OCD en een geweten

C. den Hamer / Geen reacties

23-02-2008, 00:00

Vraag

Kunt u mij uitleggen of er een verband bestaat tussen OCD en een geweten? Ik bedoel, wanneer ik aan iemand met OCD vraag of hij iets meent, ontstaat er een probleem, want dan vraagt hij zichzelf dwangmatig af of dat ook zo is en de ander niet bedriegt. Kunt u mij het verband hiertussen uitleggen?

ADVERTORIAL

Geeft u Egyptische christenen een Pasen om nooit te vergeten?

In Egypte is het steeds lastiger om rond te komen. Voedselprijzen rijzen de pan uit. U kunt het verschil maken door een voedselpakket voor een gezin van Egyptische christenen te kopen, die wij uitdelen ter plaatse. Heel praktisch willen we hiermee handen en voeten geven aan de opdracht van God om de armen te voeden. 

Doet u mee?

Geeft u Egyptische christenen een Pasen om nooit te vergeten?

Antwoord

Beste onbekende,

Je hebt het hier over een obsessief compulsieve stoornis (disorder). Om het ingewikkeld te maken kan op toestandbeeldniveau er sprake zijn van een OCD, maar ook op persoonlijkheidsniveau kan er sprake zijn van een obsessesief-compulsieve stoornis. Tevens kunnen beiden tegelijk aanwezig zijn als psychiatrische aandoening.  Nu is het echter wat moeilijk inhoudelijk op je vraag in te gaan omdat zowel bij het toestandsbeeld als bij het persoonlijkheisdsfunctioneren er sprake kan zijn van dwangmatigheid.

Bij het toestandsbeeld heeft het de functie mogelijk naderend onheil te bezweren of te neutraliseren via dwanggedachten of dwanghandelingen. Op persoonlijkheidsniveau speelt het zich veel meer af op het niveau van perfectionisme, waardoor er geen fouten gemaakt mogen worden. Men is in dat geval overdreven gewetensvol.

Als je aan betreffende persoon vraagt of hij werkelijk meent wat hij zegt, slaat de twijfel toe en blijft men hangen in de vraag hoe men nu zeker kan weten of het werkelijk klopt, omdat er geen objectief meetbaar instrument is waarop je het te geven antwoord kunt wegen .Men staat zichzelf niet of nauwelijks toe- en vindt het van zichzelf onvergefelijk- een antwoord te geven wat achteraf mogelijk herzien of bijgesteld zou moeten worden.

Het moeilijke is echter dat betreffende persoon aan een ander dezelfde eisen stelt en dezelfde hoge verwachtingen heeft welke hij  ook zichzelf oplegt. Deze mensen kunnen er moeilijk mee uit de voeten dat ook zij dagelijks feilbaar zijn en slechts van genadebrood moeten leven.

Met vriendelijke groet,
Kees den Hamer, psychotherapeut/seksuoloog

C. den Hamer

C. den Hamer

  • Geboortedatum:
    15-03-1953
  • Kerkelijke gezindte:
    Gereformeerd Vrijgemaakt
  • Woon/standplaats:
    Zwolle
  • Status:
    Actief
  • Bijzonderheden:

    Psychotherapeut/Seksuoloog NVVS, GGZ Cruciaal

Tags in dit artikel:

dwangstoornispsychologie
Geen reacties

Terug in de tijd

Ik ben een jongen van 23 jaar. Ik heb op het moment geen relatie. Soms, als ik een vrouw of meisje zie, reageert mijn lichaam spontaan terwijl ik dat helemaal niet wil! Het is mijn oprechte verlangen ...
2 reacties
23-02-2011
Vaak spreekt de Heere Jezus tot een bepaalde groep mensen. Zo ook in Mattheus 10, bijvoorbeeld waar hij zegt: “Worden niet twee musjes om een penningsken verkocht? En niet een van deze zal op de aarde...
4 reacties
23-02-2018
Enige tijd geleden ontmoette ik mijn huidige vriend. Hij was destijds getrouwd. Nu zat de relatie tussen hen al enkele jaren vóór onze ontmoeting niet goed, maar uiteindelijk is ons contact, en helaas...
Geen reacties
23-02-2023
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering