bedrijven op een gezonde en evenwichtige wijze te runnen. Dit ondanks dat het juist personen zijn met een grote liefde voor mens, natuur en dier. Juist onze boeren zijn de mensen die diervriendelijk en evenwichtig willen werken. Terwijl juist onze boeren een onmisbare factor in onze maatschappij op het gebied van voedselvoorziening. Door hun betrokkenheid bij het landschapsbeheer houden ze het platteland leefbaar.
Maar wij geloven dat, naast actievoeren, er een ander en nog veel krachtiger wapen beschikbaar is. Een wapen wat voor langdurige doorbraak en zegen kan zorgen. Dit wapen is geen tractor, riek, weg- of winkelblokkade, maar dit is een geestelijk wapen. Het wapen van krachtig en collectief gebed."
De volgende gebedspunten zullen onder andere aandacht krijgen:
- dat onze boeren eerlijke prijzen krijgen voor hun producten.
- dat recht zal worden gedaan aan onze boeren met eerlijke regelgeving.
- dat de boeren hierdoor voorbeelden zullen zijn in rentmeesterschap.
- dat de acties vredig en in liefde zullen verlopen en een gezonde impact en bewustwording zullen opwekken in de samenleving.
- voor wijsheid en inzicht voor onze overheid.
- in het bijzonder voor Carola Schouten dat ze de juiste keuzes zal maken.
Er zijn nu minder vee dan in de jaren 80 en de uitstoot is niet alleen daarom al lager, maar ook door de maatregelen die er al zijn.
En alleen produceren voor eigen land? En al die mensen die nu leven op Nederlandse agrarische producten moeten maar op een houtje gaan bijten? Christelijke reactie zeg.
Heel de agrarische sector is een economische motor voor het land.
Saudi Arabië heeft olie, Duitsland technische producten en wij agrarische export.
Er is door de boeren al veel meer aandacht voor de natuur dan decennia geleden. En de boer heeft altijd al aandacht voor de natuur gehad!
Vervolgens is er ook nog een verschil tussen stikstofuitstoot en neerslag. Die is afhankelijk van het weer. Volgens het Compendium voor de Leefomgeving is maar 60 procent van de neergeslagen stikstof in ons land afkomstig van Nederlandse bronnen. De overige 40 procent komt uit het buitenland en vanaf de Noordzee. Over de effecten van het vliegverkeer is nauwelijks iets bekend, terwijl je er logischer wijze vanuit mag gaan dat door de intensieve vliegerij boven ons land er flink wat stikstofemissie zal zijn.
Daar komt nog wat bij. Opmerkelijk is namelijk dat door het RIVM in de veehouderij alleen de stikstofuitstoot wordt gemeten en niet de stikstofopname. Zonder stikstof gaat alles dood, dus ook gras en landbouwgewassen. Gras is zelfs dol op stikstof. Maar met die opname wordt geen of nauwelijks rekening gehouden. In feite is het zelfs zo dat een natuurgebied naast een veehouderij de beste oplossing is voor de depositie van stikstof. In Nederland redeneren we precies andersom dan de logica vereist. We zijn eigenlijk een beetje dom, zeg maar.
Wist je trouwens dat Nederland 33 miljoen huisdieren telt. Twee keer zoveel dan alle koeien, varkens en schapen bij elkaar opgeteld. Misschien moeten we die eens fors reduceren. Vreemd genoeg hoor je daar niemand over.
En dan nu de praktijk. Door teveel aan stikstof, verzuring van de bodem, zouden bepaalde plantensoorten verdwijnen. Maar ondanks het geschetste probleem, dat enorm zou zijn in ons land, is er in de praktijk niets of nauwelijks aan de hand. De indianenverhalen, bijvoorbeeld stikstofkromme pootjes bij koolmezen, blijken of niet waar, of een andere oorzaak te hebben. Virussen, kevertjes en ander ongedierte hebben veel meer invloed op onze natuur dan de broodnodige stikstof.
Probleem is dat iedereen zich gek laat maken door de linkse media en milieugroepen. Zelfs het RD doet hier aan mee omdat ze graag serieus genomen wil worden door collega's. Alleen de Telegraaf durft tot nog toe tegengeluid te laten horen door ook biologen en deskundigen aan het woord te laten met een veel genuanceerder geluid.
Mijn advies is: kakel niet mee met media of belangengroeperingen, maar ga zelf op onderzoek uit. Lees wat andere deskundigen zeggen en ga zelf de natuur in om te zien wat er daadwerkelijk aan de hand is. Ik doe dat regelmatig (beroepsmatig). En dan valt je op dat er met de biodiversiteit in de buurt van intensieve veehouderijen weinig aan de hand is.
Er zijn ook niet minder insecten, maar juist meer. Je moet eens praten met ervaringsdeskundigen van NFO. De sector zit met de handen in het haar omdat steeds meer (ook natuurvriendelijke) bestrijdingsmiddelen zijn verboden. En minder weidevogels heeft echt niets te maken met het stikstofprobleem. Het is goed als je je daar nog eens in verdiept.
Tot slot: jij wilt alleen voedsel produceren voor eigen land? Dat betekent meer honger op andere plekken in de wereld. Heb je daar al over nagedacht?
Een kleine correctie overigens. De stikstofabsorptie bij de landbouw wordt alleen meegerekend als het een door de overheid erkende methode is. De maatregelen die de boeren zelf nemen om de stikstofemissie tegen te gaan worden niet meegerekend en dat is een belangrijk, maar vergeten, onderdeel van de berekeningen. CO2-gebruik (dus wat nodig is om gras en gewas te laten groeien) wordt zelfs helemaal niet meegerekend. Zou dat wel gebeuren, dan zitten we al zeer dicht tegen de circulaire landbouw aan. Maar voor waarheidsvinding moet je sowieso niet bij de overheid zijn.
Sommige dingen komen op mij een beetje over als kop in het zand steken en niet naar de feiten willen kijken. Over de percentages wie de meeste stikstof uitstoot wil ik best discussiëren, maar lees net wel dit bericht: https://www.duurzaamnieuws.nl/boeren-stoten-meer-stikstof-uit-dan-ze-melden/
Mijn sympathie daalt met de dag...
maar bepaalde feiten liggen er gewoon. Het aantal insecten daalt al jaren intens, kijk naar de bijenstand, daalt al jaren, zeldzame soorten sterven uit. Kijk naar de vlinderstand, daalt heel erg en welke soorten dan? Ja de boerenlandsoorten zoals de argusvlinder. Nee geen links verhaal, gewoon feiten. Je reageerde helaas niet op mijn opmerking over de levenloze groene boeren tapijten. Kijk eens buiten onze grenzen waar minder intensief gif gespoten/bemest wordt, goede zaak dat dat steeds meer verboden wordt, wij eten die troep ook nog eens op. In Duitsland, Frankrijk, Alpenlanden enz. vind je nog leven op de boeren landen, maar ook daar daalt het aantal.
Ja sommige insecten boomen inderdaad omdat er geen natuurlijke vijanden zijn, maar insecten die heel normaal waren verdwijnen.
De stand van de weidevogels zal misschien niet aan de stikstof liggen, maar wel aan de manier van boeren in ons land.
En ik ga ook erg vaak de natuur in en ik merk echt een vermindering in diversiteit, zeker vergeleken met andere Europese landen.
Ik zal je met een paar praktijkvoorbeelden duidelijk maken welke volslagen kolder jij gelooft. Allereerst een voorbeeld uit het zuidelijk halfrond van onze aardkloot, de malariamug. Wetenschappers proberen al tientallen jaren deze mug uit te roeien. Zonder enig succes.
Voorbeeld twee, de suzuki-fruitvlieg. Tot voor kort kwam deze niet tot nauwelijks voor in ons land. In slechts enkele jaren tijd veroorzaakt de vliegje inmiddels een kleine ramp onder de telers van zachtfruit. Het lukt niet om de suzuki te bestrijden. Er komen er steeds meer.
Voorbeeld drie, de eikenprocessierups. Ik hoef je volgens mij niet te vertellen hoe deze vlinder vanuit Zuid-Europa is opgerukt en inmiddels een gevaar voor de volksgezondheid vormt in ons land. Het insect weigert zich te laten uitroeien, ook al doen we ons stinkende best.
Dat er minder soorten wilde bijen zijn, zogenoemde bestuivers, heeft niets met stikstof, CO2 of fosfaat te maken, maar alles met de toename van parasitaire soorten. Net zoals op dit moment onze jonge weidekuikens worden weggevreten door ooievaar en zilverreiger, het vliegende onkruid. Zilverreigers zag je een paar jaar geleden zelden of nooit. Nu stik het er van. En om de biodiversiteit te vergroten zijn het juist boeren die bloemenmengsel (akkerranden) langs hun akkers aanleggen.
Ik heb nogal moeite met betweters die vertellen hoe het anders moet in Nederland maar zelf het tegenovergestelde doen, als bijvoorbeeld Jesse Klaver en Marianne Thieme. Als jij stopt met kopen en consumeren van producten uit het buitenland (dus ook fruit) en alleen lokaal geproduceerd biologisch voedsel koopt en daar een flinke prijs voor wil betalen (of al je groenten en fruit zelf verbouwt in je tuin), dan neem ik je in ieder geval nog een klein beetje serieus. Maar behoudens een paar broodmagere fundamentalistische veganisten (en zelfs die zondigen hierin), doet niemand dat.
En nog een tip. Ga eens in dat zogenaamde levenloze groene tapijt op je knieën zitten en kijk eens goed. Dat zul je verbaasd zijn over wat er nog meer groeit tussen het gras. In de lente zie je dat zelfs van een afstand al. Met alle respect, maar met dit soort opmerkingen maak je duidelijk dat je niet veel verder komt dan je huiskamer en wat websites.
En ja, plantjes en dieren gaan wel eens dood. Dat gebeurt al 6000-10.000 jaar als je in de schepping gelooft en miljoenen jaren als je je meer verbonden voelt met de evolutietheorie. Je hebt vast wel gemerkt dat een aantal dinosauriërs niet meer leeft en dat ook de mammoet en de dodo verdwenen zijn. Nou en? Mis jij ze?
Maar laten we nog een stapje verder gaan. Ik wil graag zelf controleren of je de waarheid spreekt als je beweert dat er minder diversiteit in de natuur is. Vertel eens, over welk gebied heb je het en wat is daar verdwenen vanwege het stikstofprobleem? Ik ben enorm benieuwd.
Steek je kop maar in het zand... Google eens en je ziet overal de bewijzen staan, maar je wilt ze niet geloven. We zien wel over 10 a 20 jaar D.V. dan piep je wel anders. Ik ga verder niet meer reageren.
Onbegrijpelijk hoe die linkse propaganda gelijk voor waar wordt gezien!
Dit soort onheilsprofeten -Kol. 2:23-23 waarschuwt tegen ze- voorspelden in de jaren tachtig ook massale sterfte van bossen door zure regen en miljoenen slachtoffers door het gat in de ozonlaag. Ik wacht nog steeds met spanning...
Fijn dat jij wel een normale manier schrijft zonder die nare ondertonen. Ik heb er eigenlijk niet veel aan te te voegen, een groot deel van een probleem wat we nu hebben ligt ook aan de consument, om het geld. Helemaal met je eens dus.
Gebrek aan ruimte is zeker een punt, daar valt weinig aan te doen, maar om dan maar natuurgebieden in te wisselen voor een woonwijk gaat me een brug te ver, maar dat is een ander onderwerp.
@k80 in een aantal Oostenrijkse provincies is er totaalverbod op gif, zo ver is Nederland nog niet.