Refoweb plaatst 15.000ste vraag en antwoord
| Geen reacties | 30-08-2016| 11:48
Refoweb heeft dinsdag haar 15.000ste vraag en antwoord online gezet; een nieuwe mijlpaal in het ruim vijftienjarig bestaan van de website, die jaarlijks zo'n 1 miljoen unieke bezoekers trekt. Volgens de beheerders Henk Aalbers en Gert Janssen is de vragenrubriek onverminderd populair. “We dachten dat na vijf jaar alle vragen wel een keer gesteld zouden zijn, maar zelfs na vijftien jaar is dat nog niet het geval. De Bijbel blijkt een schatboek waarin mensen nooit uitgelezen en uitgezocht raken.”
De zorgverzekeringen van Care4Life
Waarom overstappen naar de Care4Life zorgverzekering? Lees hier over onze principiële uitsluitingen.
U bent al verzekerd vanaf € 149,10 per maand.
De diversiteit aan vragen is enorm. Naast de doorsnee wie-wat-waarom-vragen, constateren de oprichters van Refoweb dat er ook veel vragen worden gesteld over de zekerheid van het geloof, met name als het gaat om persoonlijke bevinding. “Heb ik wel het ware geloof? Ben ik wel een oprecht kind van God?” Maar ook: “Hoe krijg ik deel aan dat ware geloof? Waarom doe ik nog zoveel zonden?” Tegelijkertijd worstelen veel jongeren ook met hun identiteit en ondervinden ze problemen in hun relaties met anderen.
De vragenrubriek probeert jongeren (en ouderen) in hun zoektocht naar antwoorden te helpen. Daarbij kan de redactie gebruik maken van een kwalitatief en kwantitatief breed vragenpanel. “Zo’n 300 verschillende panelleden leverden inmiddels op vrijwillige basis hun bijdrage aan de vraagbaak.”
Aalbers en Janssen verbazen zich erover dat de vragenrubriek nog steeds zoveel bezoekers (zowel vragenstellers als lezers) trekt. “Wellicht wordt dit veroorzaakt door de mogelijkheid om je vraag anoniem in te sturen. Bij je eigen kerkenraad en/of predikant is dat toch een stuk lastiger. Daar ga je niet als eerste naar toe als het gaat om zaken als incest of zonden tegen het zevende gebod. Toch verwijzen veel van onze panelleden na een eerste advies, vaak wel door naar het eigen pastoraat. Tenminste als het gaat om geestelijke en pastorale kwesties.”
Het Refowebteam noemt de medewerking van de predikanten op Refoweb “verfrissend eerlijk naar de achterban” en “enorm betrokken. Zeker als je beseft dat ze dit werk vrijwillig doen, terwijl ze daarnaast ook nog eens één of meerdere gemeenten dienen. Datzelfde geldt voor artsen, psychologen, relatieadviseurs en tal van andere deskundigen.”
De 15.000ste vraag die dinsdag online is gezet betreft een vraag en antwoord aan ds. C. Harinck van de Ger. Gem. Daarin oordeelt hij zeer scherp als het gaat om het vergeestelijken (allegorese) van Bijbelse gebeurtenissen. “De allegorese wordt als zeer verderfelijk gezien. Calvijn zegt er van: Allegorese is een uitvinding van de duivel om het Schriftgezag te vernietigen. Er wordt helaas wat geknoeid met de Schrift. Teksten worden aangepast om allerlei bevindelijke stellingen te verdedigen...”