Digitale orgels gewild in buitenland
Nieuwsredactie | 9 reacties | 14-11-2012| 14:30
Edese digitale orgels doen het goed in het buitenland, meldt Omroep Gelderland vandaag. Orgelbouwer Johannus verkoopt aan de lopende band orgels aan klanten uit ruim 80 landen. De gedigitaliseerde tonen worden wereldwijd opgenomen in kerken. Per register wordt elk geluid van elke toets met een microfoon vastgelegd. Opmerkelijk: Door met een pistool in de kerk te schieten en het galmen van het schot te registreren wordt de akoestiek van de kerk vastgelegd.
De zorgverzekeringen van Care4Life
Waarom overstappen naar de Care4Life zorgverzekering? Lees hier over onze principiële uitsluitingen.
U bent al verzekerd vanaf € 149,10 per maand.
Van het goedkoopste orgel van rond de 4.000 euro verkocht de bouwer vorig jaar gemiddeld 100 stuks per maand. In Nederland gaat de verkoop een stuk minder dan in het buitenland.
De reportage van Radio Gelderland is hier te beluisteren.
Als eerste vind ik het al jammer dat er een elektronisch orgel gebruikt word in plaats van een pijporgel, maar daar kunnen goede argumenten voor zijn zoals financiën of plaatsgebrek.
Als het dan toch elektronisch moet, maak dan een elektronisch orgel zo natuurgetrouw mogelijk en doe er geen piano, dwarsfluit, panfluit en meer van dat soort onzin op, die dingen zijn hartstikke leuk maar niet op een orgel, koop dan een keyboard als je dat wil.
Ik vind dat een orgel een orgel is, dat moet niet vermengd worden met een keyboard.
Overigens hoeft een kerkorgel niet stemmig te zijn hoor, integendeel, dit kan veelkleurig zijn!
En ik ben ook niet van alleen orgel in de kerk, bij hele grote gemeenten is het alleen lastig om een piano, gitaar of drum te gebruiken vanwege te weinig draagkracht.
@dkw: als je alleen de orgel setting gebruikt, kan ik me voorstellen dat de overige dingen niet hoeven. Aan de andere kant, een mooie orgelklank met bijvoorbeeld strijkers op de achergrond, kan erg mooi zijn tijdens bijvoorbeeld een tussenspel.
Qua financiën: dat is wel iets wat ik nog wel eens een puntje vind: gezien alle armoede in de wereld, hoe kunnen wij het uitleggen dat wij voor tonnen een orgel in de kerk neerzetten? Dan zou je zeggen: doe het met wat minder, dan kan je God ook prima loven in gezang.
Strijkers kunnen ook op een pijporgel zitten hoor, een Vox Celeste en een Gamba bijvoorbeeld ;-)
Overigens is het ook wel begrijpelijk dat er electronische bakbeesten staan, in Afrika zijn er volgens mij kerken van 30.000 man in verschillende zalen, dat kan je prima oplossen door een electronisch orgel met meerdere luidsprekerfronten, een pijporgel kan daar niet tegenop.
Mijn stelling is, laat een orgel een orgel zijn en laat zo ieder instrument het zijne zijn.
Sowieso is de manier van geluid voortbrengen heel anders... Dus moeten we deze orgels zien als 2 andere soorten instrumenten met allebei hun (on)mogelijkheden. Het instrument 'electronisch orgel' heeft de mogelijkheid om geluiden te produceren die lijken op andere instrumenten, zie dit niet als fratsen, maar als eigenschap van dit moderne instrument.
En tja... ik je een pijporgel en elektronisch orgel echt met elkaar ga vergelijken, dan moet je een elektronisch orgel 'Judas' noemen, en een pijporgel 'johannes'.