Gemeentegroei is ook niet alles
Habakuk.nu | Geen reacties | 10-08-2009| 17:00
Bij het concept van gemeentegroei kun je kritische kanttekeningen plaatsen. Het gaat namelijk heel vaak om de groei van een bepaalde plaatselijke gemeente, en niet om de gemeente van Christus. Nergens in de Bijbel staat dat onze kerk zonodig moet groeien in aantallen. Er staat dat we het Evangelie bekend moeten maken, en dat we God en elkaar in liefde moeten dienen. Als we dat doen, hoeven we geen enkel schuldgevoel te hebben als onze kerk niet in aantallen groeit.
Gehoorzaamheid is onze taak, maar alleen God geeft wasdom. Het gaat er niet om hoe goed onze gemeente het doet, maar dat God door wat we doen verheerlijkt wordt.
Vervolgens kunnen we ons afvragen of het wel zo goed is als een kerk groot is. Het heeft fijne kanten, maar je levert er ook veel voor in. Onderzoek heeft uitgewezen dat twee kleine kerken veel meer mensen bereiken dan één grote met evenveel leden als die twee bij elkaar.
Logger
Grote kerken zijn logger, er wordt meer tijd besteed aan commissies en vergaderingen. Bescheiden mensen kunnen makkelijk op de achtergrond raken. Leiders kunnen teveel macht krijgen en in de verleiding komen daar misbruik van te maken. Er moeten grote, dure gebouwen neergezet worden, terwijl een kleine kerk vaak niet eens een eigen gebouw nodig heeft. Voltijd werkers moet in dienst genomen en betaald worden. Er is meer ruimte om verantwoordelijkheden uit de weg te gaan en alleen te consumeren. Als je een paar weken niet komt, valt het nauwelijks op.
Onbijbels automatisme
Rick Warren, de auteur van ‘Doelgericht gemeente' schrijft: ‘Als uw gemeente gezond is, komt de groei vanzelf. Gezonde, voortdurende groei is het resultaat van een bijbels evenwicht in de vijf doelstellingen van de gemeente' .
Ik ben bang dat dit een onbijbels automatisme is, alsof God wel mensen moet bekeren en in jouw kerk brengen als jij de juist formule volgt. We hebben gezien dat dit ook gewoon niet altijd werkt. Maar onze gehoorzaamheid telt wel degelijk voor God, ook als deze niet omgezet wordt in de groeistatistieken waar we zo naar verlangen.
Kim ter Berghe
Kim ter Berghe is missiologe en woont en werkt in Oost-Azië.