Jongerenwerkers niet welkom op Lodo

Nieuwsredactie / 98 reacties

18-01-2011, 12:54

“Jongeren dragen me voor als spreker bij Van Lodenstein College, wat gebeurt er TEKEL: gewogen, door directie te licht bevonden! College-geen-Stijl” twittert jongerenwerker Bert Noteboom rond een uur of 12 vandaag. Deze morgen heeft hij tot zijn frustratie te horen gekregen dat hij niet welkom is als spreker op een conferentiemiddag voor jongeren georganiseerd door de locatie in Kesteren. Een voorstel van enkele scholieren werd door de leiding zonder verdere motivatie afgewezen. Een dag eerder ondervond Koos de Jong hetzelfde. Op voordracht van leerlingen zou het opperhoofd van stichting Jijdaar de uitgevallen lezing verzorgen. De directie besliste echter anders.


Diverse jongeren van het Lodenstein in Kesteren zijn not amused door de actie van de directie, aldus Noteboom. “De initiatiefnemer was zo teleurgesteld dat hij me niet te woord kon staan”. “Wie er nu de lezing verzorgt? Het middagprogramma is vervallen, de jongeren hebben vrij”.

Een leraar wil na enig aandringen het volgende kwijt: "Deze reactie verbaast me niets. Het is wel verdrietig. Het enige wat we kunnen doen is bidden".

Nieuwsredactie op 18-01-2011, 12:54
98 reacties
Reurink
18-01-2011 / 13:15
Deze school geeft leerlingen liever vrij dan dat er iemand komt spreken die niet in hun straatje past. Hoe kan iemand te licht zijn als iemand Gods Woord spreekt De directie van deze school heb ik gewogen en ze zijn veelte zwaar bevonden
tiswat
18-01-2011 / 13:37
Deze school geeft leerlingen liever vrij dan dat er iemand komt spreken die niet in hun straatje past.

Op zich is dat begrijpelijk, dat doet elke school.

Maar het is gewoon zo dat ze zo'n smal straatje hebben.
Stel je voor dat er iemand komt vertellen dat je je moet bekeren en de Heere Jezus moet volgen, het staat wel in de bijbel, de Heere zegt het zelf, maar dat gaat zo maar niet?

Sommige dingen op het Lodenstein beginnen sectarische trekjes te krijgen.
het wordt een heel klein circeltje met dikke hoge muren en een slotgracht er omheen.

Triest, maar laten we niet vergeten om te bidden voor het bestuur en ander mensen die leiding geven en beslissingen nemen.
Bidden voor onderscheidingsvermogen.

Zegen allemaal
sydneylover
18-01-2011 / 13:54
Welkom in de ultra-conservatieve refo-wereld die beter is in roklengtes meten dan de evangelie-boodschap (helpen) uitdragen.
BJD
18-01-2011 / 14:30
Wat je er ook van vindt.. (en ik vind het ook jammer) getuigt dit stuk en deze reacties niet van christelijke ootmoedigheid.
sydneylover
18-01-2011 / 14:52
BJD

Als je verontwaardiging voelt is het hypocriet om ootmoed te spelen.
BJD
18-01-2011 / 15:00
@sydneylover Verontwaardigingvoelen is begrijpelijk. Je hoeft niet ootmoed te spelen evenmin op deze manier je verontwaardiging te uiten. Kan toch ook op een andere "broederlijke" manier?
Omega
18-01-2011 / 15:31
Zie het maar als een scherpe broederlijke terechtwijzing ;-)

Aan de andere kant kan het ook wel eens vanuit de Van Lodenstein-directie/bestuur pure vijandschap zijn tegen de boodschap van vrije en welmenende genade. In dat geval mag je zoiets zeker niet met de mantel der liefde bedekken.

Als je hoort en ziet wat er op het schoolplein van de Van Lodenstein wordt gezegd, besproken en uitgewisseld, dan is er weinig verschil met het openbaar onderwijs. Als er maar niet over Jezus wordt gesproken kan er veel meer door. Jezus, de meest besmette Naam in de rechterflank van reformatorisch Nederland. Onvoorstelbaar!
henkie
18-01-2011 / 15:52
Dat kan inderdaad het geval zijn, Omega. Maar het blijft natuurlijk gissen. De directie heeft geen reden genoemd. Laten we hopen dat het niet waar is.
Roeltje
18-01-2011 / 16:13
Het is te hopen dat we alsnog de reden van de directie te horen krijgen. Achterwege laten van de reden is in dit geval bij voorbaat al verdacht.
sydneylover
18-01-2011 / 16:17
@roeltje

De ervaring leert dat die motivatie in dit soort situaties doorgaans achterwege blijft. Dat is juist het frustrerende, iedereen voelt aan uit welke hoek de wind waait maar het wordt niet hardop gezegd.
Maar: we hebben Refoweb! Daar wordt in ieder geval een tegengeluid zichtbaar. Niet dat ik oproep tot rebellie, maar wel dat transparantie vanuit de Lodo-directie het minste is wat verwacht mag worden. En daarom roer ik me in deze discussie. Wat heeft de directie te verbergen?
1a2b3c
18-01-2011 / 16:43
BJD, ootmoed is een Bijbels iets, maar we worden echt niet geroepen om in elke situatie ootmoedig te zijn.

Er staat ook Ef.4:26 Word boos, maar zondig niet...Rom.12:19 maar laat ruimte voor de toorn...
Joh.2:15 En nadat Hij een gesel van touwen gemaakt had, dreef Hij ze allen de tempel uit...

De situatie waar het hier over gaat is er m.i. niet één die ootmoed vereist.
Ik denk meer aan: Matt.23:13 Maar wee u, schriftgeleerden en Farizeeën, huichelaars, want u sluit het Koninkrijk der hemelen voor de mensen; u gaat er immers zelf niet binnen, en hen die er binnen willen gaan, laat u er niet binnengaan.
pannenkoek
18-01-2011 / 16:59
Om niet ineens Jan en alleman als spreker tegen te komen kan het best zo zijn dat de school regels heeft wie er wel en wie en niet als spreker welkom is.
Ik weet van een kerk die gewoon zegt 'iedereen die van ons kerkgenootschap is, is welkom als spreker'. Dit om discussies over het één of ander uit de weg te gaan.
Er is wel eens ( voordat deze regel er was) een heftige discussie geweest, waar de gemoederen hoog opliepen. Het was voor en tegen, ja tegen nee.
Om dat niet te krijgen gewoon een regel geven.

Als leerlingen die regel te buiten gaan, snap ik dat de school de bijeenkomst schrapt.
BJD
18-01-2011 / 16:59
@1a2b3c Ben ik niet met je eens 1a2b3c. Op een forum een beslissing belachelijk maken waarvan we feitelijk niet de beweegredenen weten lijkt mij op een wat emotionele eerste reactie. Als dan de gemoederen wat bedaren moet een ieder tot zichzelf komen en zich afvragen of dit de juiste manier is. Als refoweb toenadering/ingang zoekt tot de rechterflank van de ger gez zou ik de toon wat matigen Op deze manier ageren tegen een dergelijk besluit kan je er vanuit gaan dat je een volgende keer zeker geen ingang vindt.
BHM
18-01-2011 / 17:31
ik begrijp het niet zo goed; Ouweneel heeft vorig jaar nog wel op VLC gesproken....
1a2b3c
18-01-2011 / 17:34
Tja BJD, dan zijn we het zeker niet eens.
Zo moeilijk is het niet om één en één bij elkaar op te tellen en anders hadden ze een motivatie moeten geven.
Omega
18-01-2011 / 17:41
Wat ik wel weet is dat veel leerlingen furieus zijn en verschillende docenten zijn eveneens boos. De directie zal met een goede verklaring moeten komen om de gemoederen in Kesteren (!) te laten bedaren.
pannenkoek
18-01-2011 / 19:09
Als het in Kesteren niet mag, en vorig jaar wel op een VLC locatie is het nu:
Met twee maten meten....?
jotje
18-01-2011 / 21:35
tsja volgens mij staat het altijd nog een school vrij om iemand toe te laten of niet. Waarschijnlijk heeft het VLC gewoon een sprekersbeleid zoals vrijwel iedere gedegen organisatie heeft.

En ik kan me goed voorstellen dat ze Bert Noteboom niet willen uitnodigen. Daar is geen draagvlak voor onder veel van de ouders van deze kinderen. Provocatie is niet de manier om je mening door te drukken.

Nu nog een casus: Ik heb op het VLC-K gezeten. Toen was er een forumdiscussie met een paar personen, waarvan ik mijzelf herinner dat ze van de extreem-linkse kant tot de extreem-rechtse kant van de christenwereld behoorden. Ik heb ook op het VLC-A een keer een moslim ontmoet. Misschien is dat niet te vergelijken, maar toch geeft dit denk ik aan dat hier een zwart-wit beeld wordt geschetst.

Wat dat betreft kan je het VLC niets verwijten. Ik vraag me af waarom Bert Noteboom het lef vandaan haalt om een gedeelte van een Bijbeltekst te citeren en zo te provoceren. Dat is geen christelijke, maar ook geen volwassen houding.

Om grond van die reden, concludeer ik eigenlijk voor mezelf dat als ik de directie geweest was van het VLC, dat ik deze man niet toegelaten had als spreker.
Omega
18-01-2011 / 22:08
Verstandig van de VLC-directie om wel een moslimspreker en niet Bert Noteboom en Koos de Jong uit te nodigen. Stel dat er jongeren tot bekering komen op een reformatorische school. Dat zou vreselijk zijn. Je moet er toch niet aan denken...
henk13
18-01-2011 / 22:30
Refoweb wordt de telegraaf/geen stijl van de refowereld. VLC zijn een stelletje zwartkousen die de jongeren de genadevolle boodschap onthouden.

Ik kan refoweb niet echt objectief noemen.

Meer nieuws

HARDINXVELD – Voor- en tegenstanders van de Herziene Statenvertaling gingen zaterdag 15 januari 2011 met elkaar in debat bij de Kom Ook Groep. Over de HSV is veel discussie, zoals je ook op Refoweb he...
9 reacties
17-01-2011
In ons land bestaat een groeiende groep van polygamisten. In NRC Next werd polygamie zelfs een ‘logische stap in de sociale evolutie’ genoemd. Toch is het bij wet enkel toegestaan om met z’n tweeën te...
4 reacties
13-01-2011
GIESSEN (NB) – ‘Muziek doet iets’ en ‘Muziek daar zit iets achter’. Met deze twee stellingen wil de Landelijke Evangelisatiestichting Naar House tieners en jongeren uitdagen om na te denken over muzie...
Geen reacties
12-01-2011
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering