Ranglijst Christenvervolging 2013

Nieuwsredactie | Geen reacties | 08-01-2013| 09:12

Ermelo - De vervolging van christenen in Afrika is in 2012 drastisch toegenomen. Dat blijkt uit de nieuwe Ranglijst Christenvervolging die Open Doors, een organisatie die wereldwijd vervolgde christenen steunt, dinsdag 8 januari publiceerde. Mali komt rechtstreeks de top-10 van de lijst binnen en ook Tanzania, Kenia,Oeganda en Niger zijn nieuw op de Ranglijst Christenvervolging.   [VIDEO]   


Noord-Korea blijft de aanvoerder van de Ranglijst Christenvervolging, een lijst met vijftig landen die in kaart brengt waar christenen het zwaarst worden vervolgd. Alleen al het bezit van een bijbel kan in Noord-Korea voldoende zijn om te worden geëxecuteerd of met het hele gezin in een strafkamp terecht te komen. Na Noord-Korea staan in de top-10 van de lijst acht landen waar de islam de grootste bedreiging vormt voor christenen.

In Afrika winnen fundamentalistische varianten van de islam in rap tempo terrein. Enerzijds door gerichte aanslagen, zoals Boko Haram die pleegt in Nigeria, anderzijds door op geraffineerde wijze te infiltreren in maatschappelijke terreinen. “Naast geweld door aanslagen zien we een patroon waarbij radicale moslims infiltreren in de politiek, het zakenleven en de rechterlijke macht, bijvoorbeeld door de komst van shariarechtbanken”, zegt Open Doors-directeur Tjalling Schotanus. “We zagen meerdere keren moslims klaarstaan om in een vacuüm te springen zodra ergens een gat ontstaat. Kijk alleen maar naar Mali, waar touaregrebellen en moslimfundamentalisten in april de macht grepen.”

Ook in Tunesië en Egypte kwamen islamitische partijen aan de macht na de val van voorgaande machthebbers. “De Arabische Lente is voor christenen een Arabische Winter geworden. Het is niet uit te sluiten dat de wind die is gaan waaien in het Midden-Oosten is overgeslagen naar het zuiden en ook in Afrika fundamentalistische groeperingen heeft geïnspireerd”, aldus Schotanus.



Mali is de meest opvallende nieuwkomer in de Ranglijst Christenvervolging. Het land staat op plek 7. Na de coup in april ging het helemaal mis. Schotanus: “Mali was een modelland in Afrika. In het noorden was de situatie wel iets meer gespannen, maar christenen konden hun geloof belijden en er waren zendelingen actief. Op dit moment kunnen we zeggen dat de situatie in het noorden van Mali vergelijkbaar is met Saoedi-Arabië, nummer 2 op de Ranglijst Christenvervolging. Christenen mogen er simpelweg niet meer zijn.”

Tanzania, Kenia, Oeganda en Niger krijgen een plek op de Ranglijst Christenvervolging vanwege toenemend islamitisch extremisme in deze landen. Niger komt de lijst binnen mede door de geweldsuitbarsting naar aanleiding van de anti-islamfilm Innocence of Muslims. Ethiopië stond al op de Ranglijst Christenvervolging, maar stijgt flink, van plaats 38 naar 15. Ook in dit Oost-Afrikaanse land vormt de islam nu de voornaamste bron van vervolging.

Syrië maakt de grootste stijging door op de Ranglijst Christenvervolging, van plaats 36 naar 11. Christenen werden lange tijd gezien als aanhangers van het regime van president Assad en kwamen daardoor onder druk te staan. Daarnaast trokken jihadisten uit omringende landen het afgelopen jaar Syrië binnen met een anti-christelijke agenda, waardoor het leven voor christenen in het land vrijwel onmogelijk werd. Tienduizenden christenen zijn op de vlucht geslagen.

Een aantal landen daalt op de Ranglijst Christenvervolging. “Dat wil niet zeggen dat het in deze landen per definitie beter gaat. Christenvervolging neemt wereldwijd toe. Een aantal landen daalt, omdat andere landen sneller stijgen”, aldus Schotanus. Dat is bijvoorbeeld het geval in Iran (van 5 naar 8) en in Oezbekistan, dat uit de top-10 verdwijnt naar plek 16. China is één van de landen waar Open Doors in 2012 duidelijk vooruitgang zag voor de positie van christenen. Vijf jaar geleden stond China nog in de top-10, nu op plaats 37. Ook in Bhutan is enige vooruitgang te zien (van 17 naar 28). Christenen kunnen er gemakkelijker samenkomen zonder te worden lastiggevallen.



Ook Egypte daalt, van 15 naar 25. De score die onderzoekers van Open Doors het land gaven, laten echter geen verbetering zien. De daling heeft te maken met de verandering in methode die Open Doors hanteert om christenvervolging in kaart te brengen.  Schotanus: “De Koptische Kerk heeft meer dan 10 miljoen leden en kan bestaan. Het zijn vooral christenen met een moslimachtergrond die het in Egypte zwaar hebben. Het lijkt erop dat de islamisering in het land gaat toenemen, maar pas in 2013 wordt duidelijk welke gevolgen de invoering van de nieuwe grondwet heeft.”

Met de nieuwe onderzoeksmethode die Open Doors hanteert voor het samenstellen van de Ranglijst Christenvervolging, geeft de lijst meer dan voorheen inzicht in het totale spectrum van christenvervolging. Niet alleen door de staat, maar ook door familie, sociale omgeving of de samenleving als geheel. Daarnaast wordt de vrijheid van samenkomen en de mate waarin christenen blootstaan aan geweld meegenomen in de beoordeling. Daardoor ontstaat een evenwichtige beoordeling waarin zowel recht gedaan wordt aan de impact van (gewelddadige) incidenten als aan minder zichtbare, structurele ontwikkelingen die de positie van christenen bedreigt.

Nieuwsredactie op 08-01-2013, 09:12
Geen reacties
Je kunt niet (meer) reageren op dit bericht. De reactiemogelijkheid is niet geactiveerd of de uiterste reactietermijn van 1 maand is verstreken.

Meer nieuws

De allerbeste wensen voor 2013!

Namens de beheerders, redactie, vrijwilligers en panelleden van Refoweb.nl wensen we je het allerbeste toe voor 2013! Gods onmisbare zegen toegewenst voor al onze bezoekers.
1 reactie
01-01-2013

Nieuwjaarswens Van Dooijeweert

Beste vrienden, broeders en zusters, wat is een jaar toch eigenlijk maar kort. Er is bij ons wel heel veel gebeurd. Daar kom je soms niet over uitgedacht. Maar bij velen van jullie is ook heel veel ge...
1 reactie
31-12-2012

Miljoen bezoekers voor Refoweb

In het afgelopen jaar hebben we voor het eerst in de historie van Refoweb de grens van een miljoen bezoekers weten te slechten. Je leest het goed: 1.000.000 unieken in een jaar tijd. Dat is ruim 65% m...
1 reactie
28-12-2012
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering