Paulus als kerkplanter

Marten Visser / 1 reactie

29-07-2011, 11:30

‘En hij sprak vrijmoedig in de Naam van de Heere Jezus', Handelingen 9:29. Toen Paulus tot geloof kwam, werd hij in een klap van vervolger tot vervolgde. Hij kon dan ook niet in Damascus blijven. Hij ging naar Jeruzalem, waar het hem moeite kostte geaccepteerd te worden als een broeder in Christus. Ondertussen vergat hij zijn roeping niet. Meteen sprak hij over de Heere Jezus tot de griekssprekende Joden. Dat waren zijn oude vrienden.


Het was de groep die ervoor gezorgd had dat Stefanus gedood werd, en daar had Paulus hard aan meegewerkt. Hen wilde hij over de Heere Jezus vertellen. Daar was hij, opgegroeid in een griekssprekende stad, ook beter geschikt voor dan de apostelen die Aramees als moedertaal hadden.

Er staat in het vervolg van Handelingen heel veel over hoe Paulus te werk ging. Maar het mooie is dat hier, aan het begin van zijn bediening, zo duidelijk staat wat de kern is van zijn werk: spreken over de Heere Jezus. Daar gaat het om in de zending.

Vervolgens staat er ook dat Paulus met de griekssprekende Joden ‘redetwistte’. Dat zal wel niet in zo’n goede sfeer gegaan zijn, want het eindigde ermee dat ze Paulus wilden doden. Maar het laat wel een belangrijk principe zien in het zendingswerk: Paulus preekte niet alleen, hij ging ook in gesprek. Hij aanvaardde ongelovigen als gelijkwaardige gesprekspartners. Hij ging serieus op hun argumenten in.

Als we in de zending spreken over Jezus, moeten we het doen als Paulus: vrijmoedig;  zelfs als het gevaarlijk is; en op zo’n manier dat mensen weten dat ze serieus genomen worden, zodat ze met ons in gesprek willen gaan.

Spreek je vrijmoedig over de Here Jezus? Zo niet, begin dan maar onvrijmoedig en het zal langzamerhand beter worden.

 

De auteur is kerkplanter in Thailand. (www.vissers.me)

Marten Visser op 29-07-2011, 11:30
1 reactie
Theosoof
30-07-2011 / 22:31
Hartstikke leuk en aardig allemaal, maar Paulus zelf verteld een heel ander verhaal. Hij is NIET bij vlees en bloed ten rade gegaan en METEEN naar de heidenen. Vervolgens kwam hij DRIE jaar later terug naar Jeruzalem om Petrus te spreken en Jacobus, broeder van de Heer. In die tijd heeft hij NIEMAND van de apostelen verder gezien. Paulus schrijft ook nog: de Heilige Geest weet dat ik niet lieg! Alsof er mensen zijn die hem dingen in de schoenen schuiven waar hij niet van gediend is.
Dus het schrijven dat Paulus meteen na zijn bekering de Joden in de tempel gesproken heeft is niet waar. Of Paulus moet liegen, dat kan ook.

En Paulus zegt ook nog in zijn brieven dat hij geen spreker is. En in Handelingen praat hij alsof hij Brugman zelf is. Weten we meteen of we handelingen serieus moeten nemen :D

Meer nieuws

Hieronder vind je weer onze selectie van de meest opmerkelijke berichten die (bekende) christenen de afgelopen 7 dagen het internet op slingerden. Centraal thema is het bloedbad dat op 22 juli werd a...
9 reacties
27-07-2011
Het Israel-Palestina conflict wordt niet alleen in real life uitgevochten. De joodse regering zet steeds vaker ook de sociale media in. Zo werden er beelden gemaakt van de overname van een Frans schip...
Geen reacties
22-07-2011
Denk jij ook wel eens dat het leven je overkomt? En dat vooral jij een grote pechvogel bent? Ik hoor mensen bij een tegenslagje nogal eens roepen: ‘Heb ik weer!’ Met de nadruk op ik. Alsof zij altij...
Geen reacties
20-07-2011
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering